Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Koronavirüsü Semt Pazarlarını da Vurdu; Pazarların Tadı da Tuzu da Kalmadı!

Koronavirüsü Semt Pazarlarını da Vurdu; Pazarların Tadı da Tuzu da Kalmadı!

ISPARTA 2.04.2020 16:28:00 0
Koronavirüsü Semt Pazarlarını da Vurdu; 
Pazarların 
Tadı da
Tuzu da 
Kalmadı!
Korona virüsüyle ilgili uyarıların ardından Isparta’da şehrin çeşitli yerlerinde kurulan semt pazarları boş kaldı. Pazarcılar, satışların azaldığını belirtirken, en çok satılan ürünlerin, patates, soğan, sarımsak ve turşu olduğu görüldü. Çarşamba günleri kurulan Davraz Mahallesi Kapalı Halk Pazarında adeta in – cin top oynadı.
 
Sağlık Bakanlığınca vatandaşlara koronavirüs (Kovid-19) ilgili yapılan uyarıların ardından Isparta genelinde virüsten korunma amacıyla çeşitli önlemler alındı.
CADDE VE SOKAKLARIN
ARDINDAN PAZARLAR DA BOŞ KALDI!
Kalabalık ortamlara girmekten sakınan vatandaşlar da, şehrin çeşitli yerlerinde kurulan semt pazarlarına gitmeyince genelde oldukça kalabalık olan pazarlar bomboş kaldı. Bunlardan birisi de Isparta’da her hafta Çarşamba günleri kurulan Davraz Mahallesindeki Kapalı Halk Pazarı oldu. Pazardaki satıcılar ve alış-veriş yapmaya gelen vatandaşlar ise maske ve eldiven takarak virüsten korunmak için önlem aldı. Pazar esnafı satışların yarıya yarıya düştüğünü belirtirken, en çok satılan ürünlerin başında, virüse karşı etkili oldukları düşünülen patates, soğan, sarımsak ve turşunun geldiği görüldü.
“VATANDAŞ PATATES
SOĞANA HÜCUM EDİYOR”
Müşterilerin genelde patates ve soğan aldığını belirten pazarda tezgah açan Satıcılar; “İşler yok denecek kadar azaldı. Koronavirüs salgınından sonra patates soğandan başka bir şey satılmıyor. Doktorlar patates soğan yiyin dediği için vatandaşlar patates ve soğana hücum ediyor, alıp stokluyor, diğer sebze meyveleri alan yok” dedi.
“TURŞU SATIŞI ÇOK
FAZLA ETKİLENMEDİ”
Turşu satışlarının da fazla olduğunu söyleyen pazar esnafı, “Satışlar idare eder. Virüs salgınından dolayı satışlar etkilendi ama turşu virüslere karşı etkili olduğu için satın alınıyor. Bu nedenle bizi çok fazla etkilemedi ama diğer arkadaşlarımızı da düşünmek lazım, genel olarak tüm pazarı etkiledi. Biz de maske ve eldiven takarak önlemimizi aldık. Salgından önce de maske ve eldiven takıyorduk” diye konuştu.
“ÖNCEDEN 20 TL'YE ALDIĞIMIZ
ELDİVENLER ŞİMDİ 50 TL'YE SATILIYOR”
Satış yaparken sürekli kullandıkları eldivenlerin fiyatlarının virüs salgınından sonra fazlasıyla arttığını ifade eden başka bir satıcısı da, “Satışlar şu an için durgun, virüsten dolayı kimse pazara çıkmıyor. Bu nedenle satışlar hemen hemen yarı yarıya azaldı. Önceden taktığımız eldivenleri 20 TL'ye alıyorduk, şimdi ise 50 TL'ye satıyorlar. Fırsatçılar böyle zamanları kolluyor. Bu yüzden iki türlü de etkilendi satışlarımız. 5 TL'lik kolonyaları 25 TL olmuş, bunun adı fırsatçılık” diyerek durumu fırsata çevirenlere sitemde bulundu.
PAZARA MASKE VE ELDİVEN TAKARAK GELEN DE
VAR ANTİBİYOTİK NİYETİNE SARIMSAK ALAN DA
Öte yandan, az sayıda vatandaşın alış-veriş yapmak için pazara gittiği ve kendilerince önlemler aldığı görüldü. Sarımsağın virüslere karşı doğal antibiyotik olduğunu söyleyen bir vatandaş, “Korona virüsüne karşı önlem için doğal antibiyotik olan sarımsak aldım. Bugün sadece sarımsak ve bitki çayı aldım. Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi. Virüsten korunmak için pazara eldiven takarak gelen bir vatandaş ise, “Eldiven takarak önlemimi aldım. Pazara yeni girdim, dolaşıp bakacağım. Şu an için sadece üzüm aldım” diye konuştu. Önlemini maske takarak alan bir başka vatandaş da “Pazarı dolaşacağız, ürünleri bakıp alabilirsek alacağız. Daha çok sebze ve meyve alıyoruz. Maske takarak korona virüsünden korunmak için önlem aldım” şeklinde konuştu.
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °