Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Sav Sulama Kooperatifi Su Memuru Davut Kabalak’tan; Suyu Tasarruflu Kullanalım Çağrısı

Sav Sulama Kooperatifi Su Memuru Davut Kabalak’tan; Suyu Tasarruflu Kullanalım Çağrısı

ISPARTA 30.08.2022 16:36:00 0
Sav Sulama Kooperatifi Su Memuru Davut Kabalak’tan; 
Suyu Tasarruflu 
Kullanalım 
Çağrısı
Isparta Merkeze bağlı Sav Kasabası Sulama Kooperatifinde Su Memuru olarak görev yapan Davut Kabalak, Isparta’da uzun süredir yağmur yağmadığına dikkat çekerek; “Böyle giderse susuz kalabiliriz. Gerek evimizde gerekse bahçelerimizde sulama sularını mümkün olduğu kadar tasarruflu kullanalım” dedi.
 
Sav Kasabasında yağmur yağmadığı zamanlar hep birlikte ‘Yağmur Duası’na çıkıldığını ifade eden Sav Sulama Kooperatifi Memuru Davut Kabalak, gerekirse bugünlerde yağmur duasına çıkılabileceğini vurguladı.
KABALAK; “MİLYONLARCA İNSAN SUYA
ULAŞMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR”
Kabalak, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Dünya genelinde, iklim değişikliği, küresel ısınma, nüfus artışı ve aşırı çevre kirliliği sebebiyle su kaynaklarımız kuruyor, kirleniyor ve maalesef tükeniyor. Buna bağlı olarak, kirli suyun sebep olduğu hastalıklar sebebiyle her gün, yüzlerce çocuk hayatını kaybetmekte, 900 milyon insan suya ulaşamamakta, 2,5 milyar insan ise hijyenik özelliklere sahip su kullanamamaktadır. Artan nüfusun su ihtiyacını, yeterli ve güvenli bir biçimde karşılamak, bugün en önemli sorunlardan biri olarak önümüzde durmaktadır. Ülkemiz, yarı kurak iklim kuşağında bulunmaktadır ve su sıkıntısı ciddi boyutlara ulaşmıştır.
“SAV OVASINDA BAHÇELER
SALMA SULAMA İLE SULANIYOR”
2040 yılında nüfusun 100 milyon olması öngörüsüne göre kişi başı su tüketimi 1400 metreküpten -1100 metreküpe inecek ve biz de ‘su stresi yaşayan ülkeler’ arasına gireceğiz. Su, sadece kendi varlığı ile değil, gıda ve sanayi başta olmak üzere tüm üretim alanlarında, en önemli unsur olması sebebiyle, bilinenden daha büyük etkiye sahiptir. Ortalama su kaynaklarının yüzde 70’i tarımda, yüzde 20’si sanayide ve yüzde 10’luk kısım ise konutlarda kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde tarımsal sulamanın yüzde 75’i, hala ‘salma sulama’, yaygın deyimi ile ‘vahşi sulama’ ile yapılmakta, damla sulama oranı yüzde 5, yağmurlama ile sulama oranı ise yüzde 20 seviyesinde kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
“SU TASARRUFU İLE GELECEĞE BÜYÜK
VE ÖNEMLİ ADIMLAR ATABİLİRİZ”
Halkı suyu tasarruflu kullanmaya davet eden ve su tasarrufu için alınması gereken tedbirleri sıralayan Davut Kabalak, açıklamasının devamında; “Bu verilerden yola çıkarak, özellikle üretim aşamasında yapılacak planlama ve tasarruf önlemlerinin, suyun verimli kullanılması için büyük önem taşıdığı görülmektedir. Su kaynaklarının yetersizliği veya suların kirlenmesinin yanı sıra, var olan kaynakların israf edilmesinin de su sıkıntısının oluşumunda büyük bir paya sahip olduğu önemli bir gerçektir. Su kaynaklarının her alanda verimli kullanılması ve su tasarrufunun yapılması özellikle de bunun bir alışkanlık haline dönüşmesi, güvenli bir gelecek için atabileceğimiz çok önemli bir adımdır. Gereksiz oluşan su kayıplarını önlemek, ihtiyaçtan fazla su kullanmamak, atık suları arıtarak, geri dönüşümde kullanmak, tüketimi düşürecek teknolojik yenilikleri kullanmak, bize suyumuzu yeniden kazandırabilecek önemli tedbirlerdir” dedi.
“TASARRUF YAPARAK
TONLARCA
SU KAZANABİLİRİZ”
Sav Sulama Kooperatifi Su Memuru Davut Kabalak, açıklamasının sonunda ise; Evde kullandığımız suyun, yüzde 40’ ı Duş ve banyo, yüzde 25’ i Tuvalet ve sifon, yüzde 13’ ü Çamaşır yıkamak, yüzde 12’si Mutfak, yüzde 5’i Temizlik, yüzde 5’ i ise Bahçe için kullanılıyor. Sadece diş fırçalarken gereksiz akan suyun kapatılması ile 12 litre su tasarruf edildiğini, yine elimizi yıkarken suyun gereksiz akmasını önlemenin bize yılda 48 ton suyu kazandıracağını bilmeliyiz. Her birimiz, kolay ve basit olan ‘su tasarrufu tedbirleri’ ile geleceğimiz adına çok büyük ve önemli adımlar atabiliriz. Suyu doğru ve verimli kullanmanın yanı sıra, bir ürünün üretimi aşamasında ne kadar su kullanıldığı bilinmekle beraber çoğu zaman dikkate alınmamaktadır. Bu anlamda su, sadece doğrudan değil dolaylı olarak da fazla tüketilmektedir” şeklinde konuştu.

Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °