Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Öğrencilerin 8 ayda Isparta ekonomisine katkısı 427,4 Milyon TL

Öğrencilerin 8 ayda Isparta ekonomisine katkısı 427,4 Milyon TL

ISPARTA 12.02.2019 06:15:00 0
Öğrencilerin 8 ayda Isparta ekonomisine katkısı 427,4 Milyon TL
SDÜ’nün 2018 Mayıs ayında ‘Isparta YEKvizyon 2018 Çalıştayı' kapsamında gerçekleştirdiği Öğrenci-Kent Etkileşimi Analinize göre; şehir merkezindeki üniversite öğrencilerinin aylık toplam 53,4 Milyon TL harcama yaptığı ve ilimizde bulundukları 8 aylık sürede ise şehir ekonomisine direkt katkılarının 424 Milyon 400 Bin Lira olduğu belirlendi. Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü Çalışmasında ise öğrencilerin, özellikle fiyatların yüksekliği ve kendilerine bakış açısından şikayetçi oldukları ifade edildi.
 
 
Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) 2018 Mayıs ayında Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları(YEKvizyon)kapsamında birçok sektörle ilgili çalışmalar ortaya koydu. Bunlardan öğrenciyle ilgili olan Üniversite Öğrencisi- Kent Etkileşimi Analizi ile Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü çalışmasının sonuçları dün düzenlenen toplantı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda konuşan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, bu çalışmanın çok boyutlu bir araştırma olduğunu ifade ederek, “Araştırmanın bir kısmında mermercilik, metal, turizm, kentiçi ulaşım gibi alanlar var, diğer kısmında ise öğrenci kent etkileşimi ve hizmet sektörü alanları var. Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları şehir açısından önemli araştırmalar. Isparta artık bir eğitim ve öğrenci kenti. Bu alanda iddialı olmamız da hiçbir  sakınca yok. Isparta bir öğrenci kenti ama Isparta öğrencisine ne veriyor? Öğrencisiyle ilişkisi nasıl? Isparta’da 2 üniversite var. 2’inci üniversite ile gerçek bir öğrenci kenti olduk. Özellikle öğrenciye hizmet veren sosyokültürel altyapının geliştirilmesi ve öğrenci sorunlarının çözülmesi çok güzel bir öğrenci kenti olmasını sağlayacak. Üniversiteye bu noktada düşen doğru araştırmalar yaparak, doğru verileri kamuoyuyla paylaşmak” dedi.
 

Öğrenciler en çok
barınmaya para harcıyor

SDÜ İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Akçakanat, öğrenci-kent etkileşimiyle ilgili 1821 öğrenciyle anket çalışması yaptıklarını belirterek, çıkan sonuçları anlattı. Öğrencilerin 8 ayda Isparta’da toplam 427 milyon 400 bin lira harcama yaptığına değinen Akçakanat, “Öğrencilerin harcamalarının yüzde 36’sı barınmaya gidiyor, bunun miktarı da aylık 368 TL ortalamaya denk gelmektedir. Beslenmeye aylık 220 TL, giyime 131, ulaşıma 89 TL, sosyal etkinliklere 80 TL, eğitime 72 TL, iletişim ve haberleşmeye de 57 TL harcamaya yapmaktadırlar” dedi.
 
Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) 2018 Mayıs ayında Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları(YEKvizyon)kapsamında gerçekleştirdiği öğrenci-kent etkileşimiyle ilgili çalışmanın sonucunu SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Akçakanat, paylaştı.
1821 ÖĞRENCİ İLE ANKET YAPILDI
Bu çalışmanın 2003’den beri 2013 yılı hariç her 2 yılda bir yapıldığına değinen Dr. Akçakanat, “Bu çalışmada 1821 öğrenci ile anket yaptık. Öğrencilerin harcama kalemlerine göre ne kadar harcama yaptıklarını sorduk. Bu harcamaların Isparta ekonomisine katkılarını ortaya koymaya çalıştık. Çalışmanın birinci ayağını bu oluşturdu. İkinci ayağında öğrencinin şehre yönelik tutumlarını analiz etmeye çalıştık” dedi.
BİR ÖĞRENCİ AYLIK ORTALAMA BİN 20 TL HARCIYOR
Öğrencilerin harcamalarını 7 kalemde tespit etmeye çalışdıklarını ifade eden Akçakanat, şu bilgileri verdi: “Öğrencilerin barınma, beslenme, giyim, ulaşım, sosyal etkinlikler, eğitim gibi alanlarda ne kadar harcama yaptıklarını sorarak ölçmeye çalıştık. Bunun sonucunda bir öğrencinin aylık bin 20 TL harcama yaptığını tespit ettik. 2016 yılı verilerine göre 700 lira civarında olan harcama yüzde 36 artışla bin 20 liraya çıkmış oldu.
AYLIK 53 MİLYON LİRA HARCAMA YAPILIYOR
Bu çalışmada Isparta il merkezindeki öğrencileri değerlendirdik. Çalışmayı yaptığımız Nisan- Mayıs ayları gibi il merkezinde toplamda 52 bin 337 öğrenci vardı. Bu öğrencilerin aylık olarak 53 milyon 425 bin lira ekonomiye para enjekte ettiğini görmüş olduk. Bir öğrenci Isparta’da yaklaşık 8 ay kalıyor. Buradan sonuçla yıllık 427 milyon 400 bin liralık bir harcamayı üniversite öğrencilerinin il merkezinde yaptığını gördük. Bu harcama direkt olarak ekonomiye enjekte ediliyor. Burada dolaylı etkileri işin içine katmadık. Onları da devreye aldığımızda harcama miktarının daha da artabileceğini öngörmekteyiz.
EN FAZLA HARCAMA BARINMADA
Öğrenciler en fazla barınmaya harcama yapıyorlar. Öğrencilerin harcamalarının yüzde 36’sı barınmaya gidiyor, bunun miktarı da aylık 368 TL ortalamaya denk gelmektedir. Beslenmeye aylık 220 TL, giyim 131, ulaşım 89 TL, sosyal etkinlikler için 80 TL, eğitim için 72 TL, iletişim ve haberleşme için de 57 TL harcamaya yapmaktadırlar.  En fazla harcama yapan akademik birimimiz güzel sanatlar fakültesi oldu. Mimarlık, Spor Bilimleri ve Tıp Fakültesi öğrencileri de bu akademik birimi takip etmektedirler.
ERKEKLER, KIZLARDAN DAHA ÇOK HARCIYOR
Erkekler aylık ortalama bin 84 TL, kızlar ise 962 TL harcama yapıyor. İkinci öğretim öğrencileri bin 105, birinci öğretim 959 TL harcıyor.  Öğrencilere sigara içme durumlarını sorduk. Maalesef öğrencilerin yüzde 30’u sigara kullanıyor. Bu öğrenciler yaklaşık 330 TL daha fazla harcama yapıyorlar.
ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 35’İ APARTTA KALIYOR
Öğrenciler genel olarak apartta kalmayı tercih ediyorlar. Anket yaptığımız kitle yüzde 35,2 apartta kalmakta, yüzde 16’şar oranında devlet ve özel yurtlar tercih edilmiş. Öğrencilerin yüzde 8,7’si çalışıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 30-40 bazı ülkelerde 70’in üzerinde çalışma oranları görüyoruz. Para kazanan öğrencilerin harcama miktarları diğerlerine göre daha yüksek olmaktadır.
KIZLAR EĞİTİME DAHA ÇOK HARCIYOR
Kalemler bazında erkekler kızlara göre her kalemde önde. Bir tek kalemde önde değiller, o da eğitim. Kızlar aylık eğitime 73 TL harcarken erkekler 70 TL harcıyor.
ÖĞRENCİLER ULAŞIMDAN MEMNUN DEĞİLLER
Yaşam kalitesini ulaşım açısından değerlendirin dediğimizde öğrencilerin genel anlamda ulaşımdan memnun olmadığı ortaya çıktı. Şehir içi ulaşım araçlarının yeterliliğini 3’te 2 oranında öğrenci yeterli görmüyor. Kampüse ulaşmakta yüzde 40 oranında öğrenci sıkıntı yaşıyor. Şehirlerarası taşımacılıkta yüzde 50’yi aşan memnuniyetsizlik var.
KİRALARDAN %80 MEMNUNİYETSİZLİK VAR
Kiralar noktasında yüzde 80’i geçen bir memnuniyetsizlik var. Belki son dönemde apart kiralarının düşmesi söz konusu ama halen memnuniyetsizlik oldukça yüksek.
FİYATLARDAN YANA SIKINTI VAR
Beslenme açısından fiyatlarda biraz sıkıntı var gibi gözükmekte.  Hijyen ve kalitede ise memnuniyetsizlik olmadığı görülüyor.
EN AZ SORUNU HALKLA YAŞIYORLAR
Ev sahipleri, halk ve esnaf bazında değerlendirme yaptırdığımızda öğrencilerin yüzde 50’nin üzerinde memnuniyetsizliğe sahip olduğunu görmekteyiz. En az sorunu halkla yaşadıklarını görüyoruz. Esnaf ve ev sahiplerine yönelik tutumları biraz daha olumsuz.”

Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °