Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Su uyur rakip uyumaz

1995 yılında turizm bölgesi ilan edilen Davraz, 21 yılda büyük yatırımlarla Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin cazibe merkezi haline geldi. Yaz kamplarına da ev sahipliği yapan Davraz için hem kış hem yaz sezonu için bölgede tehlike arz eden gel

ISPARTA 19.05.2016 08:00:00 0
Su uyur rakip uyumaz
Isparta’nın turizmdeki en büyük iddiası, yaz-kış potansiyelini değerlendirebileceği Davraz Kış Sporları ile Yaz Kampı Merkezi için bölgede büyük tehdit oluşturacak gelişmeler yaşanıyor. Kış sezo­nunda Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen kayak merkezi olan, yazın spor kampı için tercih edilen Davraz, çok ciddi rakipler ile karşı karşıya. Isparta, hem kış hem de yaz dönemi için farklılığını ve farkındalığını ortaya koyacak bir atak içerisine girmezse korkarız ki önümüzdeki yıllarda Davraz, hem yaz hem kış pastasını rakiplere kaptıra­cak.
1995 yılında turizm bölgesi ilan edilen ve geçen 21 yılda görev alan bakanlar, milletvekilleri, valiler ve bürokratların katkıları ile Türkiye’nin sayılı kayak merkezleri arasına giren Davraz’a bölgeden çok ciddi rakipler doğuyor.6 Su uyur, düşman uyu­maz’ misali Alanya’da, Fethiye’de, Denizli’de ve Konya’da yeni kayak merkezleri kuruluyor, kurulu merkezlerde yatırım atağına geçiliyor. İşte bölgem­izde yaşanan bazı gelişmeler:
KONYA DERBENT ALADAĞ
Akdeniz muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, Isparta’ya coğrafya olarak yakın olan ve bölgenin lider kentleri arasında sayhan Konya’da yeni bir kayak merkezi oluşturma çalışmalarına başlandı. Bakanlar Kurulu’na ‘turizm bölgesi’ olarak tescil edilmesi için sunulan Derbent Aladağ Kayak Merkezi için bu karar beklenmeden çalışmalara baş­landı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Tur­izm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında yer tahsisleri yapüdı. Bu tahsisle birlikte günübirlik ve konaklama tesisleri ile mekanik tesislerin yapıl­ması için herhangi bir engel bulunmuyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in basında konuyla ilgili şu açıklamaları bulunuyor: “Konya Büyükşehir Belediyesinin Kültür ve Tur­izm Bakanlığı ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü he bir protokol yaptığını belirten Acar, “Tahsis yapıldı, yani tesislerin yapılmasına artık bir engel kalmadı, burası ormana aitti, o yüzden tesis yapıl­ması için bu protokolün yapılması lazımdı, bu yapıldı. Bakanlar Kurulu karan turizm merkezi hanını beklemeden inşallah sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız startı vererek, gelecek kış bu­rada mekanik ve sosyal tesisleri birlikte görerek, bu­rada ciddi anlamda hem kayak yapacağız hem de buranın güzelliğini ve tadım daha iyi çıkaracağız. Konya’mıza renk katacak olan bu kayak merkezi projesini ‘Konya’da da kayak olacak’ slogan ile başlatmıştık, inşallah gelecekte birinci etabı yap­tığımız andan itibaren yatırım yapmak için sırada bekleyen iş adamlarımızla hızlı bir şekilde buranın gelişimi sağlamış olacağız.”
ALANYA HAREKTE GEÇTİ
Isparta için büyük tehdit oluşturacak diğer bir çalışma yeri Alanya. Alanyalı Dış işleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önderliğinde Alanya Akdağ’da Kayak Merkezi kurulacak. Çalışmalar kapsamında ilgili kurum yetkilileri yer incelemelerini yaptı.  Önümüzdeki günlerde Akdağ’ın kayak merkezi han edilip, yatırımlara başlanması bekleniyor.
BURDUR BASARDI
Bölgemizdeki en ciddi çalışmalardan birisi de Burdur’da. Salda Gölü manzaralı kayak merkezi geçin yıl hizmete açhdı. Günübirlik olarak kullanılan kayak merkezinde mekanik tesisler için planlama yapılıyor. Burdur GSHIM Müdürü Ahmet Sancar, Burdur’a bağlı Yeşilova İlçesi Tınaztepe mevkisinde bulunan Yeşilova Kayak Merkezi’nde kar kalın­lığının 40 cm’ye ulaştığını açıkladı.
Yeşilova Kayak Merkezi’nin günübirlik spor faaliyetlerinin yapılacağı muhteşem bir tesis olduğunu dhe getiren Burdur GSIM Müdürü Ahmet Sancar, “ Burdur’a 77 km, Antalya’ya 154 km, Denizli’ye 74 km ve Yeşhova ilçe merkezine 14 km uzaklıkta bulunan kayak merkezinin diğer bir tesisin yapımının gerçekleştirildiği arazi, Batı Akd­eniz bölgesinde yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla kullandığı Antalya-Denizli güzergahındaki Burdur îli Yeşhova ilçesi sınırlan içerisinde bulunan, yolun 63 km’si asfalt, 14 km’si ise alt yapı ve genişlik olarak ulaşıma uygun stabilize yol niteliğindedir. Kayak tesisinin ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Kayak alanı, 2 bin 79 metre rakımda bulunan Tı- naztepe’nin solunda 2 bin 54 metre zirvesinin kuzey yamaçlarından başlayıp bin 910 metre rakımlı toplanma merkezinde sonlanmaktadır” dedi.
DENİZLİ POTAYA GİRDİ
Denizli’de de Büyükşehir Belediyesinin önder­liğinde kayak merkezi kuruldu. Denizli Bozdağ Kayak Merkezi’nin tamamlanan mekanik tesisleri geçtiğimiz sezon halkın hizmetine sunuldu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın konuyla ilgili basında çıkan demeçleri oldukça iddi­alı:
“Burada günü birlik sosyal tesisler yapacağız. Oturulup çay içebilecek, yemek yenecek alanlar ya­ pacağız. Onu da iklim müsait olduğunda inşallah bu
yaz yapacağız. Aralık-2015’ten itibaren Bozdağ Kayak Merkezi ülkemizin hangi şehrinden gelirse
gelsin tüm vatandaşlarımıza hizmet vermeye hazır hale gelecek, inşallah her geçen yıl Bozdağ Kayak Merkezi hak ettiği yere ulaşacak. Uludağ gibi, Kartalkaya gibi artık Türkiye’nin gündeminde Denizli-Bozdağ olacak. Bozdağımız inşallah insanımıza güzellikler getirsin. Çocuklarımız artık kayak öğrensin. Bizler öğrenemedik inşallah gençlerimiz kayak sporu öğrensinler.”
FETHİYE TAMAMLANDI
Fethiye’de de Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi çalışmaları tamamlandı. Telesiyej çalış­malarını gerçekleştiren Karadeniz Spor Turizm Otelcilik Itriyat Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firma yetkilisi ve eski Milli Kayakçı Şeref Elbir, Eren Dağı’nın kış sporları için alternatif bir bölge olacağını belirterek, “Kayak yapılacak bölgedeki kar kalınlığının yüksekliği yaklaşık 1,5 metreyi buluyor. Yükseklerde ise kalınlık 5 metreye kadar varıyor.
Firmamız tarafından yapmakta olan telesiyej çalış­maları tamamlandı. Kurulan telesiyej sistemi ile kayakçılar 3,5 dakika içinde 600 metre yüksekliğe çıkacaklar ve buradan aşağıya kayacaklar. Bu sistem ile saatte bin 200 kişi kayma noktasına ulaştırılacak” dedi.
YAZ TEHDİTLERİ DE VAR
Davraz’ın yaz kamp merkezi olması yönünde yaphan çalışmaların yetersizliği ve konuya ilişkin duyarsız yaklaşımlar Isparta’yı bu hedefinden uzak­laştırıyor. Geçen yıl yaz kamp pastasını Afyonkarahisar’a kaptıran Davraz için Erzurum Palandöken ile Kayseri Erciyes’te bir tehdit. Sadece kışa yönelik faaliyet gösteren Erzurum ile Kayseri’de yaz kamp dönemine ilişkin yatırımlara da başlandı.
 

Anahtar Kelimeler:
Salı 22.2 ° / 11 °
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °