Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Öğrenciler teknoloji ve tütün bağımlısı yakınlarına mektup yazacak

Öğrenciler teknoloji ve tütün bağımlısı yakınlarına mektup yazacak

ISPARTA 7.11.2018 07:12:00 0
Öğrenciler teknoloji ve tütün bağımlısı yakınlarına mektup yazacak
Yeşilay Isparta Şubesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tütün ve teknoloji bağımlılığı konusunda İlimizdeki 4.sınıf öğrencilerine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı ‘Beni Dinler misiniz?’ projesi kapsamında protokol imzalandı.
Yeşilay Isparta Şubesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tütün ve teknoloji bağımlılığı konusunda çok güzel bir projeye imza atıyor.  ‘Beni Dinler misiniz?’ ismi verilen proje kapsamında Isparta’daki 4.sınıf öğrencilerine yönelik tütün ve teknoloji bağımlılığı konusunda farkındalık çalışması gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Yeşilay Isparta Şubesi Başkanı Muhammed Said Uyar ile İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım arasında dün bir protokol imzalandı. 
UYAR: ÖĞRENCİLERDEN İÇTEN BİR MEKTUP YAZMASINI İSTEYECEĞİZ
Projenin detaylarını anlatan Yeşilay Isparta Şubesi Başkanı Muhammed Said Uyar, büyük bir projeye imza atacaklarını vurguladı. Teknoloji bağımlılığının günümüzün en sıkıntılı bağımlılık türlerinden birisi olduğuna değinen Uyar, “Yeşilay denilince akla madde, tütün, alkol bağımlılığı da geliyor. Ama şuanda günümüzün en sinsi ve sıkıntılı olan bağımlılığı teknoloji bağımlılığıdır. Bununla ilgili nasıl mücadele ederiz diye düşünürken milli eğitim müdürümüz ile birlikte Isparta’da 4.sınıf öğrencilerine yönelik teknoloji ve tütün bağımlılığıyla ilgili bir farkındalık projesi başlattık. Proje kapsamında öğrencilerin önüne boş bir A4 kağıt konulacak. Onlara yakınınızda teknoloji ve tütün bağımlısı olan kişilere mektup yazmasını isteyeceğiz. Örneğin babası teknoloji bağımlısı, eve geldiğinde sürekli telefonuyla ilgileniyor. Ya da yakınında birisi tütün bağımlısı çocuk sürekli onu görüyor. Ona bunu bırakması için içten bir mektup yazmasını isteyeceğiz. Bu şekilde ailede farkındalık oluşturmak istiyoruz.
3 BİN ÖĞRENCİ İLE 6 BİN AİLE BİREYİNE ULAŞMIŞ OLACAĞIZ
Ailede teknoloji bağımlığıyla birlikte aile ile çocuk arasında iletişim kopmaya başlıyor. Aile içerisinde baba ve annesinden alabileceği iletişim ve sevgiyi teknoloji bağımlılığından dolayı alamadığından iletişim kopması başlıyor. Çocuk ile ailesi arası açılmaya başlıyor ve çocuk sevgi ile iletişimi dışarıda arıyor. Bu şekilde bağımlılıklara maruz kalabiliyor. Bunu 4.sınıfa gelmiş öğrencide farkındalık oluşturmak amacıyla bir proje başlatmak istedik. Bu projeyi her sene geliştirmek istiyoruz. Bunun sonucunda da öğrencilerden gelen mektuplara da yarışma ile ödüller vermek istiyoruz. Proje kapsamında 3 bin öğrenci ile 6 bin aile bireyine ulaşmış olacağız. Milli Eğitim Müdürümüze çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.
YILDIRIM: UYGULAMA BOYUTUNDA DESTEK VERİYORUZ
İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım da günümüzde özellikle bazı bağımlılıkların farkındalığın ötesinde mücadeleye geçmeyi zorunlu kıldığını söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle eğitim çağındaki çocuklarımızın inanılmaz bir şekilde etkileşim içerisinde olduğunu ve farklı, hayatları boyunca kendilerine bir takım zarar oluşturacağını belirtmek istiyorum. Çocuklar her ne kadar çevrelerinde olup bitenlerle ilgili bir takım etkileşim içerisinde kaldıklarında çok da fazla karşılık veremiyorlar çünkü çok da farkında değiller. Eğitim sistemi içerisinde çocuklarımızın maruz kalacakları bağımlılıklara dikkat çekmek için gerekli çabayı gösteriyoruz. Ancak o kadar yoğun ortamda çocuklar karşı karşıya kalıyorlar ki bunu sivil toplum örgütleri ve ailelerle yapınca başarılı olacağımıza yönelik tespitlerimiz var. Yeşilay ve sayın başkanın çocuklarla ilgili bu projeyi dile getirdikleri zaman okullarımızda öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin gündemine alınması zaruretini hissettik.  Bu çalışmayla alakalı uygulama boyutunda destek veriyoruz.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ BİRÇOK SONUCU VAR
Aileler her ne kadar farkında olmasalar kendilerine göre basit bir alışkanlık çocukların ruh dünyalarında belki de o alışkanlığa kolayca angaje olmalarına sebebiyet verecek bir boyutu da ortaya çıkartıyor. Çocuğun teknoloji ve diğer bağımlıklarla alakalı ailesinde gördüğü yanlışlığı anne ya da babasına bir şekilde iletmesi, anne ve babanın bu konuda kendisini yeniden değerlendirmesine ve çocuğun da bu alışkanlığa kapılmasının önüne geçeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar hayatımızın çeşitli boyutlarında farkına varmadığımız masum şekilde başladığımız alışkanlıklarımız birden bağımlılık haline geliyor. Bunun bir tanesi teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı sadece kişinin sadece kendisini bireyselleştirmesi, kendi iç dünyasına yönelmesi, sosyal etkileşimden uzak kalması gibi sonuçları ortaya çıkarmıyor.
TOPYEKUN MÜCADELE EDİLMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ
Aile ile olan etkileşimi, insanların birbirleriyle vakit geçirmesi gibi bir takım sıkıntıları da ortaya çıkartıyor. Anne ve baba ile zaman geçiremeyen çocukların eğitim sistemi içerisinde entegrasyonu ve bir takım davranışların kazandırılması neredeyse mümkün olamaz hale geliyor. Bu açıdan bu meseleyle topyekun mücadele edilmesi ve süratle çözülmesi gerektiğine de inanıyoruz. Bu konuda bakanlığımızın ciddi çalışmaları ve uyarıları var. Yeşilay’ın öncelikle 4.sınıf öğrenciler için başlattığı bu projenin uzun vadede temel eğitim düzeyinde tüm öğrencilerin ve velilerin dikkatine girecek şekilde yaygınlaştırılarak devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu yıl ki sonuçlar itibariyle bir farkındalık oluşturabilirsek, çocukların ruh dünyalarında bir savunma mekanizma geliştirebilir, bunun nihai sonucu olarak velilerin davranışlarında nispi düzeyde uyum sağlayabilirsek, bağımlılıklar ilgili mücadelemizde ciddi bir mevzi kazandıracaktır.”
Konuşmaların ardından projenin protokolü imzalandı. GÜLSES GAZETESİ
 

Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °