Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yapay zeka destekli akıllı kavşak sistemi geliyor

Yapay zeka destekli akıllı kavşak sistemi geliyor

ISPARTA 17.01.2019 07:14:00 0
Yapay zeka destekli akıllı kavşak sistemi geliyor
Isparta Belediyesi, trafik sorununa neşter vurmak için akıllı kavşak sistemine geçiyor. İhale aşamasında olan çalışma için şehir merkezindeki 12 adet kavşakta akıllı sistem uygulanacak. Yapay zeka destekli olarak çalışacak olan akıllı kavşak, araç yoğunluğu olan yerleri anlık takip ederek, yeşil ışığın daha fazla yanmasını sağlayacak. Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, sistem sayesinde vatandaşın yıllık yakıt maliyeti tasarrufunun 5 milyon 285 bin 373 lira olacağını söyledi.
Isparta Belediyesi, şehir merkezinde yaşanan trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla akıllı kavşak sistemine geçiyor. Şuanda ihale aşamasında olan uygulama sayesinde 12 ana kavşak yapay zeka destekli bir sistem tarafından anlık izlenecek. Sistem, yoğunluğun olduğu kavşaklara daha fazla yeşil ışık yanmasını sağlayacak. Konuyla ilgili bilgi veren Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, sistemin ciddi tasarruf da sağlatacağını belirterek, 5 milyon 285 bin 373 liranın vatandaşın cebinde kalacağını söyledi.
YAPAYA ZEKA DESTEKLİ OLACAK
Belirli saatlerde bazı güzergahlarda trafik sıkışıklığı yaşandığına dikkat çeken Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, “Isparta ilindeki genel trafik akışını dikkate alarak şuanda gelişmiş en üst teknoloji olarak akıllı kavşak projesini uygulayacağız. Anlık izleyebilen anlık yönlendirebilen, yapay zeka destekli bir sistemi getiriyoruz” dedi.
SİSTEM MÜDAHALEYE GEREK DUYMUYOR
Sistemin nasıl işleyeceği hakkında bilgi aktaran Şanlıtürk, “12 adet akıllı kavşak yapılacak. Zabıta Müdürlüğü kavşağı, otogar kavşağı, Bellona kavşağı, Özkanlar kavşağı, belediye kavşağı, Kaymakkapı, Çarşı Polis Karakolu, stadyum kavşağı, eski milli eğitim kavşağı, şehir hastanesi kavşağı olmak üzere bu kavşakların tamamı birbirine koordineli hale geliyor. Bu sistemde mevcut sinyalizasyon altyapısını aynen kullanıyoruz. Onlara ilaveler yapacağız. İzleme, komuta merkezleri konulacak. Orada bir operatör olacak. O kişi müdahale de edebilir ama sistem müdahaleye gerek duymuyor. Kendi kendine kavşağı izliyor, araç yoğunluğu ve geliş yönlerini takip ediyor, daha fazla araç olan yerlere daha çok yeşil ışık yanıyor. Beklemeyi ortadan kaldırıyor. Kavşaktan geçen araç belirli bir hızda sonraki kavşağa giderken bu sistem tarafından takip ediliyor ve oradan da bir an önce geçmesi sağlanıyor. Araçların yoğun olduğu yerlerin daha seri şekilde akmasını daha az ışıkta beklemeyi sağlıyor” şeklinde konuştu.
5 MİLYON VATANDAŞIN CEBİNDE KALACAK
Işıkta beklemenin psikolojik, zaman ve maddi kayıplara neden olduğuna dikkat çeken Şanlıtürk, “Kontrollü kavşaklarımızın birbirine koordinesi trafiğe yüzde 50 oranında katkı sağlıyor. Yüzde 50 oranında yakıttan tasarruf, yüzde 50 zamandan tasarruf sağlanıyor. Karbondioksit salımına da ciddi katkı sağlanıyor. Hesaplamalara göre Isparta’da yıllık yakıt maliyeti tasarrufu 5 milyon 285 bin 373 lira olacak. Bu vatandaşımızın cebinde kalacak miktar” dedi.
“ÇÜNÜR İLE KOLÇELİK BİZE DEVREDİLİRSE ORADA DA UYGULARIZ”
Üniversite girişinden Antalya yolu çıkışına kadar bu sistemin devrede olacağını ifade eden Şanlıtürk, Çünür ile Kolçelik’teki sinyalizasyon karayollarına ait. Onların devri bize yapılırsa oraya da akıllı kavşak sistemini uygulayabiliriz. İhale sürecinde çok kısa sürede bu uygulama hayata geçirilecek” diye konuştu.
“HASTANE AÇILMADAN KARARI ALINIP İMARA İŞLENDİ”
Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Şehir Hastanesi önüne yapılacak üst geçit projesiyle ilgili de açıklama yaptı.  Daha hastane açılmadan Isparta Belediyesi tarafından imara işlendiğini belirten Şanlıtürk, "Hem yayalar hem de araç trafiği için üst geçit çalışması yaptık. Ve hastane açılmadan bu yönde meclis kararı alınıp imara işlendi" diye konuştu.
“DÖNEMİN VALİSİ EMİR VERMİŞ”
Şehir Hastanesi önüne yapılacak üst geçitle ilgili proje çalışmasının Ankara'da hem Devlet Demir Yolları hem de Karayolları Genel Müdürlüğüne gönderildiğini belirten Başkan  Yardımcısı Şanlıtürk, "Çünkü orada bir hem zemin geçit var. Dolayısıyla DDY Genel Müdürlüğü ile yazışma gerekiyor. Biz bu yazışmaları yaptık. Bize bir gün Ankara'dan bir yazı geldi. Bu yazıda ısrarla olur aşamasındaki üst geçit projesinin Vali emri ile bir de Antalya Bölge'nin incelemesi için geri gönderildiği belirtiliyordu" dedi. GÜLSES GAZETESİ

Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °