Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Salı Pazarı, tanzim satış mağazası gibi

Salı Pazarı, tanzim satış mağazası gibi

ISPARTA 13.02.2019 06:16:00 0
Salı Pazarı, tanzim satış mağazası gibi
Artan sebze, meyve fiyatlarına karşı büyükşehirlerde önlem olarak belediyeler tarafından tanzim satış mağazaları kurulmaya başlandı. Gülses olarak İstanbul tanzim satış noktasındaki fiyatlarla Salı Pazarındaki sebze fiyatlarını karşılaştırdık. Pazarcıların masrafları ve karları da hesaba katıldığında Isparta’da Salı pazarı ile tanzim satış noktaları arasında büyük fark olmadığı görüldü. Tanzim satış noktalarında vatandaşlara kar amacı güdülmeden sunulan ürünlerin fiyatları 2 TL ile 6 TL arasında değişirken Isparta’da aynı ürünleri fiyatları 3 TL ile 10 TL arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Fiyat farkının en yüksek olduğu ürün ise soğan ve patlıcan. Soğan tanzim satış noktalarında 2 TL’den satılırken Salı pazarında 5 TL’den satıldı. Patlıcan ise tanzim noktasında 4,5 TL iken Isparta’da 6 ile 10 TL arasında değişen fiyatlardan satıldı.
 
Tanzim satış fiyatları           Salı Pazarı fiyatları
Domates                                3 TL                                       4-6 TL
Patlıcan                                 4,5 TL                                    6-10 TL
Salatalık                                4 TL                                       5-7 TL
Çarliston Biber                     6 TL                                       7-10 TL
Sivri Biber                             6 TL                                       7-10 TL
Patates                                  2 TL                                       3-4 TL
Ispanak                                  4 TL                                       5-6 TL
Soğan                                    2 TL                                       5 TL
 
 
İSTANBUL’DA İLK GÜN 297,7 TON SEBZE SATILDI
Artan sebze, meyve fiyatlarına karşı belediyeler tarafından Ankara ve İstanbul’da tanzim satış noktaları oluşturulmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 50 ayrı noktada sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için tanzim satış noktaları açıldı. Vatandaşlar market ve pazarlara göre daha uygun olan sebze ve meyveye büyük ilgi gösterdi, uzun kuyruklar oluştu. İBB, ilk günde tanzim satış noktalarından vatandaşlara 297,7 ton sebzeyi ulaştırdığını duyurdu. Satışın ilk gününde 118 ton ile domates en çok alınan sebze olurken; bunu 73 ton ile soğan takip etti. Tanzim Satış Noktaları'nda satılan ürünler tarladan alınan fiyatlarla vatandaşa sunuluyor.
İLK GÜN TANZİM SATIŞ BİLANÇOSU
İstanbul’daki tazim satış noktalarında ilk gün 16 ton ıspanak, 70 ton patates, 118 ton domates, 15 ton salatalık, 2,7 ton patlıcan, 2 ton çarliston biber, 1 ton sivri biber, 73 ton soğan satıldığı belirtildi.
ISPARTA’DA PAZAR TANZİM FARKI YOK DENECEK KADAR
Isparta Salı pazarında tezgah açan esnaflardaki fiyatlarla İstanbul tazim satış noktasındaki ürünlerin fiyatlarını karşılaştırdık. Salı pazarında tezgah açan esnafların masrafları ve karları da hesaba katıldığında, tanzim satış noktası ile fiyat farkı yok denecek kadar az. 
Tanzim satış noktalarında; domates 3, patlıcan 4,5, salatalık 4, çarliston biber 6, sivri biber 6, soğan 2, patates 2 ve ıspanak 4 liradan satılıyor. Aynı ürünlerin İstanbul’daki Pazar ve manavlarda ise iki kata yakın fiyat farkı ile satıldığı belirtiliyor. 
Salı Pazarında ise domates 4-6, patlıcan 7-10, salatalık 5-7, çarliston biber 7-10, sivri biber 7-10, soğan 5, patates 3-4, Ispanak 5-6 liradan satıldı. GÜLSES GAZETESİ
 

Anahtar Kelimeler: mağazası gibi satış tanzim pazarı salı
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °