Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Kenar Mahallelere Kaçış!

Kenar Mahallelere Kaçış!

ISPARTA 31.07.2022 13:26:00 0
Kenar
Mahallelere 
Kaçış!
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da da kira fiyatlarının afaki derecede artması şehrin merkezindeki mahallelerde ikamet eden memurları, kira bedelleri daha düşük olan kenar mahallelere yöneltti.  
 
Büyük Şehirler başta olmak üzere Türkiye'de büyük bir konut krizi baş göstermiş durumda. Konutta fiyatlar ateş pahası seviyelere gelirken, dar ve orta gelirliler artık kiralarını ödemekte zorlanıyor. Büyükşehirlerde maaşın yarıdan fazlası kiraya gidiyor. Krizi fırsata çeviren kimi ev sahipleri 5 yılını dolduranlara kira tespit davaları açarak, yüzdelik artışın yanısıra 'düzeltme' talep ederken, 10 yılı geçenlere noterler aracılığıyla evi tahliye ihtarnameleri yağıyor. Kira tespiti ve tahliye davalarında büyük artış var.
ISPARTA’DA DA AYNI DURUM!
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da da kira fiyatlarının afaki derecede artması şehrin merkezindeki mahallelerde ikamet eden memurları, kira bedelleri daha düşük olan kenar mahallelere yöneltti. Isparta’da eskiden kiraların 'daha uygun' olduğu Kutlubey, Pirimehmet, İstiklal, Kepeci, Keçeci, gibi mahallelerde dahi 2-3 çocuklu ailelerin ihtiyacı olan 3+1 dairelerin kirası ortalama 3 bin liradan başlıyor. Bu ilçelerde son yıllarda sayıları hızla artan site içinden bir daire kiralamak en az 5 – 6 bin lirayı buluyor. Dolayısıyla, Kutlubey, Pirimehmet, İstiklal, Kepeci, Keçeci, gibi daha merkezi lokasyonlarda oturmak için artık yüksek bir gelire sahip olmak gerekiyor.
KİRALAR SON 1 YILDA
ORTALAMA YÜZDE 84 ARTTI
Kiralık ve satılık konut piyasasındaki istatistikler durumun vehametini ortaya koyuyor. Öncelikle kira fiyatlarına bakacak olursak, Nisan ayında resmi üst sınır yüzde 29,88 (TÜFE'nin 12 aylık ortalaması esas alınıyor) oranında açıklandı ancak kira artışları bunun 3 katından daha fazla.
MERKEZİ MAHALLELERDEN
KENAR MAHALLELERE KAÇIŞ
Kira fiyatlarında durum vahim hale gelince Isparta’da da şehrin merkezindeki mahallelerde ikamet eden memurlar da dahil olmak üzere çok sayıda kişi hali hazırda ikamet ettikleri Kutlubey, Pirimehmet, İstiklal, Kepeci, Keçeci, gibi merkezi mahallelerden kira bedelleri daha düşük olan Çünür, Mehmet Tönge, Ayazma, Vatan, Muzaffer Türkeş gibi kenar mahallelere yönelmiş durumda.

Anahtar Kelimeler: kenarmahallelerekaçış
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °