Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

TREN EĞİRDİR’E GELMEKLE KALMAMAKTA...

TREN EĞİRDİR’E GELMEKLE KALMAMAKTA...

ISPARTA 14.08.2018 08:51:00 0
TREN EĞİRDİR’E GELMEKLE KALMAMAKTA...
“TRENİN  EĞİRDİR’E GELMESİ , GARIN; TARİHİ EĞİRDİR TREN GARININ OLARAK  KALMASI” ve kentimin; doğasına tarihine kültürüne, anısına, dokunma sözünü de ilke edinmiştik. Bu bakışla; her kentin geçmişinden gelen, kentin tarihi, yerel özellikleri gibi unsurlarından oluşan bir ruhunun olduğunu, kentin doğasına, esnafına, kültürüne, tarihine, yemeklerine, ürünlerine saygı duyarak ,sahip çıkarak geliştirmesi sosyal ve ekonomik hayatın canlanması kentin ayakta kalması için şart olduğunu ve  Eğirdir’imizin  belleği, kimliği olan, Tarihi Tren Garı;  tarihi, kültürü, anısı ve doğasıyla bütün kalmasını savunmuştuk. Bu amaçlarla;  9 Şubat 2014  tarihinden günümüze; Eğirdir de yapılan toplantılar, el ilanlarının dağıtımı ve imza kampanyalarıyla  halkımızın kararlığı ve isteği ülke çapında ses getirmişti. Bunun ilk olumlu göstergesi geçtiğimiz yıl TCDDY Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürü . Sn. ADEM SİVRİ’nin olumlu yaklaşım ve destekleriyle gerçekleşmişti.
Geçtiğimiz aylarda kendileriyle görüşme yaptığımız  End. Müh. Sn. ADEM SİVRİ’ nin ; Eğirdir çevre gönüllülerinin de önerilerini  dikkate aldıklarını belirterek, Türkiye genelinde öncülüğünü yaptığı , Tren Garı Peyzaj Düzenlemeleri Çalışmaları doğrultusunda Eğirdir’e de “Sembolik Lokomotif ve  Vagonun” gönderileceğinin sözünü vermiş ve gerçekleştirmişti. Tarihi Tren Garı’nın hafızalardan silinmemesi için önemli bir girişim olan  “Sembolik Lokomotif ve  Vagonun”  gelişi halkımızda sevinçle karşılanmıştı.
BÖLGE MÜDÜRÜ SİVRİ; SÖYLEDİĞİNİ  YİNE GERÇEKLEŞTİRDİ...
TCDDY Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürü  Sn. ADEM SİVRİ’yle yaptığımız görüşmelerde  İZMİR- Alsancak – Eğirdir Hattı Bozanönü-Eğirdir İstasyonları arasındaki hattın açılmasının kendilerinde çok istediğini ve bu konuda çalışmalar yaptığını defalarca belirtmişti. Bölge Müdürümüz bu gün bana göndermiş olduğu açıklamada ; “Alsancak – Eğirdir Hattı Bozanönü-Eğirdir İstasyonları arası uzun süredir kapalı olan mevcut hattın yenilenip işletmeye açılabilmesi için uygulama projelerinin hazırlanması işinin Sözleşmesini Yüklenici ile 08.08.2018 Tarihinde Bölge Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda imzaladık. Ayrıca hattın açılması ile kullanıma açılacak olan Eğirdir Gar sahasında bulunan tescilli 11 adet bina ve Kuleönü  Gar sahasında bulunan tescilli 7 adet binanın Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon  projelerinin hazırlanması çalışmaları başlamıştır. Hayırlı olsun.”  Müjdesini  verdi. Ben sayın bölge müdürümüze inanmaktayım.. Çünkü hep sözünde durdu...Gerisi..!
Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon  Çalışmalarıyla;  
Tarihi Tren Garı’nın , kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesi ve restorasyon projeleri hazırlanacağı. Bunun içinde; tarihi binaların iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonuna ve taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine ait mevcut durumunun ölçekli çizimlerinin yapılacağı. Bunun yanı sıra , arşiv kayıtlarından, yapı üzerindeki izlerden, yapıya ait çizim fotoğraf gibi belgelerden yararlanılarak plan, kesit, görünüş ve üçboyutlu  çizimlerle ya da maketle , tarihi ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış  TARİHİ TREN GARININ , aslına uygun olarak, asıl malzemeden,  gerçek yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılacağı bildirilmektedir.
 Bu nedenlerle Ulusal Kurtuluş Savaşımızın da  sembolü olan Tren; Eğirdir’e gelmekle kalmamakta aynı zamanda eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri  olan EĞİRDİR TREN GARI’nın da korunarak onarımı gerçekleştirilmektedir.
Bu güzel müjdenin  en yakın zamanda gerçekleşmesi dileklerimizle, öncelikle her görüşmemizde bize destek olan, olumlu bakış ve önerileriyle bu güzel olayın gerçekleşmesinde büyük katkıları olan TCDDY Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürü  Sn. ADEM SİVRİ’ye ,bu konuyu gündemden düşürmeyen halkımıza, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederiz..
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Eğirdir –ISPARTA Temsilcisi

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °