Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Sahur, kahvaltı öğünü gibi düşünülmeli

Sahur, kahvaltı öğünü gibi düşünülmeli

ISPARTA 10.05.2019 08:00:00 0
Sahur, kahvaltı öğünü gibi düşünülmeli
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Korkmazaçlık süresinin 17 saati bulduğu ramazan boyunca sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmek için bir dizi kurallara uyulması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Korkmaz, şöyle dedi: “Uzun süre aç kalmaya bağlı olarak düşen kan şekerinin etkisiyle iftarda yağlı ve kalorili besin tüketimi eğilimi var. Bunun engellenmesi gerekiyor. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmesini öneriyoruz. İftara hurma, peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması gerek. 15-20 dakika sonra az yağlı kırmızı ya da beyaz et, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. İftarda kan şekerini dengeli olarak yükseltecek besinler tercih edilmelidir. Örneğin, pirinç pilavı, beyaz ekmek, pide yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli pide gibi sağlıklı seçimler yapılmalıdır.”

İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde su tüketimine önem verilmesi gerektiğini anlatan Korkmaz, gazlı içecekler yerine ayran, az şekerli komposto, hoşaf, maden suları tercih edilebileceğini söyledi. Çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılmasını öneren Korkmaz, “Oruç tutarken sahura kalkmak vücudu güne hazırlayacak ve günün daha verimli geçirilmesine yardımcı olacaktır. Bu sebeple sahur, kahvaltı öğünü gibi düşünülmeli, ağır ve yağlı yemekler yerine kahvaltılıklar ile yapılmalıdır. Tokluk süresini uzatan proteinli besinler tercih edilmeli, çabuk acıkma sağlayan saf karbonhidrat kaynaklarından uzak durulmalıdır.” şeklinde konuştu.
Hangi tip durumlarda oruç tutulamaz
Her dönem ramazandan iki ay önce Diyabetik kişileri analize davet ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Hakan Korkmaz, “Hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüklüğü ve hiperglisemi dediğimiz kan şekeri yüksekliği riskine göre bu gruplandırmayı yapıyoruz. Yüksek riskli ve çok yüksek riskli hastaların oruç tutması oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu gruba tip 1 Diyabetliler, insülin kullananlar, gebeler, emzirme döneminde olan anneler, kan şekeri düzeyleri 300mg/dl üzerinde seyredenler, 3 aylık kan şekeri olarak bilinen HbA1c düzeyi yüzde 8.5 üzerinde olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, son 1 ay içerisinde çok sıklıkla kan şekeri düşüklüğü yaşayanlar ve ya kan şekeri düşük olduğu halde sinir hasarına bağlı bu düşüklüğü algılayamayanlar oruç tutamaz. ”
Örnek iftar ve sahur menüsü
İftar: Hurma, çorba (kuru baklagil ve sebze), az tuzlu peynir, kepekli ya da tam buğday unundan yapılmış ekmek/pide, etli sebze yemeği, yoğurt, ayran ya da cacık, salata bulgur pilavı
Sahur: Yumurta, peynir, proteinli salatalar, posa zengini çorba, badem, fındık ya da fıstık, ayran, kefir. Bol mercimekli salata, kıymalı mercimek, nohut, fasulye karışımları sahur için iyi seçimlerdir.


Anahtar Kelimeler: d?ş?n?lmeli gibi öğ?n? kahvaltı sahur
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °