Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ticaret Borsası'ndan elmacılık ufuk turu

Ticaret Borsası'ndan elmacılık ufuk turu

ISPARTA 22.11.2018 07:41:00 0
Ticaret Borsası
Isparta Ticaret Borsası ‘Tarımla Sanayileşen Isparta’  hedefi kapsamında ilimiz elmacılık sektöründe faaliyet gösteren üyelerini düzenlediği bir organizasyonla Avrupa’da en iyi tarımsal örgütlenmeye sahip ülkesi İtalya’ya götürdü.

Ziyaret kapsamında dünyada elma konusunda düzenlenen tek fuar olan Interpoma Bolzano ziyaret edildi. Fuarda üyelerimiz birçok ikili görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca elma konusunda son teknolojik gelişmeler yerinde incelendi. Programın diğer bölümünde ise İtalya’nın en büyük ikinci kooperatifi olan Melinda’nın tesislerine teknik gezi gerçekleştirildi. Ziyarette Melinda Kooperatifi İhracat Müdürü Roberto Gorza heyete tesis ile ilgili bilgileri aktardı. Ziyarete katılan üyelerimiz, bölgedeki üretim ve satış yöntemleri konularında sorularına cevap buldu ve Isparta’daki mevcut durum ile kıyaslama imkanı buldu.

Program ile ilgili bir dizi değerlendirmede bulunan Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özdemir şunları aktardı; ‘’Isparta Ticaret Borsası üyelerinin ve sektörün ufkunu açmak ve yenilikleri yakından takip etmesini sağlamak amacıyla 2 yılda bir düzenlenen dünyanın tek elmacılık fuarına katılım organizasyonu düzenledi. Fuarda üyelerimiz hem en son yenilikleri yerinde gördü hem de iş bağlantıları yapma fırsatı buldu.

Fuar sonrası düzenlenen kooperatif ve tesis  ziyaretleri ise kurumsallaşmanın ve örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Melinda; Bolzano bölgesinde üretim yapan 4000 üretici aileden oluşan 17 üretici kooperatifinin bir araya gelmesiyle meydana gelmiş bir yapı. Bu birliktelik sayesinde üretici sadece  üretimini yapmış, Melinda ise ürünleri işleyerek pazarlamış ve müthiş bir başarıya imza atılmış. Bugün Melinda 233 milyon Euro ciroya ulaşmış,400.000 ton elma işleyen, 30.000 ton soğuk hava depolama kapasitesine sahip, yılda yaklaşık 40.000 kişinin alışveriş yaptığı elma ve elma mamulleri mağazası olan ve kalite ödülleri almış dev bir yapı haline gelmiş. Elma piyasasına bu birliktelik sayesinde yön veriyorlar. Bizim Isparta olarak altyapı eksiğimiz yok hatta fazlamız var ama kurumsallaşma ve örgütlenme konusunda ciddi adımlara da ihtiyacımız var. Ben Ispartalı üreticilerde ve tüccarlarda bu potansiyelin olduğuna inanıyorum. Borsa olarak bu konudaki adımlara hep destek olduk ve olmaya devam edeceğiz. Son olarak programımıza katılan tüm üyelerimize teşekkür ederim’’ dedi. 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °