Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Uluğbey köylüleri mermer ocağına karşı yürüdü

Uluğbey köylüleri mermer ocağına karşı yürüdü

ISPARTA 16.08.2017 06:37:00 0
Uluğbey köylüleri mermer ocağına karşı yürüdü

Uluğbey köylüleri köyün yakınına açılmak istenen mermer ocağına karşı geçen gün ilçe merkezinde bir yürüyüş düzenledi. Pazar alanında toplanan köylüler ‘köyümüzde mermer ocağı istemiyoruz’ sloganları ile Senirkent Kaymakamlığı’na kadar yürüyerek şikayet dilekçelerini sundular. Yürüyüşe CHP İl Örgütü de destek verdi. Sosyal medyadan ise Kurban Bayramında daha geniş katılımlı bir yürüyüş yapılması için çağrı yapıldı. 

Senirkent'e bağlı Uluğbey Köyü'ne yaklaşık 900 metre uzaklıkta mermer ocağı açılmak istenmesine tepki amacıyla köylüler ve CHP Isparta İl örgütü tarafından eylem yapıldı. Nüfusu yazın 1500, kışın ise 600 civarında olan köyün 2000 hektar tarım arazisi bulunduğu, bu alanlarda üzüm, elma, kiraz, kayısı, vişne ve badem üretildiği belirtilirken, mermer ocağı açılmak istenen yerin köylünün küçükbaş hayvanlarının besi alanı olarak kullandığı arazi olduğu vurgulandı.
Mermer ocağının köyün su kaynaklarına çok yakın olduğu, ocaktan çıkacak tozun ovaya yayılacağı kaydedilirken, köyün Veli Baba Sultan Türbesi dolayısıyla inanç merkezi olduğu ve çevresinde vakıflarca tescil edilmiş 29 yatır bulunduğu aktarıldı. Söz konusu ocağın köyü olumsuz etkileyeceği de anlatılarak yapımına karşı çıkıldı. Uluğbey köylüleri mermer ocağına karşı change.org üzerinden köyümüzde mermer ocağı istemiyoruz başlığı ile imza kampanyası başlattı.

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI YAPTILAR

Uluğbey köylüleri ayrıca sosyal medyadan, Senirkent’teki sivil toplum örgütleri ile Kurban Bayramında mermer ocağına karşı geniş katılımlı bir yürüyüş çağrısı yaptılar.  Çağrıda şunlara yer verildi. “Köy ve kasabaları ile bir bütün olan Senirkent’imiz tarihte, birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerini vermiş, şantajlara, baskılara karşı çıkmış toplum olarak haklı demokratik mücadelesini vermiştir. 
 Cumhuriyet tarihinde ilk defa kendi talebelerinin rahat okuyabilmesi için Afyon da talebe yurdu açmış, kendi yollarını yapmış, kooperatifi kurmuş, özel ortaokulunu açmış, hastahanesini kendisi yaparak birlik, beraberlik, mücadele ve dayanışmanın en güzel örneklerini vermiş, İslam inancını ehli sünnet ve Hoca Ahmet Yesevi, Hünkar Hacı Bektaş Veli anlayışıyla yoğurmuş olan bir neslin evlatları torunları olarak maalesef Atalarımıza layık olamadığımız düşüncesindeyiz.
Çünkü bize emanet edilen bu doğamızı arazilerimizi ovalarımızı dağlarımızı, yaylalarımızı koruyamayarak peşkeş çekilmesine seyirci kalmaktayız.
SENİRKENT’TEN ULUĞBEY’E MERMER OCAĞI YÜRÜYÜŞÜ

Bugün Seyit Veli Baba Sultan ve Battal Gazinin Türbelerine ev sahipliği yapan Uluğbey köyümüze 900 metre yakınında 100 hektarlık orman ve tarım arazisine mermer ocağı ruhsatı verilerek, özlem duyduğumuz hasretini çektiğimiz çocukluğumuzun ve gençliğimizin geçtiği, çocuklarımıza ve torunlarımıza gururla anlatacağımız ovaların, bağların, bahçelerin ve dağların yaylalarımızın doğa katliamcıları tarafından yağma edilmesine dur demek için mücadele başlatan Uluğbey halkına Senirkent Belediyesi olarak, Senirkent halkı olarak, Senirkent Sivil toplum örgütleri olarak, Senirkent siyasi partilerin ilçe örgütleri olarak destek verebildik mi? Hayır.
Düşüncemiz, Uluğbey halkına destek olmak amacı ile bu doğa ve tabiat katliamcılarına ve yerli işbirlikçilerine karşı Atalarımızın bizlere örnek olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu göstermemiz için, Kurban Bayramı tatilinde uzun olacağından dolayı Senirkent’imize ve köy ve kasabalarına gelecek hemşehrilerimizi de göz önüne alarak Kurban Bayramında belirlenecek bir günde Senirkent Halkı,Esnaf Odaları, Şöförler Odası, Esnaf Kredi Kooperatifi,Sivil toplum örgütleri, Siyasi Partilerin ilçe Örgütleri ile birlikte Yükseliş Vakfı Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir ve Kütahya’daki derneklerimizin katılımı ile dövizlerle afişlerle birlikte Senirkent’ten Uluğbey taş ocakları alanına yürüyerek yapacağımız yüksek katılımlı bir yürüyüş Sosyal medyada büyük ses getirebileceği gibi bozulmamış yağmalanmamış doğamız ve yaylalarımız çocuklarımıza,torunlarımıza bırakabileceğini en büyük bir miras olacaktır.”


Anahtar Kelimeler:
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °