Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Myriokephalon Muharebesinin Mekanı DENİZLİ Mİ? ISPARTA MI? KONYA MI?

Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'nin yazısıdır...

ISPARTA 19.09.2017 11:24:00 0
Myriokephalon Muharebesinin Mekanı DENİZLİ Mİ? ISPARTA MI? KONYA MI?
   Son on yıldır şimdiye kadar duyulmayan, kutlanmayan Myriokephalon (Miryokefalon) Muharebesi ( Düzbel Savaşı) zamanla Eğirdir ,Gelendost Yalvaç ‘da  iki gün süren sempozyumlarla gösterilerle   kutlanmaya başlandı.  Aynı kutlamalar Konya ve Denizli de de yapılmakta. Myriokephalon yörede olan bir savaş,  yeri de belli… tarihi bir çok kayıtlar bölgeyi ve savaşın amaç ve sonuçlarını belgelenerek nerede olduğunu belirtmekteyse de farklı yerleşimlerin iddiasıyla ve kutlamalarıyla  akıllardaki soru;. Myriokephalon Muharebesinin  Mekanı DENİZLİ Çivril mi, Isparta ( Yalvaç-Eğirdir –Gelendost mu)mı, Konya( Beyşehir mi) mı?  İlginç olan  bu muhaberenin  Isparta’yla ilgisi dolaylı olup, zaferin kazanıldığı yerin DENİZLİ Çivril Düzbel Tepelerinin (Myriokephalon coğrafyadaki yeri de bellidir.)  olduğu araştırmacılar tarafından belgeleriyle ispatlanmaktadır. Ama….
MEKAN; BİZİMDİR DİYENLER  ve İDDİALARI:
Muhabereye; Konya bizim topraklarımızda Bağırsak  Boğazında, Beyşehir bizim topraklarımızda, Yalvaç bizde Eğirdir Gelendost…. başka var mı bilmiyorum!  İddia sahiplerinin  savunması; “..denilebilir” düzeyini geçmemekle birlikte savundukları; “ Beyşehir yakınlarındaki Çivril ve vadisini ifade edildiğini ortaya koyuyor. Myriokephalon Savaşının bölgesini ve yerini Yalvaç dışında aramak ne tarihî kayıtlara ne de aklî düşünüşe uyar. . Hatta; Yalvaç'ın kuzeydoğusunda ve Akşehir beline çıkılan ilk tepe üzerine "Düzbel" adı verilir.” Onun için, savaş Yalvaç bölgesi içinde olmuştur denebilir “ şeklinde sağlam bir kanıt sunamamaktadırlar Çivril deki “Düzbel” ne olacak? Başka yerde “DÜZBEL”var mı ki?  .
   Önemli bir zafer sahiplenmek de güzel , neden adı Myriokephalon. Zaferler mekanlarıyla anılmaktadır.. Myriokephalon Denizli’den başka yerde yok.. Oldu olacak paylaşılamayan bu savaş yurt çapında bir bayram ilan edilerek kutlanmalı.
Myriokephalon (Miryokefalon) Muharebesi (Düzbel Savaşı) ile ilgili çok sayıda araştırma sonucu şu noktada birleşmektedir.
Myriokephalon Savaşı, 17 Eylül 1176 da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, Denizli Düzbel mevki civarında gerçekleşmiştir. Aslında savaş geniş bir bölgede olmamış Bizans komutanı Manuel, korkup kaçtığı belirtilmektedir.
  Bizansın Anadoluda kaybettikleri toprakları geri almaya çalışan Manuel’in ; Kılıç Arslan’ın barış çabalarını karşılıksız bırakması İkonion(Bu günki KONYA) u almak  ordusunu yola çıkarması ve ordusunun Myriokephalon daki bir geçitte Selçuklu Ordusunun saldıra geçme başlamasıyla Manuel in telaşa kapılıp kaçmasıyla ordusu da dağılır. Nihayetinde  Savaş; Bizans için bir hezimet, Selçuklular için ise Anadolu’nun hâkimiyetini kesinleştirdiği önemli bir başarı olmuştur.. Myriokephalon Savaşı Bizans’ın Türkleri Anadolu’dan  çıkarma umudunu kesin bir şekilde sona erdirmiştir
  Myriokephalon Savaşı’nın yeri  ;tıpkı Yunus EMRE türbesi  vb. hakkındaki iddialar gibi.., Kimisi coğrafik bilgi ile kimi hipotezle bu savaşın yapıldığı yerin kendi  kentlerinde olduğunu  söylemekte- olabilirlerle, kimisi  Düzbel bizde de varla; kimileri buradan  geç tiyle, kimileri olmaz arkeolojik kazılar yapılsın ispatlansın  demekte…. 17 eylül 1176 da kazanılan bu zaferi paylaşamamakta. Savaş Malazgirt ve 15 Temmuz ruhuyla benzeştirilmekte…. Bizde iddiası  sürmekte!… İlginç olanı; aradan 831 geçmiş hala savaşın mekan tartışması var… Neden acaba. ?. Moda akımı mı..? Değilse neden 10 asıra yakın yazan geçmekteyken ,her savaşın yeri belli iken…  Bu da “..ee yediğin içtiğin senin olsun da gördüklerini anlat!” benzemekte.. anlatmamışlar ki…! Erol Kesici

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °