Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kuzu Göbeği Mantarı Altınla Yarışıyor!

Kuzu Göbeği Mantarı Altınla Yarışıyor!

ISPARTA 18.04.2021 18:55:00 0
Kuzu Göbeği
Mantarı Altınla 
Yarışıyor!
Avrupa’da restoranların kapıştığını, kilosunu 400 Euro’dan satın aldığı ‘Kuzu Göbeği’ mantarı adeta altınla yarışıyor.
 
Isparta’da özellikle Sütçüler bölgesinde çokça bulunan ve köylülerin ormanlık alanlardan topladığı ‘Kuzu Göbeği’ olarak bilinen Morel Mantarı bu yıl ender görülüyor. Küresel iklim değişikliği, yağış rejimindeki düzensizlik ve kış ortasında yaşanan erken bahar sıcakları Kuzu Göbeği’nin rekoltesini düşürdü.
KUZU GÖBEĞİ
BU YIL AZ BULUNUYOR
Isparta’da köylülerin topladığı ürünleri başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç eden girişimciler, geçen yıl bu dönemlerde günlük 1 ton ürün aldıklarını fakat bu yıl 100 kiloyu güçlükle bulabildiklerini söyledi.
DAĞLARDAN TOPLANIYOR
Kuzu Göbeği’nin Şubat ayında başladığını ve Mayıs ayı başına kadar alım gerçekleştirdiklerini söyleyen Köylüler; “Bu kültür mantarcılığında olduğu gibi kontrollü koşullar altında üretilen bir ürün değil. Tamamen doğal olarak doğadan toplanıyor. Köylüler olarak her yıl bu dönemlerde ürün toplar ve ek gelir elde ediyoruz. Kalitesine göre kilosu 100 ile 300 liradan işletmeler tarafından satın alınıyor. İhracata hazırlanan ürünlerin kilosu 400 Euro’ya kadar alıcı bulabilir. Değişen iklim koşulları ve kuraklık nedeniyle bu yıl ürün olmadı. Geçen yıl bu zamanlar günlük 1 ton ürün alırken şimdi 100 kiloyu zor buluyoruz” diye konuştular. 

Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °