Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Lokantacı esnafının talebini Komisyon reddetti, Meclis erteledi

Komisyon reddetti, Meclis erteledi

ISPARTA 7.04.2018 05:30:00 0
Lokantacı esnafının talebini Komisyon reddetti, Meclis erteledi
Belediye Meclisi’nde Tarife Komisyonu, Lokantacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer’in 2015-2016 yıllarında lokantacı esnafından alınan Evsel Atık ve Çevre Temizlik Vergisi’nin 2018 şartlarına göre yeniden değerlendirilmesi teklifini AK Partili üyelerin şerhine rağmen reddetti. Meclis toplantısında tartışılan konu Belediye Başkanı Günaydın’ın isteği doğrultusunda oybirliği ile ertelendi.
Belediye Meclisi’nin Nisan ayı son toplantısında Lokantacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer’in lokantacı esnafının 2015-2016 yıllarına ait Evsel Atık ve Çevre Temizlik Vergisi’ne ilişkin Tarife Komisyonunun kararı görüşüldü. Tarife Komisyonu, lokantacı esnafının talebini Danıştay’ın kararına atıfta bulunarak reddederken, AK Parti komisyon raporuna şerh koydu. Mecliste tartışılan gündem maddesi oybirliği ile diğer aylarda görüşülmek üzere ertelendi.
KOMİSYON KARARINDAN RET ÇIKTI
Tarife Komisyonu Başkanı Gürsan Taştekin, raporu şöyle açıkladı: “Belediye Meclisimizin 02/04/2018 tarihli oturumunda Lokantacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer tarafından verilen dilekçeye istinaden 2015 — 2016 yıllarında Çevre Temizlik Vergisi ve Evsel Katı Atık Vergisi özellikle lokantacı esnafının ödeyeceği rakamların 2018 yılı kriterlerine göre yeniden ayarlanması ile ilgili dilekçe komisyonumuza havale edilmiştir.02/03/2018 tarihinde Belediyemiz genel evrak birimine giriş yapılan 2018/360 sayılı Danıştay 4.dairenin esastan kararında da görüleceği üzere 2015-2016 yıllarında belediyemizin yaptığı iş ve işlemlerin doğru olduğu mükelleflerimizin Belediyemizde bulunan sicillerine tahakkuk ettirilen miktarlarda herhangi bir olumsuzluk olmadığına karar verildiğinden dolayı;Komisyonumuz Lokantacılar Odası Başkanı Nuri ERDEĞER tarafından verilen 2015 — 2016 yılları Çevre Temizlik Vergisi ve Evsel Katı Atık Vergisi özellikle lokantacı esnafının ödeyeceği rakamların 2018 yılı kriterlerine göre yeniden ayarlanması ile ilgili dilekçenin reddine karar vermiştir.”
EĞER MECLİS ÜYELERİ DANIŞTAY’DAN, MAHKEME KARARINDAN ÜSTÜNLERSE
BU KARARI DEĞİŞTİREBİLİRLER, BENİM BÖYLE BİR ÜSTÜNLÜĞÜM YOK
Kararın gerekçesini açıklayan Taştekin, “Bu tarifeye Lokantacılar Odası ve birçok esnaf arkadaşımız itiraz etmiş. İtirazlarını gereksiz görmüşüz, onlar da mahkemeye başvurmuşlar. Mahkeme idarenin aldığı kararların doğru olduğuna karar vermiş. Lokantacılar Odası temyiz aşamasına gitmiş. Temyiz aşamasında Danıştay, belediyenin çıkardığı tarifenin doğru olduğuna karar vermişler. Eğer meclis üyeleri Danıştay’dan, mahkeme kararından üstünlerse bu kararı değiştirebilirler, benim böyle bir üstünlüğüm yok” şeklinde konuştu.
SÖZ KONUSU ESNAFIN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEKTİR
AK Parti’nin komisyon kararına şerh koyduğunu ifade eden AK Partili Salim Güntaç da şerh kararını okudu.Danıştay’ın kararı esastan bozmadığına dikkat çeken Güntaç, “Tarife komisyonunca her ne kadar, mahkeme kararına atıfla Oda Başkanımız Nuri Erdeğer tarafından verilen dilekçeye istinaden, 2015-2016 yıllarındaki çevre temizlik ve evsel katı atık vergisi rakamlarının 2018 yılı kriterlerine uygun olarak yeniden hesaplanması talebinin, uygun olmadığı ve reddi gerektiği şeklinde karar alınmış ise de, sorunun 2015-2016 ile 2018 kriterleri arasındaki farktan değil, Belediye tarafından yanlış hesaplamadan kaynaklandığı, dolayısıyla yanlış hesaplamanın her zaman düzeltilebileceği ve bu husustaki yetki ve görevin Belediye Başkanı ve ilgili personelde bulunduğu; bu sebeple dilekçenin kabul edilerek esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi ve adaletin tesisi için, hesaplamanın yeniden yapılmasının uygun olacağı kanaati ile komisyon kararına muhalifiz.Söz konusu esnafın mağduriyetini gidermektir. Derdimiz burada üzüm yemektir” diye konuştu.
DANIŞTAY’IN ALEYHİNDE KARAR ALMAMIZ SUÇTUR
Gürsan Taştekin de Danıştay kararının aksini iddia edemeyeceklerini ifade ederek, “Bunun aleyhinde bir karar almamız suçtur. Oradan gelecek olan karar, şuana kadar aldığımız kararların aleyhinde olursa o karara yine uyarız” şeklinde konuştu.
EN AZINDAN ERTELEYELİM
Salim Güntaç ise 2015-2016 vergi hesaplamalarında belediye personeli hatası olduğunu iddia ederek, “En azından reddetmek yerine erteleyin” çağrısında bulundu.
ESNAFIN YÜZDE 65’İ VERGİSİNİ ÖDEMİŞ
Güntaç’ın konuşmasının ardından tekrar söz alan Taştekin, “2013 yılında bir kanun çıkmıştı. Bu kanuna göre bir yıl ertelenmişti. 2014 yılı sonunda bu vergiler alınmazsa suç teşkil edilir denilir. 2015’te Resmi kurumların verdiği dökümanlar, okulların verdiği sayılar, ITSO ve esnaf odalarından alınan belgeler ışığında insanlar kirlettiği oranda vergi ödeyecek diye kanun uygulanmaya başlanmış. O dönemdeki tarife komisyonundaki AK Partili ve MHP’li arkadaşlar karar vermişler.  Mecliste bu oybirliği ile karara bağlanmış. 2016’da biz güncelleme yaptırdık, resmi kurumlardan daha sıkı belge aldık. Aynı yönetmelik olmasına rağmen belirli düşüşler oldu. Bazı kurumların verdiği dokümanlar da, okullarda artışlar oldu. Esnafın 2018, 2017’den şikayeti yok. 2015-2016 yılındaki vergi ödeme oranlarına baktım. O dönemde yüzde 65 oranında esnafımız vergisini ödemiş. Yüzde 35 ödemeyen lokantacı esnafının metrekareleri çok büyük olanlar. 100 metrekareden yüksek olan esnafımız ödememişler. Bunu düzeltme şansımız kanun nezdinde yok” ifadelerini kullandı.
ERTELEME BİR RİSKTİR, BU RİSKİ ALIYORUZ
Son olarak söz alan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bu konuda mahkeme kararı olduğunu ifade ederek, “Sakal bıyık hikayesi gibi arada kalıyoruz. Ama buna rağmen erteleme yapacağız. Bu riski de üzerimize alıyoruz. Erteleme yapma bir risktir. Çünkü mahkeme kararı var” dedi.

İlgili gündem maddesi komisyon kararına rağmen diğer aylarda görüşülmek üzere oybirliği ile ertelendi.GÜLSES GAZETESİ
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °