Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Senfoni ile “Isparta Türküleri” Albümü geliyor

Senfoni ile “Isparta Türküleri” Albümü geliyor

ISPARTA 27.11.2018 07:20:00 0
Senfoni ile “Isparta Türküleri” Albümü geliyor
SDÜ'den Isparta'ya bir kültür armağanı daha: Isparta Türküleri, tarihte ilk kez Senfoni ile icra edilecek. 10 anonim eserden oluşan albüm Nisan 2019'da piyasaya sunulacak. Projenin ikinci ayağında 45 kişilik orkestra Isparta'da konser verecek.
 
-“Dünya'nın her yerinde icra edilmesi açısından çok kıymetli
SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu: “Eserin tarihte ilk olmasının ötesinde Sidney Operası'nda da icra edilebilecek şekilde notaların çıkması açısından çok değerli bir proje yapıyoruz. Isparta türküleri Berlin Senfoni'de İtalya'da da icra edilebilecek.
 
-Tarihte ilk kez Isparta türküleri Senfoni Orkestrası ile icra edilecek
Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Isparta'nın değerlerini evrensel boyutlara taşımaya devam ediyor. Isparta'nın özgün mimarisi, somut olmayan kültürel mirası yayınlarının ardından şimdi de anonim türküler evrensel hâle getiriliyor. Zira Isparta'nın türküleri tarihte ilk kez 45 kişilik ekip ile “Senfoni” şeklinde icra edilecek. 8'i anonim Isparta türküsü; 2'si enstrümantal olmak üzere 10 parçadan oluşan eser, albüm olarak yayınlanacak.
Eser, Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından finanse edilecek. Isparta Türküleri’nin senfoni ile çok sesli olarak icra edileceğini ve solistin kendisi olacağını belirten proje yürütücüsü Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu, “Nisan 2019'da bir kültür hizmeti olarak piyasaya verilecek projenin Sanat Yönetmenliği görevini Orkestra Şefi ve Besteci Musa Göçmen yapacak. Notalar şu an hazır, kayıtları Ankara'da yapacağız. Nisan 2019'da albüm çıkmış olacak. Tüm parçalar Isparta'nın özgün eserleri.  Albümde yer alacak anonim eserlerden biri Evlerinin Önü Mersin diğerleri halkımıza sürprizimiz olsun.” dedi.
 
-Dünya'nın her yerinde icra edilebilir hâle gelmesi çok kıymetli
Tarihte ilk kez senfoni ile icra edilmenin ötesinde çok kıymetli olan unsurun Isparta türkülerinin evrensel boyuta taşınabilirliği olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Isparta'nın özgün sanatını, miras eserlerini orkestra ile kayıt altına almak çok değerli bir proje. Ama asıl olan bu eserlerin evrensel ölçekte de icra edilebilir olmasıdır. İşte proje tam da bunu karşılıyor. Örneğin Berlin Senfoni'de bir konser vermek istediğiniz an notalar hazır. Götürüp verebilirsiniz. Onlar da icra edebilir. Sidney Operası da İtalya'da yorumlayabilir. Kısacası Dünya'nın her yerindeki operalarda bunu icra edebilirsiniz. Önemli olan elinizde o materyalin olmasıdır. Biz de SDÜ olarak o materyali veriyoruz.”
 
-“Projenin finalinde devasa bir konser yapacağız
Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu, “Senfoni ile Isparta Türküleri” albümünün yayınlanmasının ardından bir final konseri yapacaklarını söyledi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü ilâ Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile görüştüklerini anlatan Türkmenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Büyük Orkestra'yı davet edip Isparta'da konser vereceğiz. Böyle bir kültürü Isparta ile paylaşma fikri bizi şimdiden çok heyecanlandırıyor. Aslında sadece Isparta değil, Türkiye'nin önemli bölgelerinin türkülerini bu şekilde senfoni ile yapmak gerekiyor. Her yerde seslendirilebilme imkânı paha biçilemez bir sanat… SDÜ olarak Türkiye'nin çok önemli bölgelerindeki anonim eserleri bu şekilde senfoni ile icra etmek istiyoruz.”
 

Anahtar Kelimeler: geliyor alb?m? t?rk?leri ısparta senfoni
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °