Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Bu Düzenlemenin İçinde Vatandaş YOK!

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Bu Düzenlemenin İçinde Vatandaş YOK!

ISPARTA 27.11.2020 12:40:00 0
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; 
Bu Düzenlemenin
İçinde Vatandaş
YOK!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılması teklifi görüşülürken, İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, iktidar tarafından getirilen düzenlemeleri eleştirdi ve elektrik fiyatlarının geldiği son durum konusunda hükümete yüklendi.
 
Milletvekili Aylin Cesur konuşmasında; “Bu kanunun ruhu yok, içinde yine vatandaşımız yok, enerji tüketen üreticilerimizin ihtiyacına yönelik bir düzenleme yok, geleceğe yönelik vizyoner bir adım ve bir proje yok! Ne var? Ahbap çavuşlar var” dedi.
 
Yapılan düzenlemenin vatandaşın, üreticinin, çiftçinin, işletmecinin, sanayicinin gelecek elektrik faturalarıyla cebinde büyüyen deliği kapatmaya yönelik bir düzenleme olmadığını söyleyen Milletvekili Cesur, “Bu düzenleme aslında iktidarın konuyu nasıl ele aldığını ortaya koyuyor” diyerek, iktidarın vatandaşı ihmal etmeye ve vatandaşın sorunlarını görmezden gelmeye devam ettiğini de söyledi.
ELEKTRİK ZAMMINDA
AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
Elektrik fiyatlarındaki çarpıcı artışla beraber vatandaşın üzerinde artan yüke dikkat çeken Cesur, “İktidar, ‘bizde elektrik dışarıya göre ucuz’ diyor ama durun öyle değil! Satın alma gücüne baktığımızda, Avrupa Birliği’nin en pahalı 8'inci elektriği ve G20'nin en pahalı 3'üncü elektriği bizde.
 
EPDK daha Ekim ayında elektriğe %5,6’lık zam yaptı. Eurostat verilerine göre, 2018’den 2019’a gelindiğinde hane halkının tükettiği elektrik fiyatı %20 artmış. Bu artış TÜİK'in 2019 yılı sonu için açıkladığı yüzde 11,84'lük artıştan çok daha fazla. 2020 verilerine gelince, zamlar çok daha yüksek çıkacak, çünkü bu veriler Euro’nun 6,34 olduğu zamana ait. Oysa Avrupa ortalamasındaki zam %2 bile değil, hatta 10 AB ülkesinde elektrik fiyatı ucuzlamış.” diyerek, Türkiye’nin zamlarda Avrupa birincisi olunduğunu söyledi.
ELEKTRİKTE FİYAT İSTİKRARI SAĞLAYAMAMAK
SANAYİCİYE BAT DEMEKTİR, BATIYOR ZATEN
Aylin Cesur, elektrik zammı uçurumunun sanayici, üretici, çiftçi ve işletmeler üzerinde çok daha fazla olduğunu dile getirerek, 1 yılda hane halkı dışı elektrik tüketiminin %38 daha pahalı hale geldiğini Eurostat verileri ile ortaya koydu.
 
Avrupa ortalamasındaki artışın yalnızca %5 olduğuna ve 6 AB ülkesinde ise bu alanda kullanılan elektrikte ucuzlama olduğuna dikkat çeken Cesur, “İktidar piyasa düzenlemesi yapmaya kalkıyor ancak daha fiyat istikrarı kurulamamış. Bir yılda yüzde 20 ile yüzde 40'lık zam kabul edilemez. Bu fark, bizim şirketlerimize ‘Batın’ demektir ve zaten üreticimiz de batıyor.” dedi.
HÜKÜMET KAYIRMACI POLİTİKALARDAN VE MALİYETİ VATANDAŞIMIZIN SIRTINA YÜKLEMEKTEN VAZGEÇMELİDİR
Cesur ayrıca yıllar içerisinde biriken yapısal sorunlara işaret ederek “Enerjide fiyat istikrarsızlığını gidermek için yeterli yatırım yapılamamış, ham madde kadar enerji teknolojilerini de dışarıdan ithal ediyoruz ve maliyeyi yönetemediğiniz için, dövizdeki artışlar, vatandaşımızı ve üreticimizi etkiliyor.
 
Şu an var olan politikalarınız kayırmacı politikalar, rekabet eden bir enerji piyasası yok ve hükûmete yakın olan az sayıdaki firmanın yüksek pay aldığı oligopolistik bir yapı oluşmuş, enerji alanında oyun değiştirici herhangi bir politikanız yok.” dedi.
TEK TEK YAPMANIZ GEREKENLER
“Maliyeti vatandaşa yükleme işinden vazgeçmeniz lazım.”
“Siftahsız kepenk kapatan esnafımızdan, kısa çalışma ödeneğine ve ücretsiz izne mahkûm edilmiş 4 milyondan fazla vatandaşımızdan elektrik ücretlerini almamanız lazım”
“Uluslararası enerji şirketlerinin kapasitesine ve verimliliğine erişmek; ve enerji alanında sektörel bir derinleşme için, kurumsallaşma, profesyonelleşmeyi ve rekabeti önceliklerinize almanız lazım”.
“Kamu ihalelerinde şeffaf olmalı ve öngörülebilir piyasalar oluşturmalısınız! Bu sorunları Karadeniz'de bulduğunuz gaz kuyusuyla düzeltemezsiniz.”
BUNLARI DÜZELTMEK İÇİN NİYET, BİR DE NİYET
EDECEK GAYRET GEREK, ONLAR DA SİZDE YOK
“Bu sonuçlara son on sekiz yılda yaptığınız hatalı özelleştirme projelerinizle ve liyakati değil de kayırmayı öne alan uygulamalarınızla gelindi. Bunları düzeltmek için size iki tane şey lazım. Bir tanesi niyet, bir de niyet edecek gayret, o da vizyon ve liyakatle oluyor. Onlar da sizde yok. “
ÖNCE GAP’I TAMAMLAYACAĞIZ
Cesur sözlerini iktidara gelecekleri vurgusuyla tamamladı:
“Olmayan enerjiyi bu millet daha önce buldu, Yaptık, yine yaparız.
Biz iktidara geldiğimizde önce şu kurumaya bıraktığınız GAP'ı tamamlayacağız ve inşallah hepsini yapacağız.”
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °