Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Tarımda üretim planlamasına ihtiyacımız var

Tarımda üretim planlamasına ihtiyacımız var

ISPARTA 9.08.2018 07:50:00 0
Tarımda üretim planlamasına ihtiyacımız var
Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, 1999-2002 yılları arasında 5 liraya satılan kirazın şuanda o fiyata ulaşamadığını belirterek, “Tarımda bir üretim planlamasına ihtiyacımız var. Bizim il içinde planlamamız olmadığı gibi il dışında da bu konuda sorunlar var” diye konuştu.
 
 
Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, il Genel Meclisi toplantısına katılarak, meyvecilik üzerine yapılan genel görüşmede söz aldı. Tarımsa planlamaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Ünverdi, “Sahanın üretici tarafı var ve bu taraf çok farklı. Saha işe çok farklı cevap veriyor. Bu yıl ilçede hasat yaşadık. Kirazda Uluborlu çok ciddi merkezlerden birisi. Uluborlu, 1999-2002 arasında 5 liraya sattığı kirazı şuan 5 liraya satamamaktadır. Tarımda bir üretim planlamasına ihtiyacımız var. En yüksek rakımda üretim yapan bölgedeyiz. Kiraz verimli bir yılda alıcı bulamamaktadır. Burada bakanlığımızın bir planlama sorunu ortaya çıkıyor. Bizim il içinde planlamamız olmadığı gibi il dışında da bu konuda sıkıntımız var. Tarım Bakanlığımızın tarım havzaları oluşturulması için bir çalışma yaptığını biliyoruz. Bunun hızlıca hayata geçirilmesi gerekir. Tarım Bakanlığımız tarımsal destek anlamında Cumhuriyet tarihinde görülmedik destek veriyor. Bu anlamda bir planlama yapmamız gerekir. Bu gün kiraz için geldiği durum ortadadır, yarın elmada olabilir.
ERİK DİKİMİ ARTIYOR AMA…
İlimizde erik dikiminde hızlı bir artış var. Bu erik nasıl yetişir, ilerleme hızı nedir, pazarı nedir? Bunlarla ilgili sorular var. İlimizde kiraz ile ilgili bir kiraz çalışma grubu kuralım. Elma ve kayısı ile ilgili bir çalışma grubu kuralım. Bu gruplar yeni çeşitler ve yeni ağaçlarla ilgili tavsiyelerde bulunsun. Kirazın çatlamasıyla ilgili sigorta kapsamına alınmasını Süreyya bey ile biz başardık. Kirazda don sigortasıyla ilgili ayrı bir sorunu var, dolu sigortasıyla ilgili ayrı bir sorunumuz var. Dolu sigortasıyla ilgili kiraz seçilemez. Kiraza bir eksper yüzde 30-40 hasar verdiğinde önünüze koyun seçemezsiniz. Bakanlıktan şunu talep ettik; bu ihraç ürünüdür, yüzde 20’den fazla kusur varsa bunu tamamen kusurlu kapsamına alın. Yüzde 40’dan fazla hasar varsa o ürünü ihracata veremezsiniz. İç piyasaya verirsiniz o da ihracatın yüzde 10’u kadardır. 5 lira ise 1 liraya verirsiniz” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °