Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Kalaycıların ‘Bayram’ mesaisi

Kalaycıların ‘Bayram’ mesaisi

ISPARTA 6.06.2019 10:13:00 0
Kalaycıların ‘Bayram’ mesaisi
HABER: Yunus ÖZLER
Kalaycılar, Ramazan bayramı öncesinde vatandaşların bakır kap ve tencerelerini kalaylatmak için ilgi göstermesi nedeniyle yoğun mesai yaptı.
 
Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 200 esnafın çalıştığı Isparta Çarşısı'nda, şimdilerde ise bu işi sadece 1 – 2 Kalaycı yapıyor. Bunlardan birisi de Kaymakkapı Meydanında esnaflık yapan Kalaycı Adnan Tuncolu. Kalaycı Adnan lakabıyla tanınan Tuncolu, çalışmasıyla hem Isparta'ya hem de Burdur’a hizmet veriyor. Adnan Tuncolu Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşların bakır kap ve tencerelerini kalaylatmak için yoğun ilgi göstermesi dolayısıyla yoğun mesai yaptığını belirtti.
TUNCOLU; “PLASTİK
ÇIKTI KALAYCILIK BİTTİ”
Kalaycı Esnafı Adnan Tuncolu, plastik ve alüminyum ürünlerin kalaycılığı bitirme noktasına getirdiğini kaydederek; “Geçmiş yıllarda Isparta’da kalaycı ve bakırcı esnafı çok idi. Şimdiler de ise bir elin parmakları kadar kaldı. Buna paralel olarak da işlerimiz bir hayli geriledi” dedi.
"BİZ GİTTİKTEN SONRA DA
BU MESLEK BİTECEK"
Kalaycı Adnan Tuncolu; “Alüminyum, paslanmaz, çelik, naylon çıktı işlerimiz geriledi. Şimdi ise bitme noktasına geldi. Köylerden gelen kazan, tava gibi eşyaların kalayını yaparak geçiniyoruz. Özellikle Isparta'da düğün yemekleri bakır kaplarda yapıldığı için çok talep geliyor. 150'ye yakın yemek yapan aşçılar kaplarını kalaylatmak için bizlere getiriyor. Bir zamanlar Isparta bölgede önemli bir bakırcılık ve kalaycılık merkeziydi. Biz bu mesleği şimdilik götürüyoruz. Kalaycılık işi ustadan gelir. Bizi ustamız yetiştirdi, bu mesleği sevdirdi. Şimdi yeni yetişen de yok. Biz gittikten sonra da bu meslek bitecek" dedi.
BAYRAM ÖNCESİ BAKLAVA
TAVALARI KALAYLATILDI
Bayram öncesi Isparta ve çevre illerden bakır kapların, tepsilerin, sinilerin kalaylanmak için kendilerine getirildiğini dile getiren Adnan Tuncolu, işleri yetiştirebilmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını ve yoğun bir mesai sonucunda Ramazan Bayramına ulaştıklarını sözlerine ekledi.
 
 

Anahtar Kelimeler: mesaisi bayram kalaycıların
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °