Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Meclis kararı ile otobüs ücreti 1,60 TL'ye düşürüldü

Otobüs ücreti 1,85 TL’den 1,60 liraya düşürüldü

ISPARTA 9.02.2019 07:06:00 0
Meclis kararı ile otobüs ücreti 1,60 TL
Belediye Meclisi, Özel Halk Otobüslerinden 2019 yılı hat kira bedellerinin alınmamasına ve abonman biniş ücretlerinin 1,85 TL’den 1,60 liraya düşürülmesine karar verdi. Isparta Belediyesi, ücret indiriminden dolayı aradaki farka karşılık aylık 120 bin TL özel halk otobüsleri kooperatifinden hizmet alarak, gelir desteği sağlayacak.
 
 
Isparta Belediye Meclisi Şubat ayı son toplantısını dün gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başkanlığında toplanan mecliste gündem maddelerinin komisyon raporları görüşüldü. Belediye Meclisi, özel halk otobüsleri kartlı abonman ücretini 1,85 TL’den 1,60 TL’ye düşürdü.
2019 YILI HAT KİRA BEDELİ ALINMAYACAK
Konuyla ilgili gündem maddesinin komisyon raporunu okuyan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan,” 2019 yılı hat kira bedellerinin alınmaması ve abonman biniş ücretlerinin 1,85 den 1,60 TL'ye çekilmesi, aradaki farka karşılık aylık 120.000,00 TL. S.S. 18 nolu özel halk otobüsleri kooperatifinden hizmet alınarak gelir desteği sağlanması komisyonumuzca kararlaştırılmıştır” dedi.
BELEDİYENİN SORUMLULUĞUNDA
Gürakan, kararın kanuna ilişkin dayanağı hakkında da şu bilgileri verdi: “5393 sayılı Belediye kanuna göre (Madde 14,15,67) toplu taşıma hizmetini yapmak veya yaptırmak belediyenin sorumluluğundadır. Kanun kapsamında taşımaların hizmet sürelerini, işletme planlarını, denetimi ve hat yapısı ile biniş ücretlerini belirleme hususları belediyelerin yetkisindedir.
BİLET ÜCRETLERİ BELEDİYEMİZ TARAFINDAN BELİRLENMEKTEDİR
Belediyeler bu hususta düzenleme yaparken kamu hizmeti ve sosyal belediyecilik bakışıyla; Çevre değerlerini koruma, yolcu konforu açısından araç donanımı, mevzuatın zorunlu kıldığı düzenlemeleri sağlama ve toplu ulaşımı kullanan vatandaşların kullanması için yeni otobüslerin kullandırılması ve bütçesini zorlamadan halkının toplu ulaşımdan yararlandırılması istediğindedir. Fakat hizmet kalitesine yönelik bu düzenlemelerin ticari karşılığını sağlamak üzere bilet ücretlerinin belirlenmesinde serbest piyasa kuralları işlememektedir. Bilet ücretleri belediyemiz tarafından belirlenmektedir.
ÇOĞU ZAMAN GELİRLERİN GİDERLERİ KARŞILAMASI GÜÇ OLMAKTADIR
Ulaşım her ne kadar bir kamu hizmeti ise de aynı zamanda bir yandan gelirleri diğer yandan giderleri olan bir ticari faaliyettir. İlimizde toplu taşıma hizmeti belediyemiz araçları ile değil özel şahıslar tarafından kurulan kooperatif tarafından yapılmaktadır. Biniş ücretleri vatandaşlarımızın ekonomik yapısı dikkate alınarak belirlendiğinden çoğu zaman gelirlerin giderleri karşılaması güç olmaktadır.”
Komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi.

Anahtar Kelimeler: d?ş?r?ld? liraya tlden ?creti otob?s
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °