Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

SDÜ’de domuzlara karşı sürek avı yapılacak

SDÜ’de domuzlara karşı sürek avı yapılacak

ISPARTA 19.02.2018 09:33:00 0
SDÜ’de domuzlara karşı sürek avı yapılacak
Merkez Kayı köyünde, ekili zirai tarım arazilerine zarar veren yaban domuzlarına karşı sürek avı yapıldı. Isparta Valiliği onayı ile Isparta Avcılık Atıcılık İhtisas Derneği tarafından organize edilen bu yılın ilk sürek avında çok sayıda domuz öldürüldü. Isparta’da sezonun son sürek avının SDÜ kampus sahası içinde yer alan Söbü tepede yapılacağı öğrenildi.
Isparta Avcılık Atıcılık İhtisas Derneği tarafından Isparta Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü onayı ile yapılan sürek avına Kayı köylüleri ile Isparta Avcılık Atıcılık İhtisas Derneğinden 20 profesyonel avcı katıldı. Sabah erken saatlerde Kayı köyü yaylasında çıkılarak başlanılan sürek avının öğlene kadar olan bölümünde altı yaban domuzu vuruldu. Avcılara Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk tarafından kumanya dağıtıldı. Bu sezonun son sürek avı ise gelecek hafta SDÜ kampusunda yapılacak. SDÜ’de kampus sahasına kadar inen domuzların sayısını azaltmak amacıyla Söbü tepe mevkinde yapılacağı belirtiliyor. 
 
VALİ GÜNAYDIN TALİMAT VERDİ
4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2017-2018 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararları çerçevesinde yaban domuzunun tarıma zarar verdiğinin veya zarar verecek düzeyde popülasyonunun arttığının tespit edildiği sahalarda, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda avcılık belgesi sahibi avcılara, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca verilen izinle "Mücadele Maksatlı Yaban Domuzu Sürek Avı"  yaptırılıyor. Tarım alanlarına zarar verdiği hatta şehrin mahallelerine kadar indiği belirtilen domuz popülasyonun azaltılması için Kayı Köyünde sürek avı düzenlendi. Vali Şehmus Günaydın’ın talimatı ile sürek avlarında olmamasına rağmen avcılara avlanan domuz başına ödeme yapılacağı belirtildi.
AVCILARDAN ÇİFTÇİLERE DESTEK
Sabahın erken saatlerinde Kayı Köyünde toplanan Isparta Avcılık Atıcılık İhtisas Derneği üyelerinin av belgeleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kontrol edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Jandarma ve Sağlık ekiplerinin de katıldığı sürek avı öncesinde bir açıklama yapan Isparta Avcılık Atıcılık İhtisas Derneği Başkanı Ercüment Yüksekçınar sürek avına 20 avcının katıldığını belirterek “5’erli gruplar halinde bölünerek Mehmet Tönge Mahallesi ve Kayı köyünden gönüllü olarak katılan sürekçilerin bize doğru yönlendirdiği domuzları vuracağız. Sayıları her yıl daha da artan domuz popülasyonunu azaltmak için bu tür avları bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz” dedi. 
DEVLET DESTEKLİ SÜREK AVI
Isparta’nın merkez mahalle ve köy yerleşim alanlarında yaban domuzlarının tehlike oluşturduğu ve tarım arazilerine zarar vermeleri nedeniyle gerekli tedbirlerin alınması hususundaki vatandaşlardan gelen talepler çerçevesinde, Isparta Valiliğinin talimatı ile Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personeli ve Isparta Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği yetkilisi ile  birlikte arazi incelemesi yapıldı. Yapılan incelemede yaban domuzu popülasyonunun arttığı merkez mahalle ve köy yerleşim alanlarında yaban domuzlarının tehlike oluşturduğu ve tarım arazilerine zarar verdikleri belirlendi. Sürek avına katılan avcıların fişek ihtiyaçları valilik tarafından karşılandı. Avcılara Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise kumanya dağıttı. 
SÜREKÇİLER SÜRDÜ AVCILAR VURDU
Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünün organizasyonluğunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Isparta Şube Müdürlüğü denetiminde, Isparta Belediye Başkanlığı ve Isparta Ziraat Odası Başkanlığının destekleri ile Isparta Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği üyesi tecrübeli avcıları Kayı Köyü, Mehmet Tönge Mahallelerinden sürekçi olarak katılan mahalle sakinleri ile birlikte Kayı Devlet Avlağında yapılan "Yaban Domuzu Sürek Avının öğleye kadar olan bölümünde altı yaban domuzu vuruldu. Sürek avı gelecek hafta ise SDÜ kampusunda yapılacak. Gülses Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °