Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Patent Toplantısına Isparta Ticaret Borsası’ndan; Sincer ve Karaçay Katıldı

Patent Toplantısına Isparta Ticaret Borsası’ndan; Sincer ve Karaçay Katıldı

ISPARTA 11.12.2019 16:15:00 0
Patent Toplantısına Isparta Ticaret Borsası’ndan;  
Sincer ve
Karaçay 
Katıldı
Isparta Ticaret Borsası Meclis üyesi Yakup Sincer ve Personel Veli Karaçay Ankara’da gerçekleştirilen Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğiyle düzenlenen “Sürdürülebilir Coğrafi İşaretleri Yönetmek ve Desteklemek İçin İdari Sistemlerin Güçlendirilmesi Projesi” açılış toplantısına katıldılar.
 
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğiyle düzenlenen “Sürdürülebilir Coğrafi İşaretleri Yönetmek ve Desteklemek İçin İdari Sistemlerin Güçlendirilmesi Projesi” açılış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.
 
Açılış töreni, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN ve FAO temsilcisi Naoko SAKAI'nin konuşmalarıyla, Türk Patent ve Marka Kurumu Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Borsamızın ‘Isparta Gülyağı’ coğrafi işareti sahibi olması nedeniyle davet edildiği toplantıya, Borsamızı temsilen Meclis üyemiz Yakup Sincer ve personelimiz Veli Karaçay iştirak etti.
 
Proje ile ilgili olarak konuşan Meclis Üyesi Yakup Sincer;’ Isparta Gülyağı, ilimizin en önemli ve marka ürünüdür. Geçmişte halıda yaşanan kaybın bir benzerini tekrar yaşamamak adına gülyağımızı standardize ederek Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettirdik. Böylece yaşanabilecek kayıplar için ürünümüzü koruma altına aldık. Isparta Gülyağı ilimizin marka ve prestij ürünüdür. Dünya kozmetik piyasasının en önemli ve aranılan hammaddelerinden biridir. Bizler; gülyağı sektörünün tüm paydaşları olarak Isparta Gülyağı’na sahip çıkmalıyız. Coğrafi işaretimizi ambalajlarımızda kullanarak bilinirliğimizi ve marka değerimizi artırmalıyız.
Bu sebeple Türk Patent kurumu ve FAO’nun hazırladığı bu proje değerlerimizin korunmasında bize doğru yolu göstermede büyük katkı sağlayacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.’ Dedi.
 
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile eylül ayında başlatılan “Sürdürülebilir Coğrafi İşaretleri Yönetmek ve Desteklemek İçin İdari Sistemlerin Güçlendirilmesi Projesi”nin bir yıl süreceğini belirten ASAN, projenin amacının, kurulu olan coğrafi işaret sistemlerinin sürdürülebilir kılınması için idarelerin ülkelerin desteklenmesi,güçlendirilmesi ve coğrafi işaretlerle ilgili olarak ticarileşme ve denetim noktasında katkı vermek olduğunu söyledi.
ASAN sözlerine şöyle devam etti: “Proje ortağımız olan kardeş Özbekistan Cumhuriyeti ile bir yıl içerisinde çeşitli ulusal ve bölgesel etkinlikler gerçekleştirilecek, coğrafi işaretlerin ticarileşmesi ve denetim sistemlerinin iyileştirilmesi ile ilgili çeşitli yol haritaları belirlenecek  yine proje kapsamında çeşitli programlar düzenlenecektir” dedi.
 
Ülkemizin son yıllarda coğrafi işaret alanında önemli bir mesafe katettiğini belirten ASAN: “Mevcut 464 tescilli coğrafi işaret ve 442 işlemleri devam eden coğrafi işaretimiz var. Türkiye olarak önemli bir potansiyelimiz olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bu proje bizim için çok anlamlı, çünkü tescil noktasında sayısal olarak önemli bir noktaya geldiğimizi görüyoruz . Bizim için bunun sürdürülebilir olması ve özellikle denetim sisteminin iyileştirilmesi ve ticarileşme noktasında daha başarılı olmamız gerekiyor  ve bu projenin bu alanlarda ülkemize önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.”dedi.
 
ASAN’ın konuşmalarının ardından FAO temsilcisi Naoko SAKAI konuşmalarını gerçekleştirdi. Coğrafi işaretlerin ekonomik etkisi ve coğrafi işaretlerin ticarileştirilmesi ve kırsal kalkınma projeleri deneyimi, Türkiye’de coğrafi işaret koruması, Türkiye’de coğrafi işaret denetimi, Türkiye’de coğrafi işaretlerin haksız kullanımı durumunda uygulanacak yasal düzenlemeler, Türkiye turizmi ve tanıtımı açısından coğrafi işaretlerin önemi seminerleri ile devam eden programda; Ayvalık Zeytinyağı, Kars Kaşarı ile Ardahan Çiçek Balı’nın başarı hikayeleri anlatıldı.


Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °