Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Vişne üreticisi çıkış yolu arıyor

Vişne üreticisi çıkış yolu arıyor

ISPARTA 11.07.2019 12:11:00 0
Vişne üreticisi 
çıkış yolu 
arıyor
Vişne üreticileri alım fiyatlarından çok rahatsız suluk vişnenin 1 lira 75 kuruştan alınmasına büyük tepki gösteren üreticiler, bu çıkmazdan bir çıkış yolu arıyor.
 
 
ÜRETİCİLER ALIM
FİYATLARINDAN ÇOK RAHATSIZ
Vişnelerini yevmiye vererek toplatan üreticiler yaptıkları açıklamalarda; “Bir kişinin vişne toplarken bir günlük maliyeti yevmiyesi, yemesi içmesi ve yol parası ile birlikte 120 lira civarında. Ortalama günde 60 ile 80 kilogram arasında vişne toplayan bir yevmiyeci vişne alım fiyatı 1 lira 75 kuruş olduğu için ancak masrafını karşılıyor. Bizim kazandığımız hiç bir şey yok. Yetkililer bu duruma bir çare bulsunlar. Eskiden bizler vişne üretiminden para kazanırdık. Ancak şimdilerde yanlış uygulamalar ve dayatmalı fiyatlardan dolayı zarar ediyoruz" dediler.
ALICILAR; “BİZİM DE
YAPAYACAĞIMIZ BİR ŞEY YOK”
Sabit fiyat olan 1 lira 75 kuruş uygulamasından rahatsız olduklarını ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten, fabrikalar ve Tarım Kredi Kooperatifi arasında yapılan anlaşmadan dolayı bu fiyattan vişne almak zorunda kaldıklarını belirten Vişne alıcıları da bu durumdan rahatsız olduklarını ancak mecburen üreticinin malı elinde kalmasın, vişne dalında çürümesin diye ürün aldıklarını söylediler.
“BÖYLE GİDERSE VİŞNE
DALINDA KALSIN, SATMAYALIM”
Vişne üreticileri; “Bu sene hayırlısıyla vişne sezonumuza başladık ama 2 seneden beri bizim yüzümüz gülmüyor. Bugün 1 lira 75 kuruştan vişne alınıyor. Bu vişnenin fiyatı toplama parasını karşılamıyor. İlacını, çapalamasını, gübrelemesini, budamasını bırakın, sadece toplama parasından dahi vatandaşımız zarar ediyor. Bundan dolayı bizden dalında kalmasını talep ediyorlar. Arpa ve buğday ekmeyip tüm umutlarımızı vişne ve kirazdan gelecek gelire bağladık. Ancak, uygulanan fiyat nedeniyle devletimizden yardım istiyoruz” dediler.

Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °