Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Son söz Isparta halkında

Son söz Isparta halkında

ISPARTA 23.06.2018 06:01:00 0
Son söz Isparta halkında
Son söz Isparta halkında
Siyasi Partiler, seçimlerini yaparak 21 Mayıs’ta adaylarını belirledi ve geçen yaklaşık bir aylık süre zarfında milletvekili adayları kendilerini halka anlatmaya çalıştı. Yarın gerçekleştirilecek olan 27. Dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1040 sandıkta oy kullanacak olan 312 bin 747 seçmen, TBMM’de Isparta’yı temsil edecek 4 milletvekilini seçecek.
Türkiye yarın sandık başına giderek, hem Cumhurbaşkanını hem de kendisini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edecek 600 milletvekilini seçecek. Isparta, yeni dönemde Meclis’te yine 4 milletvekili ile temsil edilecek.
ISPARTA’DA 1040 SANDIK KURULACAK
Isparta’da yarın 1040 sandıkta 312 bin 747 seçmen oy kullanacak. Bunlardan 172 bin 307’si merkez ilçe ve ona bağlı köylerde bulunurken, 140 bin 440 seçmen de ilçe, belde ve köylerde yer alıyor.
OY VERME İŞLEMİ 08’DE BAŞLAYACAK
İlimizde oy verme işlemi yarın sabah saat 08.00 itibariyle başlayacak ve akşam saat 17.00’da sona erecek. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sandık görevlilerinin gerekli işlemleri yapmasıyla birlikte oy sayımına geçilecek.
AK PARTİ ISPARTA ADAYLARI
27. dönem Milletvekilliği için AK Parti adayları; sırasıyla Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Mehmet Uğur Gökgöz, Ayşe Nur Aybay olarak belirlendi.
MHP ISPARTA MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Seçimler için adaylarını ilk açıklayan parti Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) olmuştu. MHP Isparta Milletvekili adaylarını sırasıyla; Hasan Basri Sönmez, Zübeyde Turhan, Özgür İsmailoğlu ile Ali Özkan olarak belirledi.
CHP ISPARTA ADAYLARI
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Isparta Milletvekili adaylarını sırasıyla Mustafa Ceyhan, İsa Önder Dinçtürk, Zafer Sağlam ve Eyüp Ersoy olarak belirledi.
İYİ PARTİ ADAYLARI
Seçime ilk kez girecek olan İYİ Parti Isparta Milletvekili adayları için tercihini sırasıyla Dr. Aylin Cesur, Mustafa Şimşek, Sami Altınkaya ve Levent Başyiğit’ten yana kullandı.
SAADET’İN ISPARTA ADAYLARI
Saadet Partisi Isparta Milletvekili adayları ise şu isimlerden oluşuyor; Cevat Gençay, Dinçer Demirezen, İbrahim Ateş ve Hüseyin Eroğlu.
6 CUMHURBAŞKANI ADAYI VAR
Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurduğu Millet İttifakı'nın ortak adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Halkların Demokratik Partisi'nin adayı tutuklu İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek.
OY PUSULASINDA YER ALAN 8 PARTİ
AK Parti-MHP(Cumhur İttifakı), CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi(Millet İttifakı) Hüdapar, Vatan Partisi ve HDP.
NASIL OY KULLANACAĞIZ?
Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üzerinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri bulurken, Milletvekili seçilecek pusulanın üzerinde partilerin logosu ve isimleri yer alıyor olacak. Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.
YALNIZCA TEK BİR PARTİYE MÜHÜR BASILMIŞSA, OY O PARTİYE YAZILIYOR
Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, 'ittifak ortak oyları' hanesine yazılıyor.Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.
2 PUSULA TEK ZARF VERİLECEK
24 Haziran'da seçmene iki pusula tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe sunulacak.
PUSULADA YALNIZCA İTTİFAKA MÜHÜR VURULMUŞSA,
OY 'İTTİFAK ORTAK OYLARI' SÜTUNUNA YAZILIYOR
Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy 'ittifak ortak oyları' sütununa yazılıyor.
SEÇMENİN OY KULLANMA İŞLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİ 6 ADIM
1- Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.
2- Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
3- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4- Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.
5- Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak.
6- Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

İŞTE ISPARTA’NIN SON 2 SEÇİM SONUÇLARI
7 HAZİRAN 2015 SEÇİMLERİ
AK Parti: 117.332 oy(%44,24)
MHP: 70.705 oy(%26,66)
CHP:58.742 oy(%22,15)
SAADET: 7.039 oy(%2,65)
1 KASIM 2015 SEÇİMLERİ
AK Parti: 138.723(%53,19)
CHP: 55.744(%21,38)
MHP: 53.296(%20,44)
SAADET: 2.663(%1,02)

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °