Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Sivrisineklerin nedeni kurbağa toplayıcılığı mı?

Sivrisineklerin nedeni kurbağa toplayıcılığı mı?

ISPARTA 3.10.2017 09:28:00 0
Sivrisineklerin nedeni kurbağa toplayıcılığı mı?
Doğa boşluk tanımıyor, doğaya yapılan her olumsuz müdahale insanlara yeni bir sorun olarak geri dönüyor. Eğirdir Gölü kenarındaki sazlık ve bataklık alanlarda çoğalarak elma bahçelerindeki vatandaşlara saldıran sivrisinek sorunu İl Genel Meclis gündemine taşınarak devlet meselesi haline geldi. Sivrisineklerin artmasının en büyük nedeninin ise bölgeden son yıllarda aşırın derecede kurbağa toplanmasından kaynaklı olduğu düşünülüyor.  
Doğanın kuralı; dağdaki kurdu avlarsan çoğalan domuzlar ovalara iner, tarladaki yılanı öldürürsen tarla fareleri ağaçları kemirir. İşte bunun son örneği de Gelendost’ta yaşanan sivrisinek istilası. Gelendost’ta sivrisineklerin elma bahçelerinde çalışan işçilere saldırması bir süredir sorun dile getiriliyordu. Sonunda devlet meselesine dönüşen sivrisinek sorunu AK Partili Gelendost İl Genel Meclis Üyesi Necdet Satılmış tarafından meclis gündemine getirildi. Bölgede sivrisineklerin aşırı derecede çoğalmasının en önemli nedenin kurbağa avcılığı olduğu dile getiriliyor. Son yıllarda artan kurbağa toplayıcılığı o kadar artmış ki Gelendost  Emekçiler Su Ürünleri Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Ömer Kolbaşı’nın beyanına göre bu yıl sadece Avşar, Yenice hattından 50 ton kurbağa toplanmış. Gelendost İl Genel Meclis Üyesi Necdet Satılmış konu ile ilgili verdiği önergede günlük 50’den fazla kişinin hastaneye başvurarak sivrisinek ısırığı nedeniyle iğne yaptırdığını belirterek, binlerce tarım işçilerinin mağduriyetinin giderilmesi hususunda çalışma yapılmasını istedi.
VATANDAŞ DERTLİ
Gelendost ilçesinde ve köylerinde elma bahçelerinde çalışan mevsimlik işçiler sivrisinek istilasına uğradı. Elma toplarken vücudunun çeşitli yerlerini sürekli ısıran sivrisinekler kurtulmak için bahçeleri terk ettiler. Vatandaşlar konuyla ilgili rahatsızlıklarını sık sık dile getirirken, hem ilçe halkı hem de elma hasadında çalışan mevsimlik tarım işçileri eczanelerden sinek ısırığına karşı ilaç alma yarışına girdi. İlçedeki eczanelerde ise sinek ısırığına karşı kullanılabilecek ilaç bulmak bir hayli zor.
DEVLET MESELESİNE DÖNÜŞTÜ
Artan şikayetler nedeniyle devlet meselesine dönüşen sivrisinek sorunu AK Partili Gelendost İl Genel Meclis Üyesi Necdet satılmış tarafından meclis gündemine taşındı. Satılmış verdiği önergede “İlimize bağlı Gelendost İlçesi ve köylerinde sivrisinek istilası yüzünden elma bahçelerindeki işçiler çalışamaz hale gelmiştir. Çünkü sivrisinekler insanlara saldırıp ısırmaları nedeniyle vücutlarının çeşitli bölgelerinde şişmeler kabarmalar ve yaralar meydana gelmektedir. İnsanların giysilerinin üzerinden dahi ısırmalar meydana gelmektedir.
SİVRİSİNEKTEN HASTANELİK OLDULAR
Gelendost İlçesi Devlet hastanesinde günde 50 ila 100 sivrisinek ısırığı nedeniyle hastalara iğne tedavisi yapılmaktadır. Alerji ve kaşıntıyı önlemek için Gelendost İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü göl kıyısında kurutma ve tahliye kanallarında ilaçla mücadele yapmaktadır. Fakat bu yeterli değildir. Köklü çözüme yönelik çalışmalar yapılması gerekmektedir. Sineklerin ürediği yerler Gelendost Hacılar Mevkiinden Yenice Kemer Boğazına kadar uzanan göl kıyılarındaki sazlıklar, kurutma ve tahliye kanallarıdır. Sivrisinekler larva bırakarak buralarda üreme yapmaktadırlar. Ve insanlara zarar vermekteler. Sağlık açısından tehlikeli boyutlara ulaşmaya başlamıştır. Bu nedenle açılan göl kenarındaki sazlıklara, kurutma ve tahliye kanallarına gerekli müdahale yapılması gerekir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, D.S.İ Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü gerekli çalışmaları yaparak bu sorunun giderilmesini Isparta İlimizin Gelendost İlçesi ve köylerinin yılda 450.000 ton elma üretimiyle meyve ambarı olan bölgemizde yaşayan halkımızın ve elma hasadı nedeni ile ilçemize ve köylerimize çalışmaya gelen binlerce tarım işçilerinin mağduriyetinin giderilmesi hususunda çalışma yapılmasını arz ederim” ifadelerine yer verdi.
SORUNUN SEBEBİ KURBAĞA TOPLAYICILIĞI MI?
Gelendost İl Genel Melis Üyesi Necdet Satılmış konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada sivrisinek istilasının sebebinin kurbağa toplayıcılığı olduğunu söyleyerek “bölgemizde  3-4 yıldır artan kurbağa toplayıcılığı nedeniyle sazlıklarda ve kurutma kanallarında sivrisinekler arttı. Geçmişte buralardaki larvaları kurbağalar yediği için bu kadar sivrisinek olmuyordu. Gelendost  Emekçiler Su Ürünleri Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Ömer Kolbaşı’ndan aldığım bilgiye göre bu yıl sadece Avşar, Yenice hattında 50 tonun üzerinde kurbağa toplayıcılığı yapılmış. Şimdi kurbağa toplayıcılığının yasaklanması için çalışma başlatmayı planlıyoruz” dedi.

Gülses Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °