Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Konut satışlarındaki durgunluk devlet desteği ile aşılabilir

Konut satışlarındaki durgunluk devlet desteği ile aşılabilir

ISPARTA 19.12.2018 06:49:00 0
Konut satışlarındaki durgunluk devlet desteği ile aşılabilir
Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı ve Aybay Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık Genel Müdürü Fatih Aybay, kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle konut satışlarının durgunluk yaşadığını ifade ederek, devlet desteğiyle kredi vade sürelerinin uzatılarak, taksitlerin uygun hale getirilmesi durumunda piyasanın rahatlayabileceğini savundu.
 
Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı ve Aybay Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık Genel Müdürü Fatih Aybay, konut ve emlak sektörünü değerlendirdi. Emlak piyasında şuanda büyük bir durgunluk yaşandığını dile getiren Aybay, bu durgunluğun devlet desteği ile aşılabileceğini savundu.
NİSAN VE MAYIS’TAN SONRA PİYASANIN DURUMU BELLİ OLUR
Sektörde yaşanan durgunluğun en önemli nedeninin konut kredi faizleri ile inşaat maliyetlerinin yükselmesi olduğunu kaydeden Fatih Aybay, “Bu krizi fırsata çevirmek gerekir. Bu ortamda bile satışlar olabiliyor fakat genel anlamda satışlarda durgunluk yaşanıyor. Şuanda devletimiz uğraşıyor, kredi faizlerinde düşmeler oluyor. Bunun 2018’in son günlerine olumlu yansıyacağını düşünüyorum. 2019 yılında Nisan ve Mayıs’tan sonra piyasanın durumu belli olur” dedi.
ŞUANDA BİR ASGARİ ÜCRETLİ KİŞİNİN EV ALMASI MÜMKÜN DEĞİL
Şuanda konuta dar gelirli kesim tarafından çok talep olduğuna değinen Aybay, “Ama bu biraz daha şartlara bağlı. Dar gelirlinin aylık geliri kısa vadede ev almaya müsait değil. Bunun için mortgage sistemleri var. 15-20 yıllık sürelerle ev alınabiliyor. Bu sistem devlet destekli olursa bunun piyasaya olumlu yansıyacağına düşünüyorum. Piyasa şartları yüksek olabilir fakat aylık ödenecek taksitler uygun hale gelirse konutta piyasa açılır. Bizim de dar gelirlileri ev sahibi yapma noktasında bir projemiz var. İnsanların alım gücüne erişmek durumundayız. Şuanda bir asgari ücretli kişinin ev alması mümkün değil. Fakat biz 5 yıl önce asgari ücretlilere ev satabiliyorduk. O zaman faizler ve maliyetler düşüktü. Şuanda ortadireğin bile ev alması çok zor. Ancak yüksek gelirli kişiler alabilir” şeklinde konuştu.
VADE SAYISI 240 AYA KADAR ÇIKMALI
Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı ve Aybay Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık Genel Müdürü Fatih Aybay, kredilerin 240 aya kadar çıkması gerektiğine işaret ederek, “Bunların devlet tarafından uygun hale getirilmesi gerekir. Avrupa’da ev almak isteyenlere bankalara çok uygun kredi veriyor. Ama orada talep yok ülkemizde ise talep çok. Türk halkı öncelikle başını sokacak bir ev ister. Bizim için ev çok önemlidir. ” dedi.
NAKİTİ OLANLAR İÇİN TAM ZAMANI
Aybay, nakit parası olanlar için şuanda ev almanın tam zamanı olduğunu dile getirdi. Fatih Aybay, “Yaşanan durgunluk fiyatları biraz da olsa aşağıya çekti. Isparta’da şuanda 100 m2 bir daire 200-250 bin lira arasında alınabiliyor. Daha uygun fiyatlara da bulunabilir. Ama istenen ev tarzındaki fiyatlar 200-250 bin lira civarında” diye konuştu.
SENE GURBETÇİLERİMİZE ÇOK APART SATTIK
Öte yandan apart sektöründe de yatırımların durgun olduğunu belirten Aybay, “Apart sektörü kiralama ve satın alma yönünden yavaşladı. Ayrıca apart alanında yeni yatırımlar da yok. Bu apartın bittiği anlamına gelmez. İnşaatta maliyetlerin yükselmesi ticari anlamda cazip gelmiyor. Artık bir apart inşaatı normal konut inşaatı maliyetine ulaştı. Apartı genelde dar gelirli kişiler tercih ediyor. Çünkü ev alamıyorum apart alayım yatırım yapayım diyen çok kişi var. Bu sene gurbetçilerimize çok apart sattık” dedi. GÜLSES GAZETESİ
 

Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °