Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Uluborlu için olmazsa olmaz prestij bir proje

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, 1940’lı yıllarda kurulan ilçe çarşı merkezindeki yapıların artık miadını doldurduğunu ve uygulanmak istenen Kentsel Dönüşüm Projesiyle daha sağlıklı ve ferah alanların oluşturulacağını

ISPARTA 26.02.2016 06:46:00 0
Uluborlu için olmazsa olmaz prestij bir proje
Kanal 32 TV’de her hafta yayınlanan, Gazeteciler Şakir Aksöz ve Tuna Ünal’ın hazırlayıp sunduğu Isparta’da Ne Var Ne Yok programının 24 Şubat Çarşamba günkü konuğu Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi oldu. Geçmişiyle ve tarihiyle, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Isparta’nın Uluborlu ilçesi, Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi’nin her şeyi göze alarak hayata geçirmeyi planladığı Kentsel Dönüşüm projesi sayesinde küllerinden yeniden doğacak. Başkan Ünverdi, ilçe çarşı merkezinde uygulamak istediği Kentsel Dönüşüm Projesi’nin detaylarını paylaştı. 
İLÇE ÇARŞISI BAŞTAN AŞAĞI YENİLECEK
İlçe çarşı merkezinin tamamını yeniden planladıklarını ifade eden Başkan Ünverdi, “Alanı sıfırlıyoruz, yeşil alanıyla, otoparkıyla, konutuyla, işyeriyle yeniden yapılandırıyoruz. Yık yap şeklinde olmayacak. Bölgemizde böyle bir uygulama yok. Burdur’da riskli alanla ilgili bir karar aldılar ama karar yürümedi, bekliyorlar. 35 bin 32 alanda içinde 170 tane zemin dükkan, 58 işyeri olan alanın tamamında bir düzenleme yapıyoruz” dedi.
PRESTİF PROJE
Bu dönüşüme neden gerek duyduklarını anlatan Ünverdi, şunları söyledi: “Uluborlu 1940-50’li yıllarda şuan ki bulunduğu yere taşınmış. Aslında Uluborlu önceden yukarılarda. Taşındığı dönemlerde 1941 yılında o alan üzerinde yeni bir imar planı yapılmış. Yani şuanda dönüşüm yaptığımız alan 1941 yılında planlanmış. Uluborlu aşağıya indiği için buraya bir çarşı merkezi yapılmış ve bu çarşı merkeziyle bu dükkanlar planlanmış. Buradaki dükkanlar 65-75 yaş arasındaki yapılar. Dükkanlar taş yapı ve bodrumu olan yapılar. Bu yapıların tamamı 20 metrekarenin altında yapılar. Dolayısıyla esnaf dükkanları genişletemiyor, yeni bir yer ilave edemiyor. Bu anlamda çarşıda ticaret gelişmiyor. 20 m2 dükkanda ne yapabilirsiniz? Sağlıksız ve depreme dayanıksız işyerleri. Buralarla ilgili bir dönüşüm yapmayı uygun gördük. Belediye Meclisi’nde iktidar partisi ve muhalefet partisi üyelerimizin tamamı bu kararı destekledi. Bu büyük bir proje. Uluborlu için olmazsa olmaz prestij proje. Siyasi tarafların tamamından destek görmesi bizim için çok önemli. Kendilerine teşekkür ediyorum. Projede hata yapmamız gerekiyor. Özellikle maliklerin hakkını korumamız gerekiyor. Dolayısıyla hassas davranmamız gerekiyor. Uluborlu’nun tamamında bir mutabakat oluşturmamız gerekiyor. Yaptığımız toplantıda halk bu dönüşümü istiyor. Ama olumsuz görüş belirten yok mu? tabi olacak. Ama genel mutabakatın yakalandığını şuanda görüyoruz.”
HENÜZ UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINA GEÇEMEDİK
Öte yandan proje için insanların kafasında soru işaretleri olabileceği ve bazı sorulara kendisinin de cevap veremediğini belirten Mehmet Ünverdi, “Mülkiyet durumuna baktığınızda belediye, tarım kredi kooperatifi ve özel mülkiyetler var. özel mülkiyetle ilgili 20 m2 işyeriniz var. biz bu dönüşümle yaptığımız işyerinin en küçüğünü 40 m2 olarak planlıyoruz. Belediye olarak sizinle anlaştığımızda belediyeye bir bedel ödemeniz gerekiyor. Çünkü 2 kat işyeri alıyorsunuz. Vatandaş ben ne vereceğim, siz benden ne isteyeceksiniz? Diye soruyor. Bu soruya şu anlamda cevap veremiyoruz; çünkü henüz projenin mimari, avan projesini yaptık, yerleşimini yaptık , henüz uygulama projesi aşamasına geçilmedi. Vatandaşımızın da gayrimenkulünü değerlendirme aşamasına geçilmedi. Bu süreçle ilgili bir durum. Bu yüzden vatandaşlarımızın kafasında soru işaretleri oluşuyor” şeklinde konuştu.
KAFALARDAKİ SORULAR
Diğer taraftan proje için süreci anlatan Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşümün mantığı şu; Biz alanı farklı planlıyoruz. Şuanda işyerinin oturduğu yerde sizin işyeriniz var. ben orayı bakmışsınız projede otopark, yeşil alan yapmışız. Değerlendirme de şöyle yapılıyor; buraya teknik rapor hazırlattırıyoruz. O raporla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’ne müracaat edeceğiz. Genel müdürlük bizim dosyamızı bakanlar kuruluna gönderecek. Bakanlar kurulu o alanı riskli alan ilan edecek ve süreç başlamış olacak. Ondan sonra yapacağımız işlem şuanki mevcut yapıların değer tespiti yapmak. Bununla ilgili bağımsız değerlendirme kuruluşları var. bu kuruluşlara vereceğiz. Bu kuruluşlar herkesin gayrimenkullerinin değer tespitini çıkaracak. Belediyemizin gayrimenkullerinin de değerini çıkaracak. Ondan sonra uzlaşma sürecine gireceğiz. Bu uzlaşma sürecinde siz kaç m2 yer veriyorsunuz, pozisyonunuz nerede, şimdi nereden işyeri alıyorsunuz, o doğrultuda karşılıklı mutabakata varılacak. Küçük işyeri istiyorsanız belki hiçbir şey ödemeyeceksiniz. 20 m2 işyeriniz var bizde 60-80 m2 yer istiyorsanız farkını ödeyeceksiniz. Farkta da bakanlığımızın destekleri var.  ya kredi ya da kira yardımı var. verdiği kredinin yarısını devlet karşılıyor. Bakanlığının 25 bankayla anlaşması var. Burada gayrimenkulü yenilenecek olan mülk sahiplerinin biraz rahat olması gerekiyor.
ÇARŞIYI 3 BÖLEREK YAPACAĞIZ
Dönüşüm yaparken biz çarşının tamamını bir anda yapmayacağız, 3’e bölerek yapacağız. çünkü esnafı koyacağımız bir yer yok. Dönüşümün tamamını bir anda yaparsanız esnaf için bir çarşı oluşturmanız gerekiyor. Bu da proje maliyetini yükseltir. Bunu artırmanın mantığı yok. 3 etapta yapalım diye düşünüyoruz. Bu çarşının dönüşüm yapılmasının en büyük nedenlerinden biri de yaklaşık 4 metre eninde ara koridorlar var. bu aradaki işyerleri çalışmıyor. Buradaki işyerini esnafı taşıyalım diyoruz. Bu anlamda insanların da ticaretine engel olmamış oluruz.
ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ
Uluborlu çok eski Osmanlı, Selçuklu şehri. Mimaride Osmanlı mimarisini görüyoruz.  Proje 8 ay gibi uzun bir süre çalışmanın ürünü. Projeyi Muhammed Uyar yaptı. Eleştiriye açığız. Eleştirinin bizi doğruya yönelteceğine inanıyoruz.  Fakat eleştirinin hakaret boyutunu almasını kabul edemiyoruz.
13 BİN 102 M2’DE KAPALI ALAN İNŞA EDECEĞİZ
Projede 170 adet zemin kat işyerimiz var. 14 adet zemin+1 işyerimiz var. şuanda burada faal işyeri sayısı 74. Bu alanda şuanda 43’ü faal kullanılıyor. 58 ev var. 58 evin yüzde 80’i atıl kullanılıyor. Bu alanın tamamında 9 bin 350 m2 inşaatını yıkacağız. Bunun yerine 13 bin 102 m2’de kapalı alan inşa edeceğiz. 170 işyeri vardı, burada 112 işyeri olacak. 75 tane de konut alanı çıkacak.  Mevcut projeyi 70 yıl kullanmışız. İnşallah bizim projemizi yüzlerce yıl kullanalım.”

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °