Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Sav’lı Nurettin Kabalak’ın Hobi Atölyesinde; Yok Yok

Sav’lı Nurettin Kabalak’ın Hobi Atölyesinde; Yok Yok

ISPARTA 15.02.2021 08:20:00 0
Sav’lı Nurettin Kabalak’ın Hobi Atölyesinde; 
Yok 
Yok
Isparta merkeze bağlı Sav Kasabasında yıllardır Yazı İşlerinde çalıştıktan sonra emekli olan Nurettin Kabalak, iş stresinden kurtulmak amacıyla evinin yanına hobi olarak kurduğu Ağaç Oyma Atölyesi ile işini mesleğe dönüştürdü. Kabalak’ın Atölyesi tarihi eserlerin yanı sıra ağaçtan yapılmış eserlerle dolu.
 
HOBİ AMAÇLI BAŞLADIĞI AHŞAP
OYMA SANATI ŞİMDİ MESLEĞİ OLDU
Kasabada 25 yılı aşkın zamandır Belediye’de çalışırken stresten kurtulmak için hobi olarak evinde ağaç oymacılığına başlayan 57 yaşındaki Nurettin Kabalak, bir süre sonra atölye kurdu. Özel ilgisi dolayısıyla ilk zamanlarda sadece ceviz ağaçları üzerinde çalışan Kabalak, bahçesindeki ceviz ağaçlarından aldığı odunları oymadan önce kurumaları için bir süre bekletiyor. Evinin yanında kurduğu atölyede hem vaktini en iyi şekilde değerlendirmek hem de stres atmak amacıyla yaptığı ahşap at arabasından, kılıçlara, ahşap minyatür evlerden minyatür otomobillere kadar yüzlerce eser bulunuyor.

YUNUS ÖZLER’DEN KABALAK’IN
ATÖLYESİNE ZİYARET
Isparta’nın en çok takip edilen İnternet Haber Sitelerinden Medya32.com’un İmtiyaz Sahibi Yunus Özler, Ahşap Oyma Ustası Nurettin Kabalak’ı Sav’daki Atölyesinde ziyaret etti.
KABALAK; “BENİM İÇİN SON
DERECE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ”
Yaptığı çalışmaları Yunus Özler’e anlatan Nurettin Kabalak, söz konusu atölyeyi ilk zamanlar mesleğin stresinden kurtulmak amacıyla kurduğunu, ahşabı çok sevdiği için ağaç oyma işiyle uğraşmaya başladığını, zamanla yeni şeyler öğrenerek kendisini geliştirdiğini söyledi. Kabalak, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle konuştu; “Daha önce evdeki küçük tadilatlara bile usta çağırıyordum. Şimdi hepsini kendim yapabiliyorum. Ceviz ve Kavak gibi bizim buralarda en çok olan ağaçlardan dekoratif oymalar, çatal, kaşık, kesme tahta yapıyorum. Yine ağaç köklerindeki harekete bakarak şekillerini bozmadan onlardan güzel eserler çıkarmaya çalışıyorum” dedi.

“AĞAÇLARI KENDİ
BAHÇEMDEN GETİRİYORUM”
Nurettin Kabalak, atölyesinde kullandığı ağaçları kendi tarla ve bahçelerinde bulunan kavak, ceviz, elma gibi ağaçlardan aldığını, donma ve çatlama gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak amacıyla onların bir yılı aşkın sürede kurumasını beklediğini anlattı. Eserleriyle aynı zamanda geri dönüşüm de yaptığına dikkati çeken Kabalak, böyle değerli ağaçların kül olmasını engellediğini söyledi.
“ESERLERİMİ YAPARKEN HİÇBİR
KİMYASAL KULLANMIYORUM”
Ağaç Oyma Ustası Nurettin Kabalak, bazı ürünlere şekil verdikten sonra üzerine zeytinyağı gibi parlatıcı yağlar sürdüğünü belirterek; “Zımpara işlemi bittikten sonra yağı sürüyorum. Herhangi bir kimyasal kullanmıyorum. Ortaya çıkardığım eserler tamamen doğaldır.

“ATÖLYEMDE TARİHİ
ESERLER DE VAR”
Tabi, atölyemde sadece ağaç oyma eserleri yer almıyor. Aynı zamanda tarihi eser niteliği taşıyan objeler de yer alıyor. Bu doğrultuda, atölyemde gerek ahşap oyma eserleri gerek tarihi eserler olmak üzere yaklaşık bin eser bulunuyor” dedi.
“ATÖLYEMİ GÖRMEK
İSTEYEN HERKES GELEBİLİR”
Ürünleri yapmak için bazen bir saat bazen bir hafta uğraştığını dile getiren Kabalak, hobi arayan herkese bu işi önerdiğini, meslektaşlarının da kendisine imrendiğini vurgulayarak; “Bu konuda merakı olan veya her ne sebeple olursa olsun atölyemi görmek isteyen herkesi Sav Kasabasındaki evime bekliyorum” dedi.
 
 

Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °