Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı’nda; Esnafın İşleri bıçak Gibi kesildi

Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı’nda; Esnafın İşleri bıçak Gibi kesildi

ISPARTA 7.04.2020 06:06:00 0
Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı’nda; 
Esnafın 
İşleri bıçak 
Gibi kesildi
Isparta’nın en eski Çarşılarından olan Bedesten Çarşısı’nda alışverişler Koronavirüs nedeniyle bitme noktasına geldi. Satışların adeta bıçak gibi kesildiğini ifade eden Çarşı esnafları, geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlerde bile bu kadar etkilenmediklerini söylediler.
 
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve dolayısıyla ilimiz Isparta’da da Koronavirüs tehdidi tüm yoğunluğu ile devam ediyor. Koronavirüsün yarattığı panikle çarşı pazar alışverişini kısınca esnafın işleri bıçak gibi kesildi.
KINAY; “ALIŞVERİŞ YOK, ÖĞLE EZANINDA
GELİYORUZ, İKİNDİ EZANINDA GİDİYORUZ”
İşyerlerine artık müşterilerin gelmediğini ve kendilerinin de bundan dolayı işyerine öğle ezanında gelip ikinci ezanında da dükkanı kapatıp evlerine döndüklerini ifade eden Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı esnaflarından Osman Kınay, salgının Türkiye’de de görülmesinden sonra günlük satışlarının önceki günlere göre ancak yüzde 10’unu yapabildiklerini söyledi.
“SİFTAH YOK, İŞE ERKEN PAYDOS”
Osman Kınay, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Koronavirüs, işlerimizi o kadar çok etkiledi ki, geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlerden bile daha fazla bir etki yaparak işlerimizi daha keskin bir şekilde düşürdü. Yaklaşık bir aydır dükkanlarımıza boş yere gelip gidiyoruz. Bu nedenle artık işyerlerimizi de sabahtan açmıyoruz. Öğleyin açıp ikindi vaktiyle birlikte kapatıp evlerimize gidiyoruz. Siftah yok, erken paydos ediyoruz” dedi.
“SATIŞ YOK, SADECE ÖNCEDEN BORCU
OLAN MÜŞTERİLERİMİZ GELİYOR”
Tarihi Çarşıda yaklaşık 15 işyeri olduğunu ve bir kısmının Koronavirüsten dolayı işyerini hiç açmadığını bir kısmının da aynı kendisi gibi yarım gün çalıştığını vurgulayan Züccaciyeci Osman Kınay; “Biz de gelmek istemiyoruz ama mecburuz. Zira, alışveriş olmasa da daha önceden borcu olan müşterilerimiz geliyor. Onlar da olmasa dükkan gelirimiz sıfıra düşecek. Dolayısıyla kazanç da sağlayacağız. Özellikle son bir haftada çarşıya gelenlerin sayısı yok denecek kadar az duruma gelmiştir. Çoğu günlerde dükkanlarımızı siftahsız kapatmak zorunda kalıyoruz. Öyle ki, işlerin durgunluğundan dolayı geçen haftadan bu yana hem sabah işe geç geliyoruz hem de akşam iki – üç saat erken paydos ediyoruz” şeklinde konuştu.
“KİRALAR ERTELENSİN”
Çarşıdaki bir dükkânının kirayı karşılayabilmek için günlük cirolarının 2 bin TL olması gerektiğini, ancak bir önceki günü satış yapamadan kapattıklarını belirten Esnaf Kınay; “İşler bıçak gibi kesilince gelirimiz de kalmadı. Bu nedenle Bedesten Kapalı Çarşı esnafları olarak kiralarımızın ertelenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“ESNAFLAR İÇİN GEREKLİ
TEDBİRLER ALINMALI”
Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı işletmeler için alınması gereken tedbirler konusunda öneriler getiren Kınay, işletmelerin ay sonunda ödeyecekleri kira, elektrik, su, doğalgaz ve maaş ödemelerine destek sağlanmasını istedi. Salgının ardından kendileri gibi küçük esnafların altından kalkamayacağı bir tabloyla karşılaşmamaları için bazı tedbirler alınmasına ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
 

Salı 22.7 ° / 9.1 °
Çarşamba 19.9 ° / 8.4 °
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °