Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kiraza 800 milyon dolarlık dev pazar

Kiraza 800 milyon dolarlık dev pazar

ISPARTA 22.03.2018 10:57:00 0
Kiraza 800 milyon dolarlık dev pazar
Türkiye dünya kiraz üretiminde ilk 5’te yer alıyor. Kiraz ihracat açısından çok değerli bir ürün. Isparta Türkiye’nin kiraz üretiminin yıllık %10’luk kısmını karşılıyor. 2015 yılında Antalya’da yapılan G20 zirvesinde ilk imzaları atılan Çin pazarına kiraz ihracatı geçen yıl çok düşük bir miktarla da olsa başladı. Yıllık 800 milyon dolarlık kiraz ithalatı olan Çin, Isparta kirazı açısından da çok önemli bir Pazar. Çin’e kiraz ihracatının bu yıl katlanarak artması bekleniyor. Çin’in Türkiye’den ithal edeceği kiraz için öne sürdüğü şartlar ise ihracatçıların en büyük sorunu. Türkiye’nin önemli kiraz ihracatçıların Serpil köyünden Ana Meyvenin sahibi Mustafa Erdoğan, Türkiye’nin yeni pazarlara açılmasının başka ülkeler tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi.
 
2016 yılı verilerine göre 1 milyon 556 bin 342 kiraz ağacından 55 bin 657 ton kiraz üretimi yapan Isparta, Türkiye birincisi. Isparta, Türkiye kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor. 2015 yılında G20 Zirvesi'nde iki ülke arasında başlayan görüşmeler 2 yılın ardından tamamlanmış ve Temmuz 2017'de Türk kirazına vize verilmişti. 2017 yılında çok düşük bir miktar ile başlayan Çin’e kiraz ihracatının bu yıl katlanarak artması bekleniyor.
TÜRKİYE KİRAZ ÜRETİMİNDE İLK 5'TE YER ALIYOR
Türkiye yılda ortalama 400 bin tonluk üretimiyle dünyanın en büyük 5 kiraz üreticisinden biri. En önemli hedef pazar ise Çin. 2015 yılında G20 Zirvesi'nde iki ülke arasında başlayan görüşmeler 2 yılın ardından tamamlanmış ve Temmuz 2017'de Türk kirazına vize verilmişti. Yıllık ortalama 100 bin ton ithalat ile kiraz açısından en önemli pazarlardan birisi olan Çin'e açılan bu kapı, mevsimsel nedenlerden dolayı sınırlı olsa da cesaretlendirecek türden olarak değerlendiriliyor.
ASLAN PAYINI ŞİLİ ALDI
Çin'den açıklanan veriler de bunun işareti oldu. Çin Gümrük Bakanlığı, Türkiye'nin ülkeye kiraz satan 8 büyük ülkeden biri olduğunu açıkladı. Bakanlığa göre 2017'de ülkeye 102 bin tonluk kiraz girdi. 770 milyon dolarlık değere ulaşan bu ithalatta Şili aslan payını aldı. Çin'e 69 bin ton kiraz satan Şili, yüzde 67.7 ile ilk sırada yer aldı.
İkinci sırada ABD yer aldı. ABD kirazının Çin'deki payı yüzde 26.5, miktarı ise 27 bin ton olarak gerçekleşti. ABD'yi takip eden Kanada'dan yapılan kiraz ithalatı 4 bin 289 ton, payı ise yüzde 4.2 oldu.
TÜRKİYE, 8'İNCİ SIRADA YER ALDI
4'üncü Yeni Zelanda'dan bin 178 ton alınırken, bu ülkenin Çin'deki payı yüzde 1.2'de kaldı. 5 ve sonrasında ise ağırlık değil ancak paylar verilmiş durumda. 5'nci sıradaki Avusturalya kirazının payı yüzde 0.3, 6'ncı Tacikistan'ın yüzde 0.04, 7'inci Kırgısiztan'ın payı yüzde 0.03. Çin Gümrük bakanlığı verilerine göre Türkiye ise yüzde 0.001 ile 8'inci oldu.
Mevsimin geç kalması nedeniyle sınırlı sayıda gönderilen birkaç tonluk satışa rağmen Türkiye'nin Çin'de 8'inci sıradan giriş yapması küçük bir adım gibi görünse de oldukça önemli.
ÇİN HEYETİ KİRAZ ALMAK İSTİYOR
Türkiye’nin önemli kiraz ihracatçıların Serpil köyünden Ana Meyvenin sahibi Mustafa Erdoğan “biz kiraz ihracatından dünya ikincisi bir ülkeyiz. Yıllık 200 milyon dolarlık kiraz ihracatı yapıyoruz. Çin ise yıllık 800 milyon dolarlık kiraz ithal ediyor. Çin Akdeniz meyve sineğini gerekçe göstererek kirazı 16 gün bekletmemizi kiraz beklemeye uygun bir meyve değil. Biz dünyanın 15 ülkesine kiraz ihracatı yapıyoruz. Bu ülkeler arasında Hong Kong’da var. Oradan zaten Türkiye’nin kirazı Çin’e de giriyor. Çin heyeti geldiğinde Türkiye’den kiraz almak için çok heyecanlı idi ama anlaşılamayan bir şekilde bu şartlar ortaya çıktı. Çin’in önemli kiraz ithalatçılarından ABD bize engel çıkarıyor olabilir” dedi.      
ÇİN’İN KİRAZ İHRACATÇISINDAN BEKLENTİSİ 
Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokole göre, Çin’e kiraz gönderilecek kiraz bahçelerinde, ihraç edilecek kirazlar dışında hiçbir bitki yetiştirilmeyecek. Kirazların yetiştirildiği bahçeler, AQSIQ tarafından onaylanacak. Proje başladıktan sonra gerekirse AQSIQ muayene için karantina yetkililerini gönderecek. Heyetin yol, konaklama ve yaşamsal giderler dahil ziyaret masrafl arı Türk tarafınca karşılanacak. Paketleme öncesinde kirazlar seçilecek, tasnif edilecek ve arındırılarak. Kirazlarda böcek veya akar, çürük meyve, dal, yaprak, kök ve toprak bulunmaması sağlanacak. Çin’e ihraç edilecek kirazların ambalajlama hattı sadece onlar için kullanılacak ve zararlı bulaşmasını önlemek için onlara ayrılmış hatta başka meyveler paketlenmeyecek. Kiraz kolilerine menşei (bölge) yeri ve kiraz bahçesinin, paketleme yerinin ve üreticinin ismi veya kayıt numarası yazılacak. Her çıkış paletinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karantina kontrollerinin yapıldığı belirtilecek ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne İhraç yazılacak.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °