Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

''Kadına Uzanan İstihdam Eli'' Projesi Türkiye- Avustralya işbirliğine mükemmel bir örnek

''Kadına Uzanan İstihdam Eli'' Projesi Türkiye- Avustralya işbirliğine mükemmel bir örnek

ISPARTA 16.10.2018 07:45:00 0
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün Avustralya'nın 'Doğrudan Yardım Programı' hibesi ile ''Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli'' Projesi başladı. Denetimli Serbestlik kapsamındaki hükümlü ve suç mağduru 15 kadının ''Aşçılık ve Pastacılık Atölyesi''ndeki eğitimi için düzenlenen açılış törenine Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes- Brown da katıldı.
 
-Kadın-erkek arasında fırsat eşitliği ve toplumsal fayda
 
Büyükelçi Brown: ''Proje Türkiye- Avustralya işbirliğine mükemmel bir örnek teşkil edecek. Avustralya'nın böyle bir projede yer almasından kıvançlıyım. Kadın- erkek arasında fırsat eşitliği ve toplumsal fayda sağlayacağımız fikri heyecan verici.'' Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç: ''8 Avrupa ülkesini de kapsayan ortak projeler yürütüyoruz. Avustralya ile ortak proje yapmaktan mutluyuz. Hep söylüyorum: 'Suçlu ya da hükümlüyü kazıdığımız zaman alttaki insanı bulacağız. Hedefimiz hep iyiye ulaşmaktır.''
 
-Toplumsal huzur, eşitlik ve meslek kazandırma projesi
 
Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün geliştirdiği ve Avustralya Devleti'nin 'Doğrudan Yardım Programı' kapsamında hibe destek sağlanan ''Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli'' Projesi başladı.
Isparta Valiliği, Süleyman Demirel Üniversitesi, Belediye Başkanlığı, Millî Eğitim Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu'nun da destek verdiği proje açılış törenine bizzat Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes-Brown da katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü merkezinde Avustralya'nın hibe ettiği finansman ile kurulan 'Aşçılık ve Pastacılık Atölyesi' açılışı ve 'Eğitim Programı'nda konuşan Büyükelçi Marc Innes-Brown çok önemli mesajlar verdi.
 
-Avustralya- Türkiye işbirliği için mükemmel örnek
 
Büyükelçi Marc Innes-Brown, böylesine toplumsal sosyal sorumluluk ve fayda içeren bir projede yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün mükemmel işler başardığını anlatan Brown şöyle dedi:
''Projelerden birini de biz katkı sağladığımız için çok mutluyuz. Bu proje Türkiye-Avustralya işbirliğine mükemmel bir örnektir. Kadınlara hayatlarını devam ettirebilmek için mesleki beceri kazandırma bağlamında katkı sunacağımız için mutluluk duyuyoruz.
Kadın-erkek eşitliğini çok önemsiyoruz. Kadınların cinsiyet olarak da güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kadınlar da erkekler ile aynı işgücü fırsatlarına sahip olmalıdır. Ülkenin ekonomik değerlerini erkekler gibi aynı şekilde kullanmaları çok önemlidir. Bu projeye fırsat eşitliği olarak da bakıyoruz.
Şunu söylemek istiyorum: Kadınların ailelerine ve geniş açıdan bakarsak topluma büyük fayda sağlayacak bir projede yer alıyoruz. Bu heyecan vericidir. Bizim için büyük bir başarı olacak. Herkese teşekkür ederim.''
 
-Suçlu ya da hükümlüyü kazıdığımız zaman alttaki insanı bulacağız
 
Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç de Avustralya'nın destekleriyle hayata geçirilen projenin açılışında yaptığı değerlendirmede çok önemli saptamalarda bulundu. 'Suçlu ya da hükümlüyü kazıdığımız zaman alttaki insanı bulacağız' diyen Cumhuriyet Başsavcısı Çokdinç, şöyle devam etti:
''Avustralya ile ortak program yapmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Biz 7 gün 24 saat esasına görev çalışıyoruz.
8 Avrupa ülkesini de kapsayacak şekilde ortak projeler yürütüyoruz. Onlardan biri de Avustralya ile gerçekleştirdiğimiz bu etkinliktir. Bu projenin çok faydalı olacağını biliyorum. Hep daha iyiyi hedefliyoruz. Buna ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Denetimli Serbestlik, bir ceza infaz metodu olmakla birlikte aynı zamanda topluma kazandırma ve rehabilitasyon amacı da taşıyor. Bu doğrultuda 2018 yılı içinde 2 bin 741 kişiye hizmet verildi. 124 seminer ve 180 grup çalışması yapıldı.
''Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli'' Projesi 15 kadına eğitim ile başlıyor. Ancak bununla sınırlı kalmayacak. Proje ile daha çok kişiye ulaşacağız ve meslek kazandıracağız.''
 
-Toplumu koruma adına çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz
 
Denetimli Serbestlik İl Müdürü ve Proje Koordinatörü Fatih Ziya Şahin de etkinlik açılışında şu değerlendirmelerde bulundu:
''Denetimli Serbestlik yükümlüsü, eski hükümlü ya da şiddet mağduru olan kadınlarımızın eğitimini çok önemsiyoruz. Onlara meslek kazandırmak ve kalifiyeli insan olarak yeni iş gücüne dahil olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu bağlamda 15 kadın kursiyerimizin eğitimlerine başlıyoruz.
Şu anda aynı koşullarda çok sayıda kursiyer adayımız var. Onları da aşçılık ve pastacılık meslek edindirme programlarına süreç içerisinde dahil edeceğiz.
Denetimli Serbestlik olarak meslek edindirdiğimiz ve istihdamına katkı sağladığımız her bireyin yeniden suç işleme riskini azalttığımıza inanıyor ve bunun toplumu koruma adına da çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz.
Topluma kazandırma ve rehabilitasyon faaliyetlerimizin her aşamasında desteklerini esirgemeyen Valimiz, Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız ve Süleyman Demirel Üniversitesi ile Rektörümüze teşekkürlerimi arz ediyorum.''
 
Törene katılan Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu da yaptığını konuşmada ''hepimiz insanız. İleride suç işleyebiliriz. Hukuka aykırı hareket edebiliriz.
Bu riskleri de göz önünde bulundurursak rehabilitasyon ve topluma kazandırma çalışmaları çok kıymetlidir. Yargının kurucu unsurlarından biri olan avukatları temsilen ben de bu projenin ileriki etaplarında yer almak istediğimizi ifade ediyorum. Hepimizin şiarı huzurlu toplumdur.''
Etkinlik açılış konuşmalarının ardından 15 kursiyer kadının hazırladığı yiyecek ve içecekler konuklara ikram edildi. Hatıra fotoğrafının çekiminin ardından Aşçılık ve Pastacılık Atölyesi açıldı.
Denetimli Serbestlik yükümlüsü 15 kadın Aralık 2018 tarihine kadar hafta içi her gün 8 saat eğitim alacak. Millî Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'ndan uzmanlar kursiyerlere eğitim verecek. Çalışma ve İş Kurumu da kursiyerlere günlük 25 TL ödenek tahsis edecek.
Daha sonra Denetimli Serbestlik, bu kişilerin istihdam edilmeleri için de çalışmalar gerçekleştirecek.
Etkinlikte kursiyerlerden bazıları da duygu ve düşüncelerini paylaştılar.
 
-Büyükelçi Avustralya Kitabı hediye etti
 
Daha sonra Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç Avustralya Türkiye Büyükelçisi Marc Innes-Brown'a Minyatür El Halısı ve Isparta Gül Ürünleri Sepeti hediye etti. Büyükelçi Brown ise Çokdinç adına Avustralya'yı tanıtan kitap hediye etti.
Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü'nün uluslararası işbirliğini içeren projenin açılış törenine Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü'nden Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Filiz Şenol ve Hâkim adayları da katıldı.
Ayrıca projeye destek veren Valilik, SDÜ, Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Millî Eğitim Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu, Halk Eğitim Merkezi ve bir dizi sivil toplum kuruluşu da temsilci gönderdi.
 
 

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °