Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Normalleşme Süreci Isparta’ya Yaramadı: Yine Başa mı Döndük?

Normalleşme Süreci Isparta’ya Yaramadı: Yine Başa mı Döndük?

ISPARTA 22.06.2020 05:05:00 0
Normalleşme Süreci Isparta’ya Yaramadı: 
Yine Başa mı 
Döndük?
Korona vakaları sıfırlanmıştı, yine başa mı döndük? Maske kullanımını zorunlu hale getiren ilk şehirlerden birisi olan Isparta’da iki kez sıfırlanan korona vakaları yeni normalleşme süreci ile yeniden hortladı.
 
 Koronavirüs ile mücadelenin örnek şehri Isparta’ya yeni normalleşme yaramadı, pozitif vakalar yeniden görünmeye başlandı.  
VAKALAR NEREDEYSE
SIFIRLANMIŞTI
23 Nisan’dan itibaren korona vakalarını kontrol altına almayı başaran Isparta’da 14 Mayıs günü toplanan İl Hıfzıssıhha Meclisi örnek bir karara imza atarak maske kullanımını zorunlu hale getirmişti. Bu uygulamadan sonra kentteki vaka sayısı giderek azaldı. Önce özel hastaneler ardından Şehir Hastanesi pandemi kapsamından çıkarıldı. Salgınla mücadelede büyük aşama kat eden Isparta’da Mayıs ayı içinde önce 5 gün daha sonra 8 gün hiç pozitif vakanın görülmediği zamanlar oldu. Şehirde sadece Yunus Emre Devlet Hastanesi pandemi hastanesi olarak bırakıldı.
YENİ NORMALLEŞME
VAKALARI ARTIRDI
1 Haziran’da başlayan yeni normalleşme kararları Isparta’ya yaramadı. Sosyal mesafenin hiçe sayılması, maskenin doğru kullanılmaması ve pazar yerlerinde oluşan kalabalıklar vakaların yeniden artmasına neden oldu. Tedbirleri hiçe sayan işletmeler de sürece katkı koydu. Bilindiği gibi, son olarak Vali Ömer Seymenoğlu geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yaptığı açıklamada Isparta’da 7’si Hastanede, 1’i evde olmak üzere toplam 8 Koronavirüs vakasının olduğunu bildirmişti.  
ÖRNEK İLDE KORKUTAN MANZARALAR
Gönüllü olarak dış dünya ile bağını keserek kendini izole eden Isparta’da maalesef 1 Haziran’da başlayan mormalleşmenin ardından vakalar birden artış gösterdi. Önce ulaşımı durduran, ardından tamamen ziyareti kapatan ilde bir dönem sıfırlanan korona vakaları yine artışa geçti. Vakaların artmasında en önemli etkenin vatandaşların kurallara uymaması olarak gösterildi.
YENİDEN SINIRLAMA GETİRİLMELİ
Uzmanlar ise; “Sonuçlar gösteriyor ki pozitif vaka sayısı her geçen gün artıyor. Maske kullanımını zorunlu hale getirdikten sonra Denizli’de durum çok iyiydi. Hatta hastalığı tamamen sıfırlamıştık. Fakat şehirlerarası ulaşımın açılması, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü insanlara yönelik kısıtlamanın gevşetilmesi, lokantaların açılması, toplu taşıma kullanılması gibi etkenler sayesinde hasta sayısı arttı. Bu bizim için sürpriz bir gelişme değil. Biz böyle giderse Isparta’da yeniden kısıtlama getirilmesinin yerinde olacağını düşünüyoruz. Vaka sayısı artmadan kısıtlama uygulanmalı.
BU İŞİN ŞAKASI YOK!
Görüyorsunuz ki, bu işin şakası yok. Tedbirden asla vazgeçilmemeli. Maske, Mesafe ve Temizlikten ödün verilmemeli. Herkesi uyarıyoruz. En önemlisi vatandaşların tedbirlere uyması” dediler.
 

Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °