Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

SDÜ Hastane’de Yangın Tatbikatı Yapıldı

SDÜ Hastane’de Yangın Tatbikatı Yapıldı

ISPARTA 23.11.2018 08:02:00 0
SDÜ Hastane’de Yangın Tatbikatı Yapıldı
SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi afet planında görevli tüm çalışanlara Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü İtfaiye Amiri Şenol Dede tarafından yangın türleri, yangın anında ilk ne yapılması gerektiği ve olası bir yangın sırasında alınacak önlemler hususunda bilgi verilerek hastane bahçesinde yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi.
İtfaiye ekipleri tarafından hastane bahçesinde verilen eğitimde İtfaiye Amiri Şenol Dede, yangın söndürücü hortumlarının kullanımı ve yangın söndürme tüpleriyle yangına müdahaleyi uygulamalı olarak anlattı. İtfaiye ekipleri bahçede bir ateş yakarak yanıcı malzemeye göre hangi yangın tüpünün seçilmesi ve yangına müdahale için nelerin kullanılması gerektiği hakkında çalışanları bilgilendirdi. Tatbikatta,  Hastane Afet Planı (HAP) görevlilerine gerçekleşen yangın şekilleri gösterilerek yanan ateşi söndürme işlemini itfaiye eriyle birlikte uygulamalı gerçekleştirdi.
Beş adet yangın tipi olduğunu söyleyen İtfaiye Amiri Şenol Dede; “A sınıfı yangınlar: Kâğıt, ahşap, kumaş, kâğıt gibi katı madde yangınları. B sınıfı yangınlar: Akaryakıt, solvent, tiner gibi yanıcı ve parlayıcı sıvı yangınları C sınıfı yangınlar: Metan propan, LPG gibi yanıcı ve parlayıcı gaz yangınları D sınıfı yangınlar: Magnezyum, sodyum, alüminyum gibi metal yangınları E sınıfı yangınlar: Elektrik yangınlardır. Bizim en çok karşılaştığımız yangın türleri ahşap, yağ ve ev tüpü yangınlarıdır. Evimizde meydana gelen bu tür yangınlarda panik olmadan yangına müdahale etmeliyiz. Yanma sırasında yanıcı maddenin ısısı maddenin cinsine göre yanma ısısının altına düşürülürse yanma olayı ortadan kalkacaktır. Yanma olayının meydana gelebilmesi için gerek­li üç şarttan biri olan oksijen yanma esnasında ortadan kaldırılır. Oksijeni azaltarak yangının söndürülmesi usulüne havayı kesme denilmektedir. Bu olayı genelde örtme, boğma, oksijeni azaltma şeklinde yaparız. Yanan maddelerin üzerine havayı kesmek (Oksijeni ortadan kaldırmak) için örtülen veya yayılan maddelerle yapılan söndürme işlemine örtme denir. Kuru yanıcı madde yangınlarında ve başlangıç halindeki yangınlarda örtü olarak ıslak halı, kilim, battaniye kullanılırlar. Oluşan yangının oksijenle ilgisini ön­lemek veya yanma için gerekli oksijen oranını azaltmak amacıyla yapılan işlemdir. ”diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: yapıldı tatbikatı yangın hastanede
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °