Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kent merkezi 1970'lerin nahif yapısını yansıtıyor

Şehir ve Bölge Plancısı Doç. Dr. Erkan Polat, Isparta'nın çözüm bekleyen en önemli sorununun şehir içi ulaşım olduğuna dikkat çekti.

ISPARTA 6.01.2016 07:26:00 0
Kent merkezi 1970
SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı, Şehir ve Bölge Plancısı Doç. Dr. Erkan Polat, Basın Kulübü'nün 'Isparta İçin Bir Fikrim Var, Hayalimdeki Isparta Projesi' kapsamında canlı yayın konuğu oldu. Isparta'nın kentleşme durumu ve sorunları, ulaşım ve altyapı sorunlarına dikkat çeken Doç. Dr. Polat, çözüm için acilen ulaşım mastır planı hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Isparta kent merkezinin 1960-1970'li yıların nahif yapısını yansıtan dar sokaklardan oluştuğunu belirten Polat, 1940'dan sonra ulaşım üzerine herhangi bir politika izlenmediği gerçeğini ortaya koydu. Yerel yönetimlerin ulaşım politikası olması gerektiğini belirten Polat, "bir plancı olarak benim Isparta için gördüğüm en büyük sorun; ulaşımdır" dedi.
Isparta'da nüfusun artmadığını ancak araç nüfusunun ciddi bir şekilde artış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Polat, şehrin yaşanan araç baskısını kaldıramayacak durumda olduğuna dikkat çekti. Polat, şöyle konuştu:
YOL KAPASİTELERİ YETERSİZ
"Şehrimizde nüfus düştü ama araç sayısı yılda yaklaşık 5 bin civarında artış gösteriyor. Ciddi bir rakam. Son rakamlar 155 bin taşıtımız var. Türkiye’de araç başına düşen kişi sayısı 4,1. Isparta’da bu oran şuanda 2,7. Bu çok ciddi bir yüksek oran. Dünya ortalamaları da 2’dir. Bu oranın çok üstünde. En son baktığımda 28’inci sıradayız. Türkiye’de 40’ın üstünde büyükşehir olduğunu düşünürseniz daha fazla taşıt olduğu anlamına geliyor. Her evde neredeyse 2 araba var diyebiliriz. Çünkü aile büyüklüğümüz Isparta’da 4,2 civarında. Otomobil sayısı 70 bin. Bu bize yol kapasitelerinin yetersiz olduğu anlamına da geliyor. Çünkü 1940’lardaki plandan sonra tabi imar planları yapıldı ama merkezden geçen ana akslar Antalya, İstanbul ve Gölcük bağlantısı gibi 3 omurgada da ciddi bir ulaşım politikası izlenmemiş. Yol genişlikleri hiç artmamış. Kent merkezinde kaldırımlar minimum 5 metre olması gerekiyor. Bu yasal bir zorunluluktur. Ama baktığınızda Mimar Sinan’da bunu göremezsiniz. Burada yasaya uymadığınız anlamına gelmez. Ulaşım tıkandığı zaman ya yeni kanal açacaksınız ya da bypass ile o yolu açacaksınız. Isparta merkezde 228 bin kişi yaşıyor ama gün içerisinde dışarıdan gelenler oluyor.
KENT MERKEZİ GÜNRLÜK 350 BİNLİK
KİŞİ BASKISINI KALDIRMIYOR
Kent merkezi gün içerisinde belki 300-350 binlik baskıya maruz kalıyor. Ama kent merkezimiz 1960-1970’ların nahif yapısını yansıtacak şekilde dar kalmış. Isparta merkezde bir bulvarımız yok. Bulvarımız ulaşmadığı sürece bölgesel dağıtıcı ya da toplayıcı yönü olmaması aslında ulaşımı içinden çıkılmaz hale getiriyor. Migros Kavşağı’nın tıkanmasının nedeni de o. En yoğun saatlerde belli yerlerde mutlaka tıkanma olacaktır. Eskiden belki 10 kişiye bir araç düşerken o yolların planlandığı zamanlar bugün 2,7 kişiye bir taşıt düşüyor.
ISPARTA'DA ERİŞEBİLİRLİK SORUNUNU VAR
Kent plancısı olarak Isparta’nın en önemli sorunu ne derseniz ulaşım derim. Çünkü ulaşım sorunu sadece trafik sıkışıklığıyla değil erişebilirlik dediğimiz başka kavramlarla da açıklanır. Hastaneye istediğiniz saatte yetişebiliyorsanız bu önemli bir şeydir. Ben çevre yol kavşağından üniversiteye 1 saatte gidebildim.  Tabi kardan dolayı kapasite zorlaması var ama bunda en büyük sıkıntı ulaşımdaki taşıt sayısının fazlalılığı. Yol genişletmek bir çözüm ama otopark, bisiklet, yaya ulaşımına da katkımız yararlı diye düşünüyorum. Büyük kentlerde ya da gelişmiş ülke kentlerinde ne yapıyorlar? 2015’in başlarında Japonya’ya gittim. 1 hafta kaldım ve trafik sıkışıklığı görmedim. 35 milyonluk şehirde trafik sıkışıklığı yok. 9 katlı metroları var. herkes toplu taşıma kullanıyor. Bisiklet kullanıyorlar. Araba çok sokakta görme fırsatınız olmuyor.
ULAŞIM MASTIR PLANI ACİL
Ama acilen ulaşım mastır planını yapmamız gerekiyor. Kentteki diğer tüm alan kullanımlarıyla etkileşimde bir sistem. İstanbul büyük rezidanslarla tartışılan bir kenttir. Orada da ciddi sorunlardan biri ulaşımdır. Önceden 4-8 katlı yerler kentsel dönüşümle rezidanslara dönüştü. Nüfus arttı ama yol genişliği değişmedi. Aynı alanda 100 taşıt varken bugün 2 bin taşıta çıktı. Tabiî ki doğal olarak sıkışmak bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi. Yol üstü parklardan vazgeçmez gerekiyor. Yurtdışında park et devam et sistemi var.  İşin varsa park ediyorsun birkaç dakika sonra ayrılıyorsun. Bu sistem daha çok aracın o alanı kullanmasını sağlıyor hem de trafik sıkışıklığını engelliyor. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Saltan hocamızla birlikte belediye başkanımızla görüşüp ulaşım mastır planı için katkı sunabiliriz demiştik. Ortak kaygımız buydu ulaşım mastır planı olmadan Isparta’nın ulaşım sorunu çözülemez. Bunu imar planlıyla entegre etmemiz gerekiyor."

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °