Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Yaylaların Asıl sahipleri!..

Yaylaların Asıl sahipleri!..

ISPARTA 30.06.2020 10:18:00 0
Yaylaların 
Asıl sahipleri!..
Sütçüler ilçesine bağlı Sarımehmetler köyünün yaklaşık 15 kilometre uzağındaki Yuvalı Yaylası’nda Osmanlı döneminden bu zamana kadar geldiği sanılan yılkı atları, özgürce dolaşıyor. Milli Park'ta sayılarının 500'e ulaştığı tahmin edilen yılkı atları, renkli görüntüler oluşturuyor.
 
Barındırdığı çeşitli endemik bitki türü ve canlılarla Isparta’nın doğa harikalarından biri olan, yaklaşık 300 hektarlık alan üzerindeki Yuvalı Yaylası’nın 'özgür bekçileri' yılkı atları, ilgi çekiyor.
YILKI ATLARI TARİHİ
NEREDEN GELİYOR?
Osmanlı Devleti'nde şehzadeler için seçilen atların güçlenmeleri için öncelikle doğaya bırakıldığı ve belirli bir süre sonra da eğitilerek şehzadelere verilmesi nedeniyle yılkı atlarının o dönemlerden bu yana ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşadığı biliniyor. Her geçen gün çoğalan yılkı atlarının sayılarının Isparta’da da Sütçüler ilçesine bağlı Sarımehmetler köyünün yaklaşık 15 kilometre uzağındaki Yuvalı Yaylası’nda 500’ü bulduğu tahmin ediliyor.
ÖZELLİKLE DOĞA
FOTOĞRAFÇILARININ
İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Genellikle gruplar halinde dolaşan ve her grubun lideri bulunan atlar, 100 metreden fazla yanına yaklaşılmasına izin vermiyor. Zaman zaman yerli ve yabancı turistlerin, yılkı atlarını görebilmek için Yuvalı Yaylasına geldikleri belirtiliyor. Öten yandan, yılkı atları fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor.
BU ATLAR YAYLAYA
BİR DEĞER KATIYOR
Toplu halde hareket eden yılkı atları, yaylada dolaşırken renkli görüntüler oluşturuyor. Yöre halkı da Yılkı Atlarından rahatsız değil ve hatta memnun. Bu konuda görüşlerini açıklayan vatandaşlar; “Yılkı atları Yuvalı Yaylasına ayrı bir değer katıyor. Yılkı atları Yaylalarımızın bir simgesi haline geldi. Buraya gelen insanların yılkı atlarına çok büyük bir ilgisi var.
YAYLA TANINIRSA YILKI
ATLARININ KIYMETİ ARTAR
Burası tam bir doğa harikası olmasına rağmen henüz tanınmış bir yer değil. Eğer, istenilen turizm değeri kavuşursa yılkı atlarının da kıymeti daha çok bilinecektir. Biz bile bu yörede yaşayanlar olarak yılkı atlarını izlerken stres atıyoruz. Onlara zarar vermeden burada yaşamalarının sağlanması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz” dediler.
 

Anahtar Kelimeler: sahipleri yaylalarınasıl
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °