Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yeni Başkan Kim Olacak? TBMM Yeni Başkanı'nı Seçecek; Bu Koltuğa KİM Oturacak?

Yeni Başkan Kim Olacak? TBMM Yeni Başkanı'nı Seçecek; Bu Koltuğa KİM Oturacak?

ISPARTA 6.07.2020 08:48:00 0
Yeni Başkan Kim Olacak?
TBMM Yeni Başkanı
TBMM Genel Kurulu, 7 Temmuz Salı günü yani yarın, 27. Dönem ikinci devre Meclis Başkanı'nı seçmek için toplanacak.
 
ŞUANA KADAR 5
KİŞİ BAŞVURU YAPTI
Konu ile ilgili olarak edinilen bilgilere göre; TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un görev süresinin dolması nedeniyle yenilenecek Meclis Başkanlığı seçimi için bugüne kadar 5 isim adaylığını açıkladı.
BAŞVURU SÜRESİ
BUGÜN GECE SONA ERİYOR
Adaylık başvuru süresi 6 Temmuz Pazartesi saat 24.00'te dolacak seçim için TBMM Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, yeniden adaylık başvurusunda bulundu.
BAŞKANLIK İÇİN
YARIŞACAKLAR
CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarışa katılacak diğer isimler oldu.
ADAYLAR AKADEMİK
ÇALIŞMALARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Öte yandan Şentop, Koç, Katırcıoğlu ve Filiz'in akademik çalışmalara sahip profesörler olması dikkat çekti. TBMM Başkanı Şentop'un, hukuk alanında "profesör doktor" unvanı bulunuyor. CHP'li Koç tıp, HDP'li Katırcıoğlu iktisat, İYİ Parti'li Filiz ise makine mühendisliği alanında "profesör doktor" titrine sahip.
İLK SEÇİLENİN
GÖREV SÜRESİ 2 YIL
Anayasa hükümlerine göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi o yasama döneminin sonuna kadar devam ediyor.
SEÇİM NASIL OLACAK?
TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.
Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, Başkan seçilmiş olacak.
ŞENTOP’UN SEÇİLMESİ
BÜYÜK OLASILIK
Ancak, her ne kadar 5 aday bulunsa da, Ak Parti’nin adayı Mustafa Şentop, kendi partisinin yanı sıra MHP’nin desteğini de almasıyla 3. Turda tekrar TBMM Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
 

Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °