Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

‘Tebliğ düzenlenmezse 20 bin küçükbaş destek alamayacak’

‘Tebliğ düzenlenmezse 20 bin küçükbaş destek alamayacak’

ISPARTA 16.10.2018 08:54:00 0
‘Tebliğ düzenlenmezse 20 bin küçükbaş destek alamayacak’
Küçükbaşta damızlık hayvanlara verilen desteklemeler için yıllık güncelleme dönemi 2 Kasım’da bitiyor. Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, tebliğde 90 ayın üzerinde olan küçükbaşlara destek verilmeyeceği ifadesinin yer aldığını söyleyerek “bu konuda bakanlığımızın 2 Kasım’dan önce bir düzenleme yapmasını bekliyoruz. Aksi halde Isparta’da 20 bin kadar küçükbaş hayvan destek alamayacaktır” dedi.
 
 
Küçükbaş hayvanlara verilen desteklemeler için 1 Eylül’de başlayan yıllık güncellemeler 2 Kasım’da bitiyor. Isparta’da geçen yıl destekleme başvurusu yapan 2 bin 23 yetiştiricinin elindeki 183 bin küçükbaşa destekleme verilmişti. 15 ayı üzerindeki hayvan başına verilen desteğin geçen yıl olduğu gibi desteği bu yılda 25 TL olduğunu söyleyen Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, desteklemelerin ne şekilde yapılacağına ilişkin tebliğin mayıs ayında yayınlandığını belirtti. Köroğlu geçen yıllarda 15 aylığın üzerindeki tüm damızlık koyun keçilere destek verildiğini belirterek, “bu yıl yayınlanan tebliğde ise 15 aylık üzeri, 90 ayı geçmemiş küçükbaşlara destek verileceği ifadesi yer alıyor. Bu nedenle 90 aylığın üzerindeki küçükbaşlar destek alamayacak. Isparta’da bu durumdan kaynaklı 20 bin kadar küçükbaş hayvanın destek alamaması durumu ortaya çıkıyor” dedi. Konu ile ilgili bakanlıkla görüşmeler yapıldığını söyleyen Köroğlu, Tarım Orman Bakanlığının 2 Kasım tarihinden önce bu konuda kararname yayınlamasını beklediklerini bildirdi. 
 
2 KASIMA KADAR BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR
Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı tarafından damızlık küçükbaş hayvanlar için verilen desteklemeler için güncellemeler 1 Eylül tarihi itibariyle başladı. Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu yetiştiricilere işlerini son güne bırakmadan güncellemelerini yaptırmaları uyarısında bulundu.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu geçen yıl 183 bin olan Isparta’daki destekleme alan küçükbaş hayvan sayısının bu yılda 200 bine yakın olacağını belirterek “geçtiğimiz sene 2 bin 23 yetiştiriciye 183 bin küçükbaş için destekleme verildi. Destekleme rakamı geçen yıl olduğu gibi 25 TL. Desteklemeler geçen yıl olduğu gibi direkt olarak yetiştiricilerin hesabına yatırılacak” dedi.
90 AYLIĞIN ÜZERİNDEKİ KÜÇÜKBAŞ DESTEKLEME ALAMAYACAK
Geçen yıllara göre bu yıl verilecek küçükbaş desteklemelerinde bazı farklılıklar olduğunu bildiren Köroğlu “geçen yıllarda küçükbaş hayvan desteklemeleri ile ilgili yayınlanan tebliğde 15aylık üzeri tüm küçükbaş hayvanlara damızlık desteklemesi verileceği ifadesi yer alıyordu. Bu yıl ise Mayıs ayında yayınlanan destekleme tebliğinde 90 aylığın üzerindeki hayvanlara destekleme verilmeyeceği ifadesi yer alıyor. Yani 7 yaşından büyük hayvanlara destekleme verilmeyecek. Bu nedenle Isparta genelinde 20 bin kadar küçükbaş destekleme alamayacak” şeklinde konuştu.
VERİMSİ BİR HAYVANI YETİŞTİRİCİ NEDEN BESLESİN?
Konu ile ilgili Tarım, Orman Bakanı ile görüşmeler yapıldığını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, “bakanlığımızın bu konuyu düzeltmesini bekliyoruz. 90 aylık bir hayvan yaşlı değildir. Zaten yaşlı olan verimden düşmüş bir hayvana yetiştirici 25 TL destekleme alacağım diye bir yıl bakmaz. 7 yaşında ikiz doğum yapan damızlıklar var. Bunun yaşlı olarak görülmesi için 10 yaşın üzerinde olması gerekiyor. Bakanlığımızın 2 Kasımdan önce yeni bir kararname ile en az 120 aya çıkarmasını beliyoruz” ifadelerini kullandı.       
BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
Yetiştiricilerin anaç koyun keçi desteklemesinden faydalanmak için son güne kadar hayvan sayılarını güncellemiş olduğu hayvan listesinin il-ilçe Tarım Orman Müdürlüklerinden çıktısını alarak birliğe başvurması gerektiğini söyleyen Köroğlu desteklemeden faydalanmak isteyen yetiştiricilerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı; “destekleme almak isteyen yetiştiricinin birliğimize üye olması gerekiyor. Anaç koyun ve keçilerin 15 aylıktan büyük olması gerekiyor. Anaç koyun ve keçilerin koyun keçi kayıt sistemi (KKKS- TÜRK VET) ve koyun keçi bilgi sistemi (KKBS)'de kayıtlı olması gerekiyor. Desteklenecek hayvan sayısı; il/ilçe müdürlüklerince işletme kontrollerinin yapıldığı tarihteki hayvan sayısı esas alınacaktır. Anaç koyun ve keçinin ölüm, kesim, satış ile desteklemeye esas kayıtların, kkks ve kkbs veri tabanlarına işlenmesi için gerekli bilgilerin doğruluğundan yetiştirici sorumludur.
Üyelerimizin anaç koyun ve keçi desteğinden faydalanmak için işletmedeki koyun ve keçilerin kulak küpe numaralarını il-ilçe tarım müdürlükleri inde güncellettirerek, işletme sahibinin güncel hayvan listesi ve başvuru dilekçesi ile birlikte birliğimize şahsen teslim etmesi gerekmektedir.” GÜLSES GAZETESİ
 
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °