Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Tarım kenti Isparta’ya Tarım Konseyi kuruluyor

Tarım kenti Isparta’ya Tarım Konseyi kuruluyor

ISPARTA 10.08.2018 06:31:00 0
Tarım kenti Isparta’ya Tarım Konseyi kuruluyor
İl Genel Meclisi’nin geçen ay gerçekleştirilen toplantısında Isparta tarımı ve meyveciliğinin sorunlarına ilişkin verilen önerge ile ilgili hazırlanan rapor, dünkü toplantıda kabul edildi. Raporda tarım ve meyvecilik ile ilgili 44 sorun belirtilerek, bunlara çözüm önerileri sunuldu. Ayrıca koordinasyonun sağlanması amacıyla Tarım Konseyi kurulmasına karar verildi.
İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Baş ve 21 İl Genel Meclisi Üyesi, geçen ayki toplantıda Isparta tarımı ve meyveciliğinin yaşadığı sorunların tespiti ve çözüm önerileri için bir önerge vermişti. Bu önerge kapsamında Isparta tarımı ve meyveciliği Çarşamba günkü meclis toplantısında genel görüşmeye açıldı. Genel görüşmede İl Genel Meclisi Üyesi Necdet Satılmış, Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Araştırmacısı Hasan Cumhur Sarısu, Tarım ve Orman İl Müdürü Bestami Zabun, sunum yaparak, sorun ve çözüm önerilerini anlattılar. Genel görüşmenin ardından da dünkü meclis toplantısında 7 komisyonun ortak hazırladığı rapor görüşüldü.
SELÇUK TEKLİF ETMİŞTİ, TARIM KONSEYİ KURULACAK
İmar ve Bayındırlık Komisyonu,  Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim, Kültür Ve Sosyal Hizmetler Komisyonu,  Çevre ve Sağlık Komisyonu,  Gençlik Spor ve Turizm Komisyonu, Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu ile Sanayi Ticaret ve Doğal Kaynaklar Komisyonu’nun ortak hazırladığı raporda Isparta tarımı ve meyveciliğinin 44 sorunu belirlendi. Bu sorunlara tek tek çözüm önerisi sunulurken, bu konuda koordinasyonu sağlaması amacıyla Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk’un genel görüşmede teklif ettiği Tarım Konseyi’nin kurulmasına karar verildi.
ÜRETİCİLERDE COĞRAFİ İŞARET TESCİL BİLİNCİ OLUŞTURULMALI
44 sorundan birisi olan ‘Üreticilerin pazarlamada rekabet güçlerinin olmaması, aracıların çokluğu, ürün fiyatlarındaki belirsizlik, kısıtlı pazar alternatifleri, ürün bedellerini alamama’ problemine ilişkin, “İşlerlik kazanmış bir “Pazar Bilgi Sistemi”nin oluşturulması, E-pazarlamanın daha aktif kullanılmasına yönelik olarak tüketicilerde farkındalık oluşturacak faaliyetler düzenlenmesi, Meyve borsalarının kurulması, Sözleşmeli üretim sisteminin uygulanması ve yaygınlaştırılması, Taze ve işlenmiş meyvede markalaşmaya önem verilmesi, Kurulacak bölge birliklerinin ve sektörde faaliyet gösteren diğer kuruluşların ürünlerini mutlaka markalaştırarak pazara sunmalarını sağlayıcı düzenlemelerin yapılması, Markalaşmış taze ve işlenmiş ürünlerin yurt içi ve yurt dışı tanıtım ve reklam kampanyalarının yürütülmesi, Üreticilerde “Coğrafi İşaret Tescil” bilincinin oluşturulması, özendirilmesi ve teşvik edilmesi” yönünde çözüm önerisi getirildi.
ÇORAKLAŞMA VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE BÖYLE GEÇİLEBİLİR
‘Aşırı sulama ve gübreleme nedeniyle toprakta çoraklaşma ve çevre kirliliği tehlikesinin ortaya çıkması’ sorunuyla ilgili de “Aşırı sulama ve gübreleme nedeniyle toprakta çoraklaşma ve çevre kirliliği tehlikesini engellemek için;  Sulama ve bitki besleme sisteminde modernize çalışmalarına devam edilmesi (toplu damla sulama, toprak analizine dayalı gübreleme gibi)” önerildi.
ELMAYA İHRACAT DESTEĞİ SAĞLANMALI
Isparta elmasının ihracatının azalmasıyla ilgili problemiyle ilgili de raporda “a-    Öncelikle ve acilen ihracat desteği sağlanmalı ve narenciye de olduğu gibi sürekli hale getirilmeli, Yüksek olan Gümrük Vergilerinin kaldırılması için girişimde bulunulmalı” çözüm önerisi getirildi.
ÜRÜN BAZINDA ÇALIŞMA KOMİSYONLARI OLUŞTURULACAK
Raporun son kısmında, “Belirtilen sorunlar ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi, İlimizde meyve fidanı yetiştirilmesi, meyve üretimi, sigortalama, tarımsal hastalık ve zararlılarla zirai mücadele, hasat, depolama, pazarlama ve işçilik konularında ortaya çıkması muhtemel diğer sorunların giderilmesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile üretici birlikleri tarafından yapılacak çalışmaların, üreticilerin zararının en aza indirilmesi amacıyla daha düzenli ve ivedi olarak yürütülmesi, bu amaçla tüm paydaşların katılımı ile; elma, kiraz, kayısı, gül başta olmak üzere ürün bazında çalışma gruplarının oluşturulması, ilimizde tarım faaliyetlerinin daha organize yapılabilmesi, bu faaliyet zincirinde aksayan noktaların ilgili makamlara iletilmesi ve yukarıda belirtilen ve zaman içerisinde ortaya çıkacak diğer sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulması için, ürün bazında oluşturulan çalışma gruplarının temsilcilerinin de bulunduğu ve diğer paydaşların yer aldığı Tarım Konseyi kurulması, alınacak kararın DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Isparta Ticaret Borsası Başkanlığı, Isparta Ziraat Odası Başkanlığı ile ilgili Üretici Birliklerine gönderilmesi komisyonlarımızca uygun mütalaa edilmiştir” denildi.
7 komisyonun ortak raporu İl Genel Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °