Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kunduracı esnafının umudu 2. İndirim Günleri’nde

Kunduracı esnafının umudu 2. İndirim Günleri’nde

ISPARTA 27.11.2018 07:08:00 0
Kunduracı esnafının umudu 2. İndirim Günleri’nde
Alışverişin yavaşlamasından dolayı esnafın zor günler geçirdiğini ifade eden Isparta Kunduracılar Odası Başkanı Ercan Süslü, imalatçı firmaların vadeli satışları kapatması nedeniyle de kunduracıların ürün alamadığını söyledi. Faizlerin düşmesini, buna bağlı olarak da vadeli alımların açılmasını beklediklerini dile getiren Süslü, Isparta Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenecek 2. Kunduracılar Sitesi İndirim Günleri’nin kendileri açısından önemli olduğunu vurguladı.
 
Isparta’da 45 yıldır hizmet veren Kunduracılar Sitesi, bugünlerde zor zamanlar geçiriyor. Döviz kuru ve faizlerde yaşanan artıştan dolayı imalatçı firmalar vadeli satışları durdurdu. Bu durum en fazla küçük esnafı etkiledi. Isparta Kunduracılar Odası Başkanı Ercan Süslü, ayakkabı sektörünün şuanda zor günler geçirdiğini belirterek, vadeli satışların kapanması nedeniyle esnafın ürün alamadığını dile getirdi.  Vatandaşların eskisi kadar ayakkabı almadığına değinen Süslü, Isparta Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenecek olan 2. Kunduracılar Sitesi İndirim Günleri’nden umutlu olduklarını söyledi.
FİRMALAR PEŞİN PARA İSTİYORLAR
Isparta’da Kunduracılar Odası’na kayıtlı 100 esnafın bulunduğunu kaydeden Süslü, Kunduracılar Sitesi’nde ise 25 esnafın hizmet verdiğini söyledi. Ayakkabı sektörünü değerlendiren Süslü, “Sektör şuanda zor durumda. AVM’lerdeki büyük firmalar da sıkıntılı ancak küçük esnaf daha sıkıntılı. Bu günlerde vatandaşlar da eskisi gibi alım yapmıyor. Bizi en çok vuran şey ise vadeli satışların kapalı olması. Şuanda Konya imalatçıyla çalışmıyor. İzmir’in bir kısmı da çalışmıyor. Yani imalat yapmıyorlar. Çünkü vadeli kapandığı için ham madde alamıyorlar. Alamayınca imalat yapamıyorlar. Yılbaşına kadar sektörde durgunluk yaşanacak gibi gözüküyor. Şuanda sitemizdeki esnafın durumunda da sıkıntı var. Alışveriş yavaşlayınca ödemeler aksamaya başladı. Ayrıca vadeli alımların kapanması nedeniyle esnafımız ürün alamıyor. Firmalar peşin para istiyorlar. Biz normalde 1-2 yıllık vadeli ürün alıyorduk. Bu açıdan esnafımızın önü kapandı. Ama sıkıntı sektörün genelinde var” dedi.
VADELİNİN KAPALI OLMASI FAİZLERİN YÜKSEK OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR
Esnafın rahatlaması için vadeli satışların açılması gerektiğine değinen Süslü, “Vadelinin kapalı olması faizlerin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Ham madde firmaları bankalarla çalışıyorlardı, banka faizleri yüksek olunca çalışamıyorlar. Bu açıdan faizlerin düşmesini bekliyoruz. Faiz düşerse bizim sektörde vadeli açılır, vade açılınca eski sisteme gireriz. Dolar kuru 7 liradan 5,30’lara kadar düştü. Ama bizim sektörde henüz iş açılmadı” şeklinde konuştu.
FAİZ DÜŞMEDİKTEN SONRA PİYASADA PARA DÖNMEZ
Dolar kurunun artışından sonra ayakkabılardaki artışın yaklaşık yüzde 50 civarında olduğunu dile getiren Kunduracılar Odası Başkanı Ercan Süslü, 2019 yılında faizlerin düşmesini beklediklerini söyledi. Süslü, “Faiz düşmedikten sonra piyasada para dönmez” dedi.
BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN ALLAH RAZI OLSUN
Öte yandan Isparta Belediyesi’nin destekleriyle 7-21 Aralık tarihleri arasında 2. Kunduracılar Sitesi İndirim Günleri’ni düzenleyeceklerini belirten Süslü, “Geçen yıl indirim günlerimizi ilkbaharda yaptık. Bu sene Aralık ayında yapacağız. Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun. Önümüzü açıyor. Belediye başkanımız esnafın durumunu biliyor. Bize yardımcı olmaya çalışıyor. 7-21 Aralık’ta 2. Kunduracılar Sitesi İndirim Günleri düzenleyeceğiz. Fiyatları sezon sonu gibi düşüreceğiz. Daha uygun fiyatlara satmaya çalışacağız. İlkinin çok güzel faydası olmuştu. Geçen yaptığımızın yarısı bile olsa faydası olur. Üniversite gençliğinin çoğu kunduracılar sitesinin yerini bilmiyor. İl dışından gelen bir memur 4-5 sene Isparta’da çalışıyor ama burayı bilmiyor. Fiyatlarımız AVM’lere göre çok uygun. Ayrıca ürünlerimiz de kaliteli” ifadelerini kullandı.GÜLSES GAZETESİ
 

Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °