Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

KADEM Isparta Temsilcisi Gonca Cankut Kayacan; Köhnemiş Zihniyetin Bir Eseri

KADEM Isparta Temsilcisi Gonca Cankut Kayacan; Köhnemiş Zihniyetin Bir Eseri

ISPARTA 12.09.2021 07:37:00 0
KADEM Isparta Temsilcisi Gonca Cankut Kayacan; 
Köhnemiş 
Zihniyetin
Bir Eseri
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Isparta Temsilcisi Gonca Cankut Kayacan Balıkesir’in Edremit ilçesinde ilçenin düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle düzenlenen törende çarşaflı kadına zincir vurulmasının kadınları aşağılayan skandal bir gösteriden öte gitmediğini ve böyle bir rezaletin kabul edilemez olduğunu belirterek; “Tüm bu yaşananlar köhnemiz bir zihniyetin eserinden başka bir şey değildir” dedi.
 
Balıkesir’in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle ilçe belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesi tarafından düzenlenen törendeki mizansen gösteriye bir tepki de Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)’nden geldi.
KAYACAN; “BU GÖSTERİ ÖZGÜR
TÜRK KADININA HAKARETTİR”
Derneğin Isparta Temsilcisi Gonca Cankut Kayacan, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Balıkesir’in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle ilçe belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesi tarafından düzenlenen tören, skandal bir gösteriye sahne olmuştur. Bu sözde özgürlük gösterisinde, çarşaflı bir Türk kadını diz çöktürülerek zincire vurulmuş, ardından zincirden ve çarşaftan kurtularak özgürleştiği mesajı verilmiştir. Türk halkının topyekün verdiği özgürlük mücadelesini, kadınların çarşaftan kurtulmasıyla anlatan bu sakil gösteri, vatan uğruna canını veren şehitlerimize ve Türk kadınına hakarettir.
“ÖRTÜLÜ KADINLARI HOR GÖRÜP AŞAĞILAYAN BU
ÇAĞDIŞI ZİHNİYETİN ORTADAN KALKMASI ŞARTTIR”
Türk halkı, özgürlük mücadelesini inanç ve değerlere karşı değil, bu değerleri hedef alan düşmana karşı vermiştir. Cumhuriyeti ve özgürleşmeyi, kadının kıyafeti üzerinden okumaya devam etmek en basit ifadesiyle ilkelliktir. Bu ülkedeki milyonlarca örtülü kadına hayatı zindan eden, onların hayallerini çalan, tam da bu zihniyettir. Gerçek bir özgürleşme için, kendisi gibi düşünüp yaşamayan insanları hor görüp aşağılayan bu çağdışı zihniyetin ortadan kalkması şarttır. Toplumsal barışın sağlanması da bu köhne zihniyetin en azından saygı duyma eşiğini aşmasıyla mümkün olabilecektir.
“MİLLETİ BİRBİRİNDEN AYIRAN,
ÖTEKİLEŞTİRENLERE GEREKEN
CEZA VERİLMELİDİR”
Unutulmamalıdır ki bugün bu topraklarda esaret altında yaşamıyorsak, bunu, çarşafıyla cepheye mermi taşıyan, yeri geldiğinde omuz omuza çarpışan Nene Hatunlara, Kara Fatmalara, Şerife Bacılara borçluyuz. Özgürlüğü örtünmemek zanneden, çağdaşlığı örtülü kadınlara hakarette arayan bu zihniyete karşı KADEM olarak bizler, Türk devletinin esaslarını, Türk milletinin hassas değerlerini aşağılayan, toplumu ayrıştıran, ötekileştiren ve halk arasında kin ve nefret tohumları eken kişi ve kurumlarla mücadelede kararlıyız.
“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Başta Edremit belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edremit Şubesi olmak üzere, bu hakaret ve aşağılamada payı olan herkesten yargı önünde hesap sorulması için az önce suç duyurusunda bulunduk. İlerleyen süreçte de olayın takipçisi olacağız. Tüm basın mensuplarını, sivil toplum kuruluşlarını ve Türk halkını, bu çarpık zihniyete karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Salı 22.7 ° / 9.1 °
Çarşamba 19.9 ° / 8.4 °
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °