Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Sayıştay’dan Belediye’ye 2 uyarı

Sayıştay’dan Belediye’ye 2 uyarı

ISPARTA 4.12.2018 06:39:00 0
Sayıştay’dan Belediye’ye 2 uyarı
Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ilk toplantısında Sayıştay’ın Isparta Belediyesi’yle ilgili 2017 yılına ait denetim raporu okundu. Raporu okuyan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan, Sayıştay’ın geçen yıla ilişkin denetiminde 2 bulgu tespit ettiğini belirterek, bunları taşınmazların envanter ve muhasebe kayıtlarının mevzuata uygun yapılmaması ile iç kontrol sisteminin kurulmamış olması olarak açıkladı. Gürakan, bu bulgularla ilgili gerekli işlemlerin yapılacağını vurguladı.
 
Isparta Belediye Meclisi, Aralık ayı ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başkanlığında toplanan  Meclis, gündem maddelerini görüşerek ilgili komisyonlara havale etti. Ayrıca mecliste Plan ve Bütçe Komisyonı Başkanı Ömer Tahir Gürakan, Sayıştay’ın 2017 yılına ait Isparta Belediyesi denetim raporu hakkında bilgi verdi.
GİDER 217 MİLYON TL
Sayıştay’ın bütçeyle ilgili denetimi hakkında bilgi veren Gürakan, “Belediyenin bütçesi, mali yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararıdır. Kurum, mali işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde 27.05.2016 tarih 29724 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine tabidir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmelik’i uyarınca kurumun mali raporlama süreci, bütçe kesin hesabı (Md. 40) ve mali tabloların hazırlanmasını (Md. 484) içermektedir. Isparta Belediyesi 2017 gider bütçesi 385 Milyon TL öngörülmüş olup, yılsonunda gerçekleşen toplam gider ise 217 Milyon 252 Bin 631 Lira 21 kuruştur.
EN BÜYÜK PAT MAL VE HİZMET ALIMI
Gerçekleşen toplam gider bütçesi içerisinde en büyük pay mal ve hizmet alımlarına aittir. İkinci en büyük pay sermaye giderlerine aittir.
GİDER 214 MİLYON TL
2017 yılı gelir bütçesi 385 Milyon TL tahmin edilmiş olup, yılsonunda gerçekleşen toplam gelir ise 214 Milyon 588 Bin 039 Lira 96 kuruştur” dedi.
DOĞRU VE GÜVENİLİR BİLGİ İÇERDİĞİ KANAATİNE VARILMIŞTIR
Gürakan, Sayıştay’ın 2 konu hakkında bulgu tespit ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bulgu 1: Taşınmazların envanter ve muhasebe kayıtlarının mevzuata uygun yapılmaması- Kamu idaresi cevabında; “Belediye taşınmazlarının muhasebeleştirilmesi çalışmalarında 10.523 adet taşınmazın değerlemesi yapılmış olup 1221 adet taşınmazında değerlendirmesi yapıldıktan sonra sisteme giriş yapılacaktır.” denilmiştir. Denetim Görüşü; Isparta Belediyesi’nin 2017 yılına ilişkin ekte yer alan mali rapor ve tablolarının “Denetim Görüşünün Dayanakları” bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır.
GEREKLİ İŞLEMLER YAPILACAK
Bulgu 2: İç Kontrol Sisteminin Kurulmamış Olması
Isparta Belediyesi'nde iç kontrol sisteminin kurulması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi yönünde, yürürlükteki iç kontrol mevzuatı gereklerinin yerine getirilmemesi 2016 yılı Düzenlilik Denetim Raporu'nda da bulgu konusu edilmişti. Kamu idaresi cevabında; "Kurumda İç Kontrol Sistemi çalışmaları başlamıştır. Boş olan İç Denetçi kadrolarına atama yapılmaması ile ilgili; madde hükmünde belirtilen konu hakkında gerekli tavsiyelere uyulacaktır." denilmiştir. Denetim sonucunda kamu idaresi cevabında iç kontrol sistemi ile ilgili eksiklikleri kabul ederek gerekli işlemlerin yapılacağını belirtmektedir.
BAŞKA EKSİK, KUSUR YOK
Bunun haricinde Sayıştay denetiminde eleştirilen, eksik ve kusur bulunan bir nokta yoktur.” GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler: uyarı belediyeye sayıştaydan
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °