Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sebat gül yağı ve konkret üretiminde yeni çağ açacak

Sebat gül yağı ve konkret üretiminde yeni çağ açacak

ISPARTA 17.12.2018 07:58:00 0
Sebat gül yağı ve konkret üretiminde yeni çağ açacak
Isparta’nın en büyük gülyağı işleme tesisine sahip olan Sebat Gülyağı, yeni yatırımı ile dünyanın en büyüğü olmaya hazırlanıyor. 6 bin metrekare kapalı alana sahip 24 bin metrekare alana yayılan fabrika otomasyonlu üretim sistemi ile teknolojisini yükseltecek. Fabrika gül yağı ve konkret üretiminde çevresel kirliliği de sıfıra indirecek. 
Gül yağı ve konkret üretiminde Türkiye’nin en büyük tesisi olan Sebat Gülyağı Mart ayında hizmete girecek yeni fabrika ile dünyanın en büyüğü olmaya hazırlanıyor. İlk etapta mevcut fabrikaya %50 kapasite atışı sağlayacak olan yeni fabrika yaklaşık 6 milyon TL’lik bir yatırım yaptıklarını söyleyen Sebat Gülyağı Ltd. Şti. Süleyman Kınacı, “yeni fabrika tam kapasite çalışmaya başladığında dünyanın en büyüğü olacak, Türkiye’de üretilen gülün tamamını işleyebilecek kapasiteye sahip olacak” dedi. Yeni fabrikanın teknolojik anlamda da yeni bir çağ açacağına dikkat çeken Kınacı, tam otomatik sistemle gülyağı ve konkret üretimi yapılarak çevresel kirliliği sıfıra indirmeyi hedeflediklerini bildirdi.        
 
SEBAT’TAN 6 MİLYON TL’LİK DEV YATIRIM
Isparta’da sektörünün öncüsü olan Sebat Gülyağı LTD. ŞTİ. 2018 yılında 300 kg kendi üterimi 900 kg diğer üreticilerden alınarak 1200kg gülyağı sattı. Aynı zamanda 500 ton konkret, 2 ton absolüt üretimi yapan Sebat Gülyağı yeni fabrika ile üretimini daha da artırmayı hedefliyor. Sebat Gülyağ ortaklarından Süleyman Kınacı yeni farikanın 6 bin metrekaresi kapalı toplam 24 bin metrekarelik alana yayıldığını söyleyerek, ilk etapta %50 kapasite artışı sağlayacağını bildirdi. Fabrikanın yatırımının tamamlanması ile zamanla mevcut fabrikanın 3 katı kapasiteye sahip olacak. Fabrika için yapılan yatırımın 6 milyon TL’yi bulacağı belirtildi.
ÇEVRESEL KİRLİLİK KONUSUNDA DÜNYADA İLK OLACAK
Fabrikanın teknolojisi ile de dünyada ilk olacağını söyleyen Süleyman Kınacı “konkret üretimi için mevcut fabrikada tam otomasyonlu bir sistem üzerinde ar-ge çalışmaları yapmıştık. Şimdi bu teknolojiyi yen, fabrikada uyguluyoruz. Sistem çevresel kirlilik konusunda Türkiye’de ve dünyada bir ilk olacak. Saatte 500-600 kg gülü işleyecek olan sisteme işçi gül çiçeğini boşaltacak. Sistemde yağı ve posası ayrılacak olan gülün posası sıkılarak çıkartılacak. Sistem normal konkret üretiminden 5 kat daha az su tüketiyor. Hem su tüketimi hem de işgücü azalacak. Ayrıca çevresel kirlilik olmayacak” dedi.
ÇEVRECİ YATIRIM İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR   
Distilasyon sistemini de çevreci bir yapıya kavuşturmak için ar-ge çalışmaları yaptıklarını söyleyen Süleyman Kınacı, “konkret üretiminde uyguladığımız çevreci gelişmeyi distilasyon sistemine de uygulamak istiyoruz. Ar-ge çalışmalarımız devam ediyor. Onu da tamamladığımızda Sebat tamamen çevreci bir yapıya dönüşecek. Yeni fabrika tam kapasite çalışmaya başladığında dünyanın en büyüğü olacak. Hedefimiz olmasa Türkiye’de üretilecek gülün tamamını tek başına işleyebilecek kapasiteye sahip olacak” şeklinde konuştu.
DEVLET GÜLE BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİ
Türkiye’nin gülyağı üretiminde liderliği kaybettiğini belirten Süleyman Kınacı “bizde maalesef halen kitap üzerinde yazan bilgilerle Türkiye gül yağı üretiminde Dünya gülyağı üretiminin %65’ini karşılıyor ve birinci sırada deniliyor. Bu nedenle devletten bir destek istendiğinde ‘zaten dünya birinciyiz, ne desteği verelim’ diye bakılıyor. Oysa artık Türkiye gülyağı üretiminde birinci değil. Farklı ülkelerde gülyağı üretilmeye başlandı ve pazarda rekabet giderek artıyor. Gülün geleceği için ciddi önlemler alınmalı. Devlet güle bakış açısını değiştirmeli” diye konuştu. GÜLSES GAZETESİ
 

Anahtar Kelimeler: yeni açacak ?retiminde konkret yağı sebat
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °