Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

TARİH YOK MU EDİLECEK?

TARİH YOK MU EDİLECEK?

ISPARTA 5.12.2019 14:30:00 0
TARİH YOK MU EDİLECEK?
 EĞİRDİR; KÜLTÜR; TARİHİ ve DOĞASIYLA BİR BÜTÜNDÜR; KORUNMALIDIR…

Tarihi kimlik olan EĞİRDİR TREN GARI; 25.12.1919 tarihinde, küçük ölçekte-ölçüde- ve o günün gerektirdiği şekle göre, kurulmuş ve Ulusal Kurtuluş Savaşında SANDIKLI’nın işgali edilmesi, Dinarın işgali için de bir tehlike teşkil etmesi nedeniyle Tren İşletme Merkezimizin, Dinardan Eğridir'e nakli zorunluluk göstermesi sonucunda "Aydın hattı Köşk-Eğridir İşletme Müdürlüğü" adı verilerek hizmete girmiştir Eğirdir Garı. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ŞİFA BULDUM DEDİĞİ - 6 MART ‘DA ANLAMSIZLACAK MI?

İzmir-Aydın Demiryolunun son istasyonu olan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hem 1919 hem de 6 Mart 1930’daki gezisine( rahatsızlanması sonucu göl havası iyi gelir ev sahipliği yaptığı Eğirdir Garı, gar statüsüne kavuşmuş iken Seksen yıl yük ve insan taşımacılığıyla bölge insanına hizmet veren tarihi istasyon, Aralık 2001 yılında yük ve yolcu trafiğine kapatılmıştır.

.ÖNCE ÇÜRÜT! İTİBARSILAŞTIR SONRA YIK MI?

2001 yılından itibaren Türkiye’nin en eski tren garları arasında yer alan ve “Tarihi Miras” niteliğindeki Eğirdir Garı Bu tarih den günümüze kadar adeta terk edilmiş, bakımsızlaştırılmış ve kendi haline bırakılmış-kaderine terk edilmiş bir halde idi. Tren Garındaki gardaki özellikle tarihi binaların pencere kısımlarının betonla doldurulması, hangarlarının çöp-kömür depolarına dönüştürülmüştür. Eğirdir Garı’nda demiryolu sistemi çürümeye terk edilirken, tarihi taş yapılar da virane haline gelerek; Tarihi Tren Garı adeta “Çürüyen Tarihi Anıta” dönüşmüştü! Şimdi ise Tarihi Eğirdir Tren Rayının 100 aşan geçmişe sahip olan rayları

sökülmeye başlandı! Neden? Para her şey değildir. Para; tarih -kültür -ahde vefa –saygı ve doğayı yok etmemeli, silmemelidir.

Eğirdir de adeta doğanın-tarihin – kültürün izleri yok edilmekte(!)

Göl kurumakta ses yok! Açıklama yok! Çözüm için gayret yok! Tarihi tren Garının rayları sökülmekte nedeniyle ilgili yanıt yok! Kısacası “EĞİRDİR SAKİN ŞEHİR” MİŞ , sakin şehirde ses olmaması doğal!

Eğirdir Tren Garı ve Çevresi Tarih- Kültür ve Tabiat Müzesi gibidir. Tarih-Müze yok edilmemelidir!

Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ 
T.T.K.D. Eğirdir –Isparta Temsilcisi. 
SDÜ ESÜF Em. Öğ. Üyesi 





Anahtar Kelimeler: edilecek tarih
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °