Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selçuk’tan tüm Türkiye’ye çağrı: Günde 1 Elma Obez Olma

Selçuk’tan tüm Türkiye’ye çağrı: Günde 1 Elma Obez Olma

ISPARTA 22.11.2018 08:26:00 0
Selçuk’tan tüm Türkiye’ye çağrı: Günde 1 Elma Obez Olma
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, canlı telefon bağlantısıyla katıldığı TRT Radyo’daki programda tüm Türkiye’ye elma tüketmeleri konusunda çağrıda bulundu. Selçuk, “Günde 1 elma obez olma diyoruz. Bunu doktorlarımız da aynı şekilde tavsiye ediyor. Çocuklarımıza da mutlaka günde 1 elma yedirelim” dedi.
 
Isparta’da bu yıl yaklaşık 700 ton elma üretilirken, elma fiyatları üreticinin yüzünü güldürdü. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, dün canlı yayınla katıldığı TRT Radyo’da bölgemizin önemli değeri olan elmayı tekrar ülkeye tanıttı. Selçuk ayrıca tüm vatandaşlara seslenerek, elma tüketmeleri konusunda öneride bulundu.
KİRAZ, LAVANTA, GÜL’DE DE BİRİNCİYİZ
Türkiye elma üretiminin yüzde 25’inin Isparta’dan karşılandığına dikkat çeken Selçuk, Gül üretiminde Türkiye ve dünya birincisiyiz. Kiraz, lavanta üretiminde de Türkiye birincisiyiz” dedi.
GÜNDE 1 ELMA ÖNERİYORUZ
Tüm Türkiye’ye ‘günde 1 elma obez olma’ sloganı ile seslenen Selçuk, “Bunu doktorlarımız da aynı şekilde tavsiye ediyor. Biz de tavsiye ediyoruz. Öğrenciyken okula giderken beslenme çantası götürürdük. Her gün çocuklarımızın çantalarına birer elma koyar gönderirsek çok iyi olur. Elma sağlıklı bir yiyecek. Çocuklarımız fastfood yiyerek obez oluyorlar. O yüzden günde 1 elma öneriyoruz” diye konuştu.
NEM VE RUTUBET MEYVEYİ BESLİYOR
Isparta’nın 1035 rakımda bulunduğunu dile getiren Mustahattin Can Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Göller Bölgesi’nde olduğumuzdan dolayı nem ve rutubet meyvemizi besliyor. Elmanın belki de 100’ün üstünde çeşidi var ama Isparta’mızda ağırlıklı olarak starking, golden, granny smith mevcut.
KAMYON TEKERİ DÖNMEZSE NİSAN, MAYIS AYINDA ELMA PİYASASI ÇÖKÜYOR
Sadece elmayı yetiştirmek yetmiyor. Elmayı muhafaza etmek için soğuk hava depoları gerekiyor. Soğuk hava depoları bakımından da Isparta’mız çok iyi durumda. Elmalarımız Eylül ayı gibi toplanır. Haziran ayına kadar elmayı muhafaza etmek için soğuk hava depolarını kullanıyoruz. Elmada bu sezon bereketli geçti. Şuanda depo çıkışı 1,5 TL. Tezgahta da 2,5-3 TL arasında alıcı buluyor. Aralık ayından itibaren elmamız büyükşehirlere veya başka ülkelere ihraç edilmezse yani kamyon tekeri dönmezse Nisan, Mayıs ayında elma piyasası çöküyor. Üreticimiz de burada zarar ediyor. Vatandaşlarımızdan ricam elmayı bol bol tüketsinler, ayrıca çocuklarına da bol bol elma yedirsinler.”
ARTIK DAHA BÜYÜK MEYVE BAHÇELERİMİZ VAR
Öte yandan daha önceleri meyve bahçelerinin çok küçük kurulduğunu ancak devletin toprak reformu ile artık arazilerin birleştirildiğine değinen Selçuk, “Yetkililere bu konuda teşekkür ediyorum. Topraklarımız parçalanmaktan kurtuluyor. Arazilerimiz toplulaştırmayla büyümüş oldu. Artık 100-200 dönüm meyve bahçeleri kuruluyor. Bu şekilde maliyetimiz azalıyor ayrıca daha profesyonel üretim yapılıyor” dedi.
 

Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °