Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Nüfus 70 bin artarsa Isparta'nın ödeneği 50 milyon lira artacak

Nüfus 70 bin artarsa Isparta'nın ödeneği 50 milyon lira artacak

ISPARTA 7.11.2018 07:45:00 0
Nüfus 70 bin artarsa Isparta
Isparta Belediyesi ile IYAD ortak çalışma ile şehirde okuyan üniversite öğrencilerinin birinci ikametgâh adreslerinin Isparta’ya aldırılması noktasında ortak çalışma başlattı. Yapılan çalışma ile Isparta’nın nüfusunun 300 binlere ulaşacağının hedeflendiği toplantıda, 70 bin kişilik artışla İller Bankasından gelecek yıllık ödenek miktarının da 50 milyon lira daha fazlalaşacağı belirtilirken, bu paranın da Isparta’nın hizmetinde kullanılacağı aktarıldı. Buna karşın ise üniversite öğrencilerinin avantajının da 2 lira olan halk otobüsleri biniş ücretinin bir liraya düştüğü belirtilirken, nüfus artışıyla birlikte milletvekili sayısında da artış olabileceği öngörüldü.  
Isparta Belediyesi şehirde bulunan üniversite öğrencisi ve asker başta olmak üzere misafir konumunda bulunan buna benzer kişilerin birinci ikamet adreslerinin Isparta olması yönünden yoğun çaba sarf ediyor. Bu konuda Isparta Belediyesinde Isparta Yurtlar ve Apartlar Derneği (IYAD) yönetim kurulu ve üyeleriyle bir toplantı düzenlendi.
Derinlemesine ele alınan konuyla ilgili olarak Isparta Yurtlar ve Apartlar Derneği (IYAD) Başkanı Cahit Şahin, “Derneğimizin ve belediyemizin şehrimizde özel yurt ve apartlarda kalan öğrencilerimizin nüfus kayıtlarının Isparta’ya aldırılması amacıyla bir toplantı yapıyoruz. Belediyemiz bize bir imkan verdi. Nüfus müdürlüğü ile ilgili olan sorunlar çözüldü. Bizde dernek olarak özel yurt ve apartlarda kalan öğrencilerimizin ikametlerini nüfusa giderek birinci adres olarak aldırmaları noktasında ortaklaşa bir çalışma yürüteceğiz. Belediyemiz, başkanımız bize bir yol gösterdiler. Bugün itibariyle belediyemiz ve derneğimiz ortaklaşa çalışarak öğrencilerimizin kayıtlarını birinci adres olarak şehrimize aldıracağız, bunun çalışması içerisindeyiz” dedi.
Isparta Belediyesi ile Isparta Yurtlar ve Apartlar Derneği ile ortak çalışma ile şehirde okuyan üniversite öğrencilerinin ikametgah adreslerinin Isparta’ya aldırılması noktasında ortak çalışma başlattıklarını söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem de şunları söyledi:
“İller Bankası payları illerin nüfusuna, kalkınmışlık derecesine ve toplanan vergilere göre belirlenmektedir. Isparta şehir merkezinde yaklaşık 55 bin öğrencimiz kalmaktadır. Bunların 15 bin civarı kredi yurtlar kurumlarında diğerleri ise apart, özel yurt ve evlerde barınmaktadır. Hedefimiz burada bulunan 55 bin öğrencimizi Isparta il nüfusuna kaydettirmektir. Bunun karşılığında da halk otobüslerimizden bir liraya biniş imkanı sağlanmaktadır.
Yurtta kalan üniversite öğrencilerimiz;  e-devlette ‘Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, üniversite öğrenci belgesi, kalınmakta olunan yurttan yurtta kalındığına dair alınan belge ile beraber yurdun bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne giderek, yeni adres beyanı yapılmalıdır. Böylece öğrencinin son ikametgah adresi olan yurt adresi, asıl adres olarak tescil edilmiş olur’ denmektedir.
Yine ikincisi de TUİK’ten yapılan açıklamada, ‘Kurumsal yerlerde kalan nüfus dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Kurumsal yerlerde (Kışla, cezaevi, huzurevi, üniversite öğrenci yurtları vb.) kalanlar uluslararası tanım gereği ikamet adreslerinin bulunduğu yerleşim yeri nüfusuna değil, kurumsal yerlerin bulunduğu yerleşim yeri nüfusuna dahil edilmektedir’ denmekle, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50.maddesinin 6.bendinde ‘Kışla, huzurevi, cezaevi, yetiştirme yurdu, üniversite öğrenci yurtları vb yerlerde kalanların bildirimleri, ilgili kurum yetkilileri tarafından yapılır’ ifadeleri yer almakla birlikte bu bildirimlerin yetkilileri tarafından TUİK Antalya Bölge Müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur.
Tüm bu söylemiş olduğumuz kurumsal yerlerde kalan öğrencilerin adreslerinin TC kimlik numarası ve isimlerinin ilgili birimler tarafından TUİK’e bildirilmesi halinde Isparta nüfusuna dahil edilecektir. Bizde apart ve özel yurtlarda ve evlerde barınan öğrencilerimizin tüm nüfuslarını birinci ikametgah adresi olarak Isparta’ya almaları için müracaat ediyoruz. Bugüne kadar Nüfus Müdürlüğümüzde bir takım yanlış anlaşılmalar meydana geldi. İkinci adres kayıtları oldu. Nüfus Müdürlüğü ile de konuştuk. Mesela Erzurum Belediyesi 2014 yılında kişi başına aylık 124 lira para alıyordu. Biz büyükşehir değil, il belediyesiyiz. Yaklaşık 70-80 lira gibi bir rakam. Isparta’mızda 55 bin öğrenci, 15 bin asker. Bu 70 bin kişiyi 70 lira ile çarptığımızda 50 milyon lira gibi bir rakam ilimize gelmiş olacak. Bunun mücadelesini veriyoruz. Tüm öğrencilerimizin ikametgâh adreslerini birinci adres olarak Isparta’ya aldırmalarını, kamu kurumlarının öğrenci isimlerini TUİK’e bildirmelerini ve öğrencilerimizin de bunun karşılığında halk otobüslerimizden 2 liraya değil, bir liraya faydalanacaklarını bu şekilde duyurmuş oluyoruz” dedi.
Toplantıda Isparta’da kalan öğrencilerin ikametgâhlarını birinci adres olarak şehre getirmeleri noktasında IYAD ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen ve toplantıya Belediye Meclisi Üyesi olarak katılan Gürsan Taştekin de, “Dernek başkanımız ve  yönetimi ile toplantı gerçekleştirdik. Bizler sorun duyduğumuz noktaları kendilerine ilettik, onların problemlerini dinledik. Bundan sonra bu çalışma ortamımız devam edecek. Bizler dernek ve üyelerinin sorunlarını çözmeye gayret edeceğiz, onlar da adrese dayalı nüfus sisteminde şehrimize misafir olarak gelen en az dört yıl burada kalan öğrencilerimizin ikametgahlarını Isparta’ya taşımaları noktasında yardımcı olacaklar. Isparta’nın kaçak nüfus olarak adlettiğim en az 70 bin öğrencinin de Isparta nüfusuna kaydolarak nüfusumuzun 230 bin değil, 300 binlerin üzerinde olmasını öngörüyoruz. Bundan da faydalanacak olan Isparta’nın halkı. Bir milletvekili dahi artacağını iddia ediyorum. Bu konuda destek bekliyoruz. Nüfusumuzun en kısa zamanda 300 binlere dayanağına inanıyorum” görüşlerinde bulundu.

Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °