Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Şehitlerimizin isimleri meclis kararıyla yaşatılıyor

Şehitlerimizin isimleri meclis kararıyla yaşatılıyor

ISPARTA 10.03.2018 07:46:00 0
Şehitlerimizin isimleri meclis kararıyla yaşatılıyor
Belediye Meclisi’nin Mart ayı son toplantısında şehitlerimiz ile 15 Temmuz Gazisi Burak Kocabaş’ın isminin yaşatılması teklifleri görüşüldü. İsim Komisyonu Başkanı Şükrü Oğuzhan Göker, isim verilmesi konusunu FETÖ’nün bazı illerde istismar ettiği ve menfaatleri doğrultusunda kullandığının tespit edilmesinin ardından bakanlığın 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında şehit ve gazi isimlerinin cadde, sokaklara verilmesine yeni bir düzenleme getirdiğini bildirdi.
 
Belediye Meclisi’nin Mart ayı son toplantısı dün gerçekleştirildi. Pazartesi günkü ilk toplantıda isim komisyonuna havale edilen şehitlerimiz ile 15 Temmuz Gazimiz Burak Kocabaş’ın isminin cadde, sokak ve parklara verilmesiyle ilgili teklifinin komisyonu raporu dünkü toplantıda okundu.
GÖKER: “FETÖ’NÜN BU İŞİ MENFAATLERİ
DOĞRULTUSUNDA KULLANDIĞI TESPİT EDİLMİŞ”
İsim Komisyonu Başkanı Oğuzhan Göker tarafından okundu. Raporu okumadan önce bir bilgilendirme yapmak istediğini ifade eden Başkan Göker, konuşmasında; “Isparta Belediye Meclisi olarak daha önceki yıllarda Şehit ve Gazi yakınlarının oğullarının isimlerini cadde ve sokaklara verilmesi yönündeki taleplerini alarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şehit yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı’nı bir yazı ile bilgilendiriyorduk. Bakanlık da onay veriyordu. Ancak, Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanmasının bu konuyu bazı illerde istismar ederek menfaatleri doğrultusunda kullandıklarının tespit edilmesi üzerine Bakanlık, başarısız olan 15 Temmuz hani darbe girişiminin ardından 81 İl’e bir genelge göndererek bundan böyle hangi Şehit veya Gazinin isminin hangi caddeye verileceğini isim isim yazılması, şehit yakınlarının TC. Kimlik numaralarına kadar kendilerine bildirilmesi talebinde bulundu. Bunun üzerine Belediye Meclisleri ve dolayısıyla bizler İsim Komisyonu olarak bundan sonra Bakanlığın talebi doğrultusunda kararları bildireceğiz” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAYBOLAN SOKAK VE CADDELERE
DAHA ÖNCE VERİLEN İSİMLER GENİŞLEYEN YERLERE VERİLECEK 
Öte yandan İsim Komisyonu olarak prensip kararları aldıklarını dile getiren Göker, “Isparta’mızda uygulanmaya başlanan kentsel dönüşümden dolayı kaybolan sokak ve caddelerde daha önce verilen şehitlerimiz ile Isparta’nın önde gelen kişilerin isimlerinin genişleyen cadde ve sokaklara tekrar verilmesi, yer değişikliği yapılmaması yönünde karar aldık. Aynı zamanda şehit ailelerinin birbirinden üstünlüğünün olmaması veya hassas bir konu olduğu için kimsenin incinmemesi için birden fazla yere aynı ismin verilmemesi kararını aldık.
ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMAMASI HUSUSUNDA PRENSİP KARAR ALDIK
Daha önce verilen isimlerin adres değişikliği yapıldıktan sonra ailesiyle birlikte başka bir yere taşınması konusunda 2006 yılında çıkan numarataj yönetmeliğine göre ya verdiğiniz isimle ya da sayı numarası ile cadde ve sokaklar belirlenmelidir deniyor. Bu noktada yapacağınız yer ve adres değişikliği o cadde ve sokakta oturan sakinlerin daha öncesinden beri devlet kurumları, diğer kuruluşlarla yaptıkları yazışmalarda sıkıntılar çıkaracaktır. Kimsenin mağdur olmaması için adres değişikliği yapılmaması hususunda prensip karar aldık” şeklinde konuştu.
ŞEHİT AİLELERİ HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİDİR
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da alınan kararların doğru olduğunu ifade etti ancak söz konusu şehit olduğunda daha hassas olunması gerektiğini vurguladı. Başkan Günaydın, “Şehit ailesi söz konusu olunca şu kararların dışına taşabiliriz. Şehit aileleri hepimiz için önemlidir. Onların kafalarında en ufak bir düşünce oluşmaması gerekir. Aldığınız kararlara benim söylediklerimi de eklerseniz kırılmalar hiç olmaz. Yer değiştirilirse, başka yere aktarılır diye yazın” dedi.
KENDİ ARALARINDA İNCİNMEMELERİNİ İSTİYORUZ
Göker, “Şehit ailelerinin bizlerle değil de kendi aralarında incinmemelerini istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Göker, tekliflerle ilgili komisyon kararlarını okudu. Kararlar oylamada kabul edildi.
İŞTE ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİMİZİN İSİMLERİNİN YAŞATILACAĞI YERLER
Şehit Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Selim Kiraz’ın ismi Isparta Adliye Sarayı’nın da bulunduğu 201. Caddeye verilirken, Şehit Jandarma Onbaşı Mehmet Cihan Candere’nin isminin Yenice Mahallesi’nde oluşturulacak parka verilmesi kararı alındı. Başkan Günaydın, bu parkın hemen yapılması talimatını verdi. Ayrıca Şehit Halil İbrahim Şeker’in ismi Modernevler Mahallesi 3167 Sokağa, Şehit Polis Tanju Sakarya’nın ismi Pirimehmet Mahallesi 1709 Sokağa, 15 Temmuz Gazisi Burak Kocabaş’ın isminin Karaağaç Mahallesi 1837 Sokağa, Şehit Piyade Sözleşmeli Er Sercan Kara’nın isminin Davraz Mahallesi 3515/1 Sokağa verilmesine karar verildi.
UYGUN GÖRÜLMEYEN TEKLİFLER
Öte yandan Şehit Başsavcı Murat Uzun’un isminin istenilen yere verilmesi teklifi adına yakışır bir yerin bulunması için gelecek toplantılara bırakılması kararı alındı. Şehit Jandarma Er Mehmet Akın’ın isminin 21 Haziran 1994 yılında Sermet Mahallesi 1910 Sokağa verilmesinden dolayı teklif kabul edilmedi. Şehit Mustafa Ezginci isminin de ailesinin Davraz Mahallesi’ne taşınmasından dolayı şehidimizin isminin bu mahallede bir yere verilmesi teklif edilmişti. Ancak komisyon 2006 yılında çıkarılan numarataj yönetmeliği maddelerine göre cadde ve sokak isimlerinin ya numara ya da verilmiş olan isimle anılması istendiğinden dolayı şehidimizin isminin mevcutta bulunduğu sokaktaki yaşayan vatandaşların resmi yazışmalarda sıkıntı yaşamaması, ikileme düşmemesi ve mağduriyetle sonuçlanacak olaylarla karşılaşmaması için teklifi uygun görmedi. Şehit Erol Soyer’in isminin 201. Caddeye verilmesi teklifi de şehidin isminin 18 Şubat 2000 tarihinde meclis tarafından Fatih Mahallesi 4635 sokağa verilmesinden dolayı komisyon tarafından uygun görülmedi.  Şehit Ramazan Gömük’Ün isminin de 30 Haziran 2000 tarihinde meclis tarafından Gülistan Mahallesi 2828 Sokağa verilmesinden dolayı başka bir yere verilmesi teklifi komisyonca uygun görülmedi. Afrin şehidimiz Burhan Açıkkol’un da isminin evine yakın bir yere verilmesi teklifi ailesi ziyaret edilerek yapılacak istişare sonucunda uygun olan yere verilmesi şeklinde kararla sonuçlandırıldı.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °