Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yaya Öncelikli Trafik Yılı

Yaya Öncelikli Trafik Yılı

ISPARTA 13.08.2019 12:39:00 0
Yaya 
Öncelikli 
Trafik 
Yılı
Trafikte Önce Yaya Bilincinin Oluşturulması Amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından "Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın" Sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan edilmiş ve ülke genelinde farkındalık yaratmak amacıyla kampanyalar düzenleniyor.
 
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. Maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle; " Sürücüler görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhaları ile belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar." hükmü getirilmiştir.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 68. Maddesinde de; Yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.
"a) Yayalar, aşağıda sayılan haller dışında, taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa burada yürümek zorundadır.
1. Yönetmelikte belirtilen tedbirler alınmak şartı ile diğer yayalar için ciddi rahatsızlık verecek boyutta eşyaları iten veya taşıyan kişiler ile taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmemek, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde de imkan oranında tek sıra halinde yürümek şartı ile bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde yürüyen yaya kafileleri taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
2. Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya bulunmaması hallerinde yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamak şartı ile bisiklet yolunda bisiklet yolu yoksa taşıt yolu üzerinde, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartı ile yürüyebilirler.
3. Her iki tarafında, yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında yaya kafileleri dışındaki yayalar, taşıt yolunun sol kenarını izlemek zorundadır.
b) Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayaların taşıt yolunu, yaya ve okul geçidi ile kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerden geçmeleri yasaktır.
Yayalar, bu yerlerden geçerken;
1. Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde, geçitte yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak,
2. Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek, zorundadırlar." hükmü bulunmaktadır.
2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" olması nedeniyle gerek araç sürücülerine gerek yayalara İl Emniyet Müdürlüğümüzce gerekli denetimler ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. Kural ihlali yapan araç sürücülerine gerekli cezai işlemler uygulanmakla beraber; yayalarımızın da gerekli hassasiyeti göstererek 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine uygun hareket etmeleri ve herhangi bir cezai işlem ile karşılaşmamaları için gerekli duyarlılığı göstermeleri gerekmektedir.
 

Anahtar Kelimeler: yayaönceliklitrafikyılı
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °