Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Kendi Sağduyumuzla Toplumumuza Sahip Çıkmamız Gerekiyor

Kendi Sağduyumuzla Toplumumuza Sahip Çıkmamız Gerekiyor

ISPARTA 17.10.2018 11:32:00 0
Kendi Sağduyumuzla Toplumumuza Sahip Çıkmamız Gerekiyor
Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, SDÜ’nün  konuğu oldu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Geleceğin Dünyası” konulu söyleyişi ile İİBF Konferans Salonu’nda öğrencilerle buluşan Eczacıbaşı, her bireyin bir bütün olarak değerli olduğunun altını çizerek bireylerin kişiliğini etkili bir şekilde ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okcu, dünyada ve Türkiye’de yapay zekâya ilişkin ayrılan bütçeler üzerinden verdiği bir örnekle bu alandaki gelişmelerin önemle takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Teknolojik açıdan hayatın yeniden tanımlandığı bir dönem içerisinde olduğumuzu belirten Okcu: “Bu dönemin birtakım artı ve eksi yönleri var. Bu artı eksi yönler üzerinde her gün düşünmeli, çalışmalar yapmalıyız. Kendimizi bu değişime hazırlamak ve adapte etmek mecburiyetindeyiz.” dedi.
Sözlerine SDÜ’de bulunmaktan onur duyduklarını belirterek başlayan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye’de internetin ilk kullanıcılarından olduğunu söyledi; internetin başlangıç tarihi olan 1989 yılının kendisi için de bir milat sayıldığını ve 1995 yılında Türkiye Bilişim Vakfı'nı kurduklarını sözlerine ekledi.
İnternetin toplumda ciddi değişiklikler oluşturduğunu; insanların ve toplumun buna uyum sağlaması gerektiğini belirten Eczacıbaşı: “Bugün yaşanan birçok gerilimin temel nedeni; kurumlarda, ülkelerde ve ailelerde sorumluluk sahibi insanların çok büyük bir kısmının internet öncesi dönemde yetişip bütün alışkanlıklarını o dönem kazanmış olmalarıdır. Bizler de bu döneme dâhiliz ve sanal göçmenleriz; sizler ise sanal dünyanın çocuklarısınız. Bizim kuşağın bu sanal dünyayı anlaması, yorumlaması ve öğrenmesi lazım. Gelecek dönemde üretken olabilmeniz için bizim sahip olmadığımız birtakım alışkanlıkları edinmeniz gerekmekte.” diye konuştu. Eczacıbaşı, yaşanan hızlı değişim ve dönüşümlerin anlaşılabilmesi ve belli alışkanlıkların edinilebilmesi için neler yapılması gerektiğine ilişkin bilgileri; “esneklik”, “yakınsama”, “ağ yapısı” ve “güvenlik” yapıları üzerinden aktardı.
Eczacıbaşı, esneklik yapısına ilişkin verdiği bilgilerde; bilinmeyen denizlerde kaptanlık etme becerisine sahip olunabilmesi için esnek olunmasının zorunlu olduğunu belirtti. Yakınsama çatısı altında ise küreselleşmeye değinip küreselleşmenin son 25 yılda bir milyarı aşkın insanı yoksulluktan kurtardığını söyledi. Ağ yapısı noktasında her şeyin ortak akılda olduğunu belirten Eczacıbaşı; “Önemli olan ağ üzerinden elde edilen bilgilerin verimli olarak kullanılabilmesidir” dedi. Güvenlik yapısında ise siber korsanlar üzerinde durup dünyada hacklenmeyen şirket ya da kurumun kalmadığını ifade etti.
Doğrulama yanılgısına ilişkin bilgiler aktaran Eczacıbaşı: “Doğrulama yanılgısı, öğrenilen olumlu bir bilginin aksini sunan verileri insanların göz ardı etmesi anlamına geliyor. Bu bilgiler çoğunlukla olumlu olsa da daha geniş ve daha iyi seçenekleri göz ardı etmemize neden oluyor. Böylelikle bireyler, kendi inançlarını, düşüncelerini ve varsayımlarını destekleyen ya da teyit eden bilgileri kayırma, dikkate alma ve öne çıkarma eğilimi içerisinde oluyorlar.” dedi.
Rekabet alanında en iyi noktaya ulaşılması gerektiğini vurgulayan Eczacıbaşı; sorgulamanın ve objektif olabilmenin öğrenilmesi gerektiğini belirterek: “Kendi sağduyumuzla toplumumuza sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.9 ° / 8.4 °
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °