Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Mayınlar sivri baykuşla temizlenecek

MAYINLAR SİVRİ BAYKUŞLA TEMİZLENECEK

ISPARTA 27.05.2016 12:05:00 0
Mayınlar sivri baykuşla temizlenecek
İMKB Anadolu Teknik Lisesi iki öğrencisi terörle mücadelede çok önemli bir projeye imza attılar. Yan Mayın Ekibi Tarafından gerçekleştirilen Projenin ismi Sivri Baykuş Projesi. Proje kapsamında geliştirilen Sivri Baykuş mayını uzaktan tespit ederek imha etmeyi sağlıyor.
İMKB Anadolu Teknik Lisesinde TÜBİTAK bilim sergisi açıldı. Sergide ilgi odağı ise lisenin öğrencisi tarafından geliştirilen sivri baykuş oldu. Okul öğrencileri Emre Bitiktaş ve Necati Gökduman tarafındar danışman öğretmen Adem Aktaş koordinatörlüğünde hazırlanan proje drone bağlı bir dedektör ile arazideki mayını tespit etmeyi ve ardından imha etmeyi sağlıyor.
Projenin amacını, askerin arazi temizliğinde zayiat vermeden alan taraması yapıp, mayın yada metal yüklü EYP’yi tespit etmek. Alan taraması sonucunda tespit edilen madde uzaktan kontrol sayesinde imha mekanizmasını devreye sokarak imha etmeyi sağlıyor. Projeyi hazırlayan öğrenci ve danışman öğretmenleri, projeye Tübitak ve Genelkurmay Başkanlığından destek beklediklerini söylediler. Projeyi hazırlayan öğrencilerden Emre Bitiktaş terörle mücadele kapsamında terör örgütü tarafından döşenen mayınlarda çok sayıda şehit verildiğini belirterek “Uluslararası Tek-Dünya Vakfına göre yaklaşık 70 ülkede 100 milyonu aşkın patlamamış kara mayını bulunuyor. Uluslararası Mayın örgütüyse daha korkutucu bir geçekle karşımıza çıkıyor. 2007 yılı sonu itibariyle Türkiye topraklarında patlamamış mayın sayısı 982 bin 277. Bunların 3’te 2 si Suriye sınırında bulunuyor. Maliyeti düşük yapımı kolay, etkisi büyük mayınların 400 çeşidi var” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °