Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Şevket Demirel’in Isparta’nın eğitiminde büyük katkıları var

TED Koleji Kurucu Temsilcisi Mustafa Fikri Çobaner, rahmetli İşadamı Şevket Demirel’in Isparta’nın son 50 yılındaki eğitiminde izi olduğunu belirterek, “Eğitim gönüllüsü Şevket Demirel’in Isparta eğitiminin bugünlere gelmesinde ?

ISPARTA 18.05.2016 06:18:00 0
Şevket Demirel’in Isparta’nın eğitiminde büyük katkıları var
9’uncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in kardeşi rahmetli Şevket Demirel, Isparta’nın ilk koleji olan TED Koleji’nin ilimize kazandırılmasında büyük rol oynamıştı. SDÜ eski yönetiminin TED Koleji’ni eski Sümerbank Fabrikası’nın bulunduğu yerden çıkartmasının ardından Eğirdir yolu üzerindeki arsasını veren ve buraya kolejin taşınmasını sağlayan Şevket Demirel, Isparta’nın eğitimine önemli kazanımlar sağlamıştı. TED Isparta Koleji Kurucu Temsilcisi Mustafa Fikri Çobaner, Basın Kulübü’nde Şevket Demirel’in eğitim yönünü anlattı.
ISPARTA DEVLET MÜHENDİSLİK MİMARLIK AKADEMİSİ GÜZEL BİR EĞİTİM HAMLESİDİR
Mustafa Fikri Çobaner, Şevket Demirel’in eğitim alanında son 40-50 yılda Isparta’nın eğitim meseleleriyle iç içe olduğunu belirterek, şunları anlattı: “1960’lı yıllarda çok az ilde olan kız öğretmen okulunun ilimize gelmesinde çok büyük katkısı olmuştur. 1969’da Eğitim Enstitüsünü kurmuş, buraya gelmesine vesile olmuş. Ispartalı çocuklar öğretmen olsun istemiş. Öğretmen Enstitüsünden birçok arkadaşımız öğretmen olmuşlardır. Burası çok güzel eğitim verdi. Bununla yetinmemiş. 1976 yılına geldiğimizde dönemin başbakanı ve milli eğitim bakanıyla birlikte Isparta Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’ni kurmuş. Hatta o zamanlar Yüksek Öğretim Vakfıyla birlikte hocaların uçakla getirilip Antalya’dan buraya taksilerle getirildiği ve tekrar İstanbul’a gönderildiği dönemdir. O da çok güzel bir şekilde çalışmış, mühendis arkadaşlarımız yetişmiş. Daha sonra kadrolu hocaları oluşmuş ve Isparta’da kalmışlar. Isparta Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi güzel bir eğitim hamlesidir. Akademiler kapanınca Akdeniz Üniversitesi’ne bağlanarak devam etmiş. Şevket bey o dönemde de içindeymiş.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ BÖYLE KURULDU
Şuan rektör ve rektör yardımcılarının oturduğu binayı karşılıksız kendi imkânlarıyla yapmış ve mühendislik fakültesini ilk orada kurmuştur. Buraya  muhakkak bir üniversite yapılacak dedi ve Göller Bölgesi Üniversitesi tabelasını astı. 1980’li yıllarda o tabela asıldı. Hayaliydi Isparta’da üniversite olması. 1992 yılında CHP ile kurulan koalisyon döneminde nasip oldu. İlk kurulan 23 üniversitenin arasındaydı.  3 fakülteyle kurulacaktı üniversite. Biz Isparta Gazetesi’nin bu manşet haberiyle başbakanlığa koştuk, Isparta’da sokağa çıkamayacağız, Isparta’nın diğer üniversitelerden farkı olması lazım dedik.  Rahmetli Başbakanımızı Süleyman Demirel’e ilettik. O da tüm fakülteleri yazın dedi. 10 fakülte 2 enstitü ile üniversitemiz kuruldu. Şevket bey bunun her anında vardı. Süleyman Demirel Üniversitesi böyle kuruldu.
ISPARTA’DA BİR ÇIĞIR AÇTIK
Şevket Demirel Isparta’nın eğitim meselesinde başladıktan bugüne gelinceye kadar her anında vardır. Isparta’nın eğitiminde son 50 yılda izi var. Aslında Isparta’da yaşayan her insanın hayatında izi var. 2001 yılına geldiğimiz zaman Isparta’da üniversitenin gelişmesi için dışarıdan hoca transfer edilmesi gerekiyordu. Dönemin Rektörü Sayın Çakmakçı hoca getirmekte zorluklar yaşıyor. Getirmek isteyen hocalar Isparta’da kolej var mı diye soruyordu. Bunu Şevket Beye anlattığında hemen bir kolej kuralım diyor. 2000-2001 eğitim öğretim yılında uzun çalışmalar sonucunda 33 öğrenciyle TED Isparta Koleji kuruldu. Amacı üniversiteye daha rahat hoca bulmak hem de Ispartalı çocuklar düzgün bir dil, lisans öğrensin, eğitim görsün düşüncesindeydi. Eski Sümerbank Fabrikası’nın bulunduğu yerde üniversitenin binalarında kiralık olarak 14 yıl oturduk. Çok güzel neticeler aldık. Isparta’da bir çığır açtık. Isparta’yı kolejle tanıştırdık. Daha sonra üniversiteyle sorun nedeniyle o binaları boşalttık.
HEMEN PROJE HAZIRLANMASINI İSTEDİ
Şevket bey hemen bir proje hazırlanmasını istedi. Hem kendisi hem de çevresindeki arkadaşları bu projeyi benimsedi. TED Isparta Koleji Şevket Demirel’in 40 dönüm arazisinde 20 bin metrekare inşaatla Türkiye’nin en güzel projesini Isparta’nın hizmetine sunduk.
AİLESİ DE DESTEK VERİYOR
Eğitim gönüllüsü Şevket Demirel’in Isparta eğitiminin bugünlere gelmesinde çok büyük katkıları var. Allah kendisinden razı olsun. Sadece kendisi değil kızları, ailesi çok büyük destek verdi. Ailenin her ferdi okulu takip etmekte ve destek vermektedir.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °